Teknoloji

Instagram 16 yaşından küçükler için hesapları varsayılan olarak gizli yapıyor

instagram gençler

Facebook’a ait Instagram, uygulamayı gençler için daha güvenli hale getirmek için tasarladığı çeşitli değişiklikleri kullanıma sunuyor. Artık, hizmete kaydolan ve 16 yaşından (veya belirli ülkelerde 18 yaşından küçük) olan herkesin hesabı varsayılan olarak gizli olacak, ancak herkese açık duruma geçme seçeneği hâlâ sunulacak. Yaş sınırının altında bulunan ve herkese açık bir hesabı olan kullanıcılara, onları gizliye geçmeye teşvik eden bir bildirim gönderilecek.

Instagram, bir süredir gençler için özel hesapları varsayılan hale getirme yönünde ilerliyor. Mart ayında, Instagram’a kaydolan gençlere özel bir hesaba sahip olmanın avantajlarını öven bir mesaj gösterilmeye başlandı. Şimdi ise onlar için varsayılan durum özel olarak belirleniyor.

Ayrıca Facebook, reklamverenlerin 18 yaşın altındaki kullanıcıları nasıl hedefleyebileceği konusunda da değişiklikler getiriyor. Daha önce, herhangi bir kullanıcı ilgi alanlarına ve etkinliklerine göre hedeflenebilirdi. Facebook yalnızca kendi mülklerinden değil, web’den topladığı bilgileri; bireylerin web’de gezinme geçmişini, uygulama kullanımını ve benzerlerini analiz ediyordu. Ancak artık reklamverenler yalnızca yaşlarına, cinsiyetlerine ve konumlarına göre 18 yaşından küçük kullanıcıları hedefleyebilecek. Bu, Instagram, Messenger ve Facebook’taki kullanıcılar için de geçerli olacak.

Instagram’da şirket, sorunlu kullanıcıların 16 yaşından küçük kullanıcılarla nasıl etkileşime girdiğini sınırlamak için daha fazlasını yaptığını söylüyor. Şirket, hesaplardaki potansiyel olarak şüpheli davranışları tespit edebildiğini söylüyor. Bu, örneğin hesabın yakın zamanda engellenmiş veya daha genç bir kişi tarafından rapor edilmiş olabileceği anlamına gelir. Bu şüpheli kullanıcılar, 16 yaşından küçük kullanıcılardan sanal olarak ayrılacak. Keşfet, Reels veya Sizin İçin Önerilen Hesaplar sayfalarında 16 yaşından küçük hesaplar gösterilmeyecek ve başkalarının gönderilerinde 16 yaşından küçük kullanıcıların yorumlarını görmeyecekler veya 16 yaşından küçük kullanıcıların içeriği hakkında yorum yapamayacaklar.

Instagram, daha önce bu kullanıcılardan birinden direkt mesaj aldıklarında gençleri uyarmak için şüpheli hesapları belirleme özelliğini kullanıyordu. Ayrıca, yetişkinlerin onları henüz takip etmeyen gençlere mesaj göndermesini de engellemişti.

Instagram’ın kamu politikalarından sorumlu yöneticisi Karina Newton, NBC News‘e verdiği demeçte, “Bir yetişkinin şüpheli davranışlar sergileyip sergilemediğini anlamaya çalışıyoruz” dedi. “Yetişkin henüz kuralları çiğnememiş olabilir ama onlara daha derinden bakmamızı sağlayacak şeyler yapıyor olabilir.”

Instagram 13 yaş altı kullanıcılara özel uygulama için çalışmaya devam ediyor

Facebook, Instagram’ı gençler için daha güvenli ve daha özel hale getirmeye çalışırken, aynı zamanda Instagram’a kaydolmak için mevcut minimum yaş olan 13 yaşın altındaki çocuklar için bir uygulama geliştirmeye çalışıyor. Planlar ilk olarak mart ayında BuzzFeed News tarafından bildirilmiş, yaygın eleştiri ve şikayetlerle karşılanmıştı.

Newton, Instagram’ın 13 yaş altı uygulaması üzerinde hâlâ çalışıldığını ve şirketin ailelerin ve gençlerin ihtiyaçlarını karşılamak için çocuk gelişimi ve mahremiyet savunucuları uzmanlarıyla derinlemesine istişare içinde olduğunu söyledi. “Gençler için ilgi çekici ve ebeveynler için işe yarayan bir şey inşa etmek istiyoruz.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER