Manşetler

Instagram ana sayfa sıralamasında hangi faktörleri dikkate alıyor?

instagram ana sayfa sırlaması

instagram ana sayfa sırlaması

Instagram, kullanıcıların ana sayfa düzenlerinin nasıl oluşturulduğuna dair detayları açıkladı, algoritmasında dikkate aldığı çeşitli faktörleri de detaylandırdı. Şimdiye kadar Instagram’ın ana sayfası gizemi çözülememiş bir bilimsel olay gibiydi.

Aile bireylerinden ve yakın arkadaşlardan gelen paylaşımlar en üste yakın biçimde konumlandırılıyor. Zaten şirket bunun için 2016 yılında ana sayfa düzeninde büyük bir değişikliğe gitmiş, kronolojik sıralama düzeninden vazgeçmişti. Ne var ki, uygulamanın yakın arkadaşlar arasındaki bağları nasıl kurduğu gizemini korumayı o zamandan beri sürdürüyordu.

The Verge, TechCrunch ve bunun gibi bazı web sitelerine konuşan Instagram ürün lideri Julian Gutman, kullanıcıların ana sayfalarının oluşturulmasında kullanılan üç temel faktörü sıraladı. Ana sayfa sıralamasında ilgi, yenilik ve ilişki gibi üç temel faktör değerlendiriliyor. İlgi, Instagram’ın bir paylaşımı ne kadar önemsediğinize yönelik yaptığı değerlendirmeyi teşkil ediyor. En çok ilginizi çeken doğal olarak en başa yerleştiriliyor. Yenilik ise, Instagram’ın daha yeni paylaşımlara öncelik verdiği anlamına geliyor. İlişki de bu denklemde dikkate alınan bir başka önemli unsur oluyor.

Eğer platformda bir kişiyle daha fazla etkileşim kuruyorsanız, onun veya onların içeriklerini daha üst sıralarda görmenizin ihtimali artıyor. Ayrıca Instagram sıklık, takip ve kullanım gibi diğer üç unsuru da ana sayfa sıralaması için dikkate alıyor.

Sıklık, uygulamayı gerçek anlamda ne sıklıkta açtığınızı gösteriyor. Bu şekilde, son açışınızdan bu yana yapılan en iyi paylaşımların gösterilmesi amaçlanıyor. Takip ise; eğer çok fazla kişiyi takip ediyorsanız, Instagram tek bir kişinin paylaşımlarını göstermek yerine takip edilen daha fazla kişinin paylaşımını göstermeye çalışacaktır. Kullanım ise, Instagram’da ne kadar zaman harcadığınız ile ilgili. Buna göre uygulama, size ne zaman en iyi paylaşımları göstereceğine karar veriyor. Ayrıca daha önemsiz paylaşımları görüp görmediğinize de bakıyor.

Bu arada Instagram, bazı yanlış anlamaları da gidermeye çalışıyor. Ters kronolojik sıralamalı ana sayfa seçeneğini düşünmüyor. Bu da uygulamanın şu anda sunduğuyla yetinmeniz gerekeceği anlamına geliyor. Ayrıca uygulama ana sayfada herhangi bir paylaşım için özel olarak gizleme yapmıyor. Eğer aşağı kaydırmaya devam ederseniz, takip ettiğiniz her kişi veya hesabın paylaşımını görürsünüz. Öte yandan Instagram, çok sık paylaşım yapan ya da paylaşımlarında çok fazla konu etiketi kullanan hesapların sıralamasını düşürmediğini de belirtti.

Tüm bunlardan çıkan en önemli sonuç; Instagram’ın öncelikle en çok önemsediğiniz kişilerin paylaşımlarını size gösterdi. Zaten verimli bir algoritmanın da bunu yapması gerekir. Ancak Instagram’ın sıralama algoritmasıyla ilgili efsanelerin türemesi de, ana sayfadaki paylaşımların sıralamasının insanları ne kadar endişelendiğini gösteriyor. Bazı kullanıcılar diğerleriyle olan etkileşime önem vermiyor olabilir, ancak platforma bağlı biçimde yaşayan kişi veya kuruluşların sayısının artması, herkesin paylaşımının görülebilir olmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER