Teknoloji

INQ ve Facebook Android tabanlı bir bulut telefonu üzerinde mi çalışıyor?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

INQ adlı bir şirketin 2011’de iki tane Facebook telefonu çıkaracağına dair haberlerin ardından INQ ve Facebook işbirliğine dair yeni haberler gelmeye devam ediyor. GigaOM sitesi kendine ait kaynaklardan gelen bilgi kırıntılarını bir araya toplayarak olayı özetlemiş.

Telefon ABD’de satışa çıkacağı için, bu ülkedeki lansmanla ilgili detaylar bizi fazla ilgilendirmiyor. Biz daha çok teknik özellikler ve işlevleri üzerinde duralım. Diyete sokulmuş bir Android sürümünün temeli üzerine kurulması beklenen telefonun işletim sisteminin en tepesinde Facebook’a özel bir HTML5 katmanı bulunacak. Facebook giriş bilgileri otomatik eşzamanlamayı tetikleyecek, iletişim bilgileri, takvim ve multimedya nesneleri telefona da aktarılacak.

Telefonda yerel ve bulut kavramlarının birbirine iyice geçeceği tahmin ediliyor. Telefonun kamerasıyla çekilen fotoğraflar telefonun yerel depolama alanında depolanmayacak, bunun yerine anında Facebook’a yüklenecek. Telefonun GPS modülü Facebook Places ile eşzamanlı çalışacak. Takvim bilgileri telefonun nerede olduğunuzu, nereye gittiğinizi ya da orada kiminle buluştuğunuzu öğrenmesinde eğitici rolü üstlenecek.

Eğer kaynaklar doğruyu söylüyorsa, Facebook telefonuyla ilgili çalışmalar bir süredir devam etmekte. Hatta test donanımının hazır hâle geldiği iddia ediliyor. Bakalım, iddialı görünen 2011’in ilk yarısı çıkış aralığı yakalanabilecek mi? Yoksa telefon 2011’in sonlarına doğru mu ortaya çıkacak. Bu zamanla göreceğiz.

İlgili – GigaOM

İLGİLİ HABERLER