Teknoloji

İngiltere İçişleri Bakanı tartışmalı gözetim yasasını savundu

ingiltere icisleri bakani

İngiltere’nin yeni gözetim yasası tasarısı, hem gizlilik savunucularının hem de teknoloji şirketlerinin tepkisini çekmişti. Ancak İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May’e göre ortada endişelenecek bir durum yok. The Times’ın haberine göre; May, kamuoyunda bilinen adıyla Araştırmacı Güçler Yasası’nın vatandaşları casus gibi izlemek için kullanılmayacağını belirtti ve yasanın esas amacının siber kabadayıları ve trolleri izlemek olduğunu dile getirdi.

Siber kabadayılığı “tehlikeli” bir konu olarak niteleyen May’in “İnternet bağlantı kayıtları, adli bir incelemede iletişimin taraflarını belirleme konusunda kanuni yaptırımların gücünü artırabilir. Örneğin, siber kabadayılık temalı bir eyleme ilişkin bilgiler mesajlar yoluyla elde edilebilir.” ifadelerini kullandığı belirtildi.

The Times’ın haberine göre, May kaleme aldığı parlementer James Cartlidge’in sorularına yanıt verdi. Cartlidge, söz konusu yasanın terörizm veya banka hesaplarına saldırmaktan daha fazla şeyi kapsadığını dile getirirken, siber kabadayılığı “Daha çok genç kişileri etkileyen iğrenç, psikolojik ataklar” şeklinde tanımladı.

Söz konusu yasa, siber kabadayıların takibini kolaylaştıracak olsa da, tüm İngiliz vatandaşlarının rahatlıkla gözetim altına alınması için uygun bir zemin hazırlıyor. Yasa onaylandığı takdirde, ülkedeki internet servis sağlayıcıları bir yıl boyunca kullanıcıları tarafından ziyaret edilen tüm sayfaların kaydını saklamak zorunda kalacak. Bu kayıtlarda web sitesi URL’lerinin yanı sıra ziyaret zamanları ve bilgisayarların IP adresi de bulunacak.

Yasaya karşı olanlar ise İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May’in “gençleri koruma arzusunu” esas amacı gizlemek için kullandığını belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER