Teknoloji

İngiliz polisi Julian Assange’ın sığındığı Ekvador büyükelçiliğinin önünden çekildi

wikileaks julian assange cia
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

julian-assange-ekvador-elciligi-londra-121015

Londra Metropolitan Polis Servisi (MPS), üç yıldır sürekli olarak Julian Assange’ın siyasi sığınmacı olarak kaldığı Ekvador büyükelçiliğinin önünde nöbet tutuyordu. İngiliz polisinin bu nöbetteki amacı, hakkında cinsel taciz suçlamaları bulunan Assange’ı büyükelçiliğin dışına çıkar çıkmaz yakalamaktır. Oldukça maliyetli olan bu nöbet için MPS’nin 9 milyon pounddan fazla bir meblağ harcadığı, bizzat servis tarafından açıklanmıştı.

Assange’ın bir gün kendisini ele vereceği umuduyla beklemekten sıkılmışa benzeyen İngiliz polisi, Ekvator büyükelçiliği önündeki nöbetine son verdi. Teşkilattan yapılan açıklamada Julian Assange’ın yakalanması için daha gizli taktiklerin uygulanacağı belirtildi.

Julian Assange, İsveç kaynaklı cinsel taciz suçlamaları nedeniyle 7 Aralık 2010’da Londra’da tutuklanmış, 14 Aralık 2010’da kefalet karşılığında serbest bırakılmıştı. Cinsel taciz suçlaması kisvesiyle siyasi olarak takibe alındığını söyleyen Julian Assange, 2012’nin mayıs ayında Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğine sığınmış ve üç ay sonra da siyasi sığınmacı talebi almıştı.

Julian Assange, geçtiğimiz yaz sağlık sorunları nedeniyle elçilik binasından ayrılacağını açıklamıştı. Ancak söz konusu açıklamadan bu yana Assange’ın çıkışına ilişkin bir bilgi veya tarih paylaşılmış değil.

MPS’den yapılan açıklamada Julian Assange’ın elçiliğe girişinden bu yana kayda değer bir sürenin geçtiği ve tüm çabalara rağmen sorunun kısa vadede hukuki veya diplomatik olarak çözümünün mümkün görülmediği belirtildi. Kaynaklarının kısıtlığı olduğuna dikkat çeken MPS, Londra halkını daha iyi korumak ve şehri tehdit eden diğer unsurlara karşı daha etkin mücadele etmek için bu kararı aldığının altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER