Teknoloji

İngiltere 2020 itibarıyla ülkedeki herkesin geniş bant internet erişimine sahip olmasını istiyor

londra-ingiltere-130115

İngiltere’nin belli bölgelerinde hızlı geniş bant internet bağlantısı mevcut olsa da, her zaman her yerde erişilebilen bir bağlantıdan söz etmek mümkün değil. Bu durumu değiştirmek için kolları sıvayan İngiliz hükümeti, 2020 itibarıyla ülkedeki herkese en az 10 Mbps hızında internet erişimine ulaşım imkanı sağlayacak bir eylem planı geliştiriyor.

Bu planın hayata geçmesi durumunda İngiltere’nin bile servis sağlayıcılardan yüksek hızlı internet bağlantısı talep etmek mümkün olacak. Plana ilişkin fikir alışverişlerinin 2016’da başlayacağı belirtiliyor. Sürecin nihai amacını ise geniş bant internet bağlantısını su ve elektrik gibi bir zorunlu hizmete dönüştürme olarak tanımlamak mümkün.

İngiltere’nin 2017 itibarıyla ülkenin yüzde 95’inde geniş bant internet bağlantısı sağlama hedefi göz önüne alınınca 2020’ye dair hedef kulağa pek gerçeküstü gelmiyor. Ancak İngiliz hükümetinin bir plan oluşturması, herkesin geniş bant internet bağlantısına kavuşacağını garanti etmiyor. Zira servisin yaygınlığı kadar, servise biçilen fiyat da önem taşıyor.

İktidardaki Muhafazakar Parti yönetimi, sunulacak seçeneklerin makul bir şekilde fiyatlandırılacağını belirtse de, henüz fiyatların başlangıç noktası konusunda somut bir bilgi bulunmuyor. Muhalefetteki İşçi Partisi ise sunulacak bağlantının kalitesi konusundaki şüphelerini açıkladı. Bağlantının kaliteli olmaması durumunda yüksek hızın pek de işe yaramayacağını unutmamak gerekiyor.

Yine de, İngiltere’nin girişimi geniş bant internet bağlantısını yaygınlaştırma konusunda büyük önem taşıyor. 2020 planı, İngiltere’nin daha çok kişiyi internetle buluşturma konusunda kendi işini görmeye hazır olduğunu da ortaya koyuyor.

İLGİLİ HABERLER