Teknoloji

Instagram IGTV üzerinde reklam göstermeye başlıyor

instagram igtv
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Instagram, YouTube’a meydan okumak için en agresif adımlarını atmaya hazırlanıyor. Popüler sosyal ağ, sunacağı yeni özelliklerle ünlü kişilerin videolarından para kazanmasının önünü açıyor. IGTV üzerinde reklam gösterimini test etmeye başlayacak olan Instagram; içerik sahiplerinin canlı yayınlar sırasında izleyicilerine “rozet” satarak gelir elde etmesini de mümkün kılacak.

YouTube da uzun süre önce içerik oluşturucularına benzer para kazanma imkanları sunmuştu. Bu özelliklerin Facebook’un sahibi olduğu Instagram’a YouTube’dan “yetenek çalma” konusunda ne kadar yardımcı olacağı zaman içinde anlaşılacak.

IGTV’de reklam gösterimi için testler, bu hafta içinde küçük bir kullanıcı grubuyla başlayacak. Dolayısıyla Instagram kullanıcılarının büyük kısmının bu reklamlarla karşılaşması zaman alacak. 15 saniye uzunluğundaki bu reklamlar, kullanıcılar ana akışta gördükleri bir IGTV videosunun üzerindeki “İzlemeye devam et” yazısına dokunduktan sonra gösterilecek. Test süresince kullanıcıların reklamları geçmesine izin verilecek. Instagram’dan yapılan açıklamada; nihai sonucun hem kullanıcılar hem içerik sahipleri hem de reklam veren markalar için en iyisi olmasının hedeflendiği belirtildi.

Facebook’un reklam gelirini paylaşacak olmasının içerik sahipleri için en dikkat çekici konu olduğu söylenebilir. Bunun için YouTube’unkine benzer bir model uygulayacak olan şirket, gelirin en az yüzde 55’inin içerik sahibine gideceğinin altını şimdiden çiziyor.

Instagram, içerik sahiplerine canlı yayınlar sırasında para kazanmaları için de bir seçenek sunuyor. Yayıncılar, canlı yayın devam ederken izleyicilerine sanal “rozet” satarak para kazanabilecek. Bu rozet, satın alan kullanıcının adının yanında gösterilecek. Böylelikle yayın sahibi ve destekçi izleyicileri arasında etkileşim de sağlanabilecek. Rozet satışlarının tüm gelirleri doğrudan yayın sahibine aktarılacak. Ancak Instagram gelecekte bu özellik için bir gelir paylaşımı modelini değerlendirmeyi planlıyor.

Instagram IGTV platformunu iki yıl önce faaliyete geçirmişti

Instagram yıldızları, önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek bir güncellemeyle canlı yayınlar sırasında ürün satışı da yapabilecek.

Instagram, IGTV platformunu bundan neredeyse iki yıl önce YouTube’a alternatif olarak sunmuştu. Son zamanlarda Instagram’ın karşısına ciddi bir rakip olarak dikilen TikTok’un da içerik sahiplerine para kazandıracak bazı özellikleri denemesi; sosyal ağı harekete geçirmişe benziyor. IGTV’nin YouTube kadar kârlı veya TikTok kadar viral olması konusunda soru işaretleri olsa da; reklam geliri imkanının ünlü isimleri Instagram’da daha aktif olmak için teşvik edeceği söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER