Manşetler

Instagram içerik kaynağında görüntüleme sıralamasını değiştiriyor

instagram-yeni-tasarim-270715

Instagram kullanıcılarına daha fazla kişiselleştirme içeren bir içerik kaynağı sunmak için test çalışmaları yapıyor. Yeniden düzenlenen haber kaynağı fotoğrafları ve videoları kullanıcıların en fazla ilgi duyacaklarına öncelik vererek sıralamaya dayanıyor. Sosyal medya platformu şu anda paylaşımları en yeniden eskiye doğru sıralıyor, bu da arkadaşların paylaşımlarını çoğu zaman kaçırmaya neden oluyor. Yeni kaynak ise Instagram’ın ana şirketi Facebook’unkine daha benzer bir mantık taşıyor.

Instagram kurucusu ve tepe yöneticisi Kevin Systrom, insanların haber kaynaklarında akan paylaşımların ortalama yüzde 70’ini kaçırdığının altını çiziyor. Yapmak istediklerinin görülebilen yüzde 30’luk dilim içinde en iyi yüzde 30’luk içeriği sunmak olduğunu da dile getiriyor.

Şirket otomatik öğrenme teknolojisini ve diğer ilgi göstergelerini kullanarak içeriğin nasıl sıralanacağına karar veriyor. Paylaşımların zamanı ve kullanıcılar arasındaki ilişki de rol oynayacak. Böylelikle kullanıcılar içerik kaynaklarında daha fazla etkileşim kurdukları kişilerin içeriklerini daha üst sıralarda görecekler.

Yapılan içerik kaynağı denemesi sosyal medya platformunun artan popülaritesini ve buna bağlı olarak içerikteki yükselişi de gösteriyor. Şu anda Instagram’ı 400 milyondan fazla kişi kullanıyor, bunların yüzde 75’lik kısmı ABD dışında bulunuyor. Özellikle zaman farklılıkları nedeniyle gece vakti yapılan paylaşımların gözden kaçtığına dikkat çekiliyor.

Şu an için şirketin getirmeyi planladığı bu yeniliği sadece küçük bir kullanıcı dilimi test ediyor. Testin başlangıç aşamasındaki sonuçları değişikliklerin tüm platform genlinde yapılıp yapılmayacağında da belirleyici olacak. Bu arada Instagram geçtiğimiz günlerde paylaşımlar üzerindeki zaman etiketlerinde değişikliğe gitmiş, bunları küçülterek fotoğrafın altına yerleştirmişti.

Twitter da şu sıralar zaman akışı içindeki görüntüleme algoritmasında değişikliklere odaklanıyor, kronolojik düzenden vazgeçerek en fazla ilgi çekebilecek içerikleri ön plana çıkarmaya başlıyor. Twitter kullanıcılara bu yeni düzen yerine eski düzeni tercih etme imkanı sunuyor, ancak Instagram bu yeni içerik kaynağı düzeninin isteğe bağlı olmayacağını işaret ediyor.

İLGİLİ HABERLER