Teknoloji

NASA’nın Mars keşif aracı InSight’tan veda mesajı

insight mars

NASA’nın InSight Mars keşif aracı Dünya’ya muhtemelen son fotoğrafını gönderdi. 2018’in kasım ayında Mars yüzeyine iniş yapan uzay aracı, o günden bu yana kızıl gezegenin fotoğraflarını çekiyor ve veri topluyor.

NASA 2022’nin başlarında uzay aracını çalıştıran güneş panellerinin üzerindeki atıkların yakında InSight’ı çalışmaz seviyeye getirebileceğinin sinyalini vermişti. InSight Twitter hesabından paylaştığı son fotoğrafla takipçilerine veda etti.

Bu fotoğrafın yanında InSight’ın ağzından bir veda mesajı da paylaşıldı: “Gücüm gerçekten tükeniyor, dolayısıyla bu size gönderdiğim son fotoğraf olabilir. Ama benim için endişelenmeyin. Buradaki zamanım üretken ve huzurluydu. Yakında buradan gideceğim. Benimle kaldığınız için teşekkür ederim.”

InSight Mars’ta 500’den fazla depremi kayıt altına aldı

InSight Mars yüzeyine 26 Kasım 2018’de iniş yapmıştı. Mars yüzeyine bir sismograf yerleştiren uzay aracı, gezegendeki depremler hakkında veri toplamıştı. Böylelikle bilim insanları gezegenin iç yapısı konusunda daha net bilgiler edinebilmişti.

InSight Mars’ta 500’den fazla depremi ve bir meteor çarpmasını kayıt altına almıştı. InSight sayesinde Mars’ın çekirdeğinin Dünya’nın çekirdeğinin yarısı kadar olduğu ve düşünülenden daha hafif elementler barındırdığı anlaşılmıştı. NASA kısa süre önce InSight ile iletişimin koptuğunu ve yeniden iletişimin sağlanması için çalışmaların sürdüğünü açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER