Ulaşım

İngiltere dizel ve benzinli otomobillerin satışını 2040 itibarıyla yasaklayacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ingiltere dizelFransa fosil yakıtlı otomobillerin satışını 2040 itibarıyla yasaklama kararını geçtiğimiz ay duyurmuştu. Bir ülke daha Fransa’nın arkasından geliyor. İngiltere dizel ve benzinli yeni otomobillerin satışını 2040 itibarıyla yasaklayacak. Hükümetten yapılan açıklamada, kararın hava kalitesini iyileştirmek amacıyla alındığı belirtildi.

Hava kirliliğini kamu sağlığı için “en büyük çevre riski” olarak tanımlayan hükümet, dizel ve benzinli otomobil satışlarını durdurarak kirlilikle daha hızlı biçimde mücadele etmeyi amaçlıyor. Plan, 3 milyar poundluk daha büyük bir stratejinin parçaları arasında yer alıyor. Bu strateji çerçevesinde yerel yönetimlerin otobüsleri modernize etmesi, yolların ve trafik ışığı düzenlerinin değiştirilmesi de öngörülüyor. Bu sayede emisyonun azaltılması ve verimliliğin artırılması amaçlanıyor.

Hükümetin belli bölgelerde araç kullanımı için ekstra ücret uygulaması veya kirlilik odaklı yeni vergiler getirmesi, beklentiler arasında yer alıyordu. Ancak İngiliz hükümeti sürücüleri cezalandırıyormuş gibi görünen çözümlerden kaçınmışa benziyor.

Ancak İngiliz hükümetinin bu planı herkesi mutlu etmedi. Greenpeace tarafından The Guardian’a yapılan açıklamada, yeni çözümün kirliliği bir kalemde bitirme hedefini gerçekleştirmekten çok uzak olduğunu belirtti. Hedefin tutturulabilmesi için temiz hava bölgelerinin oluşturulması ve yerel yönetimlere kirlilikle mücadele için daha fazla kaynak ayrılması, gündeme gelen önlemler arasında yer alıyor. Satışların durdurulmasının kısa vadede otomobil kaynaklı kirliliği azaltma konusunda etkili olması beklenmiyor. Buna ek olarak, araç sahiplerine 2040 öncesinde otomobillerini değiştirmeleri için bir teşvik verilmeyecek. Dolayısıyla 2040 sonrasında da yollarda fosil yakıtlı otomobiller görülebilecek.

İngiltere dizel ve benzinli otomobillerin satışını yasaklayarak pek çok ülkeye örnek olabilir

İngiltere’nin kararı, eksiklerine rağmen, büyük bir adım niteliği taşıyor. İngiltere dünyanın en önemli otomobil pazarları arasında yer alıyor. İngiltere’nin fosil yakıtılı otomobillerin satışını yasaklaması, otomobil üreticilerini portföylerini yeniden gözden geçirme konusunda teşvik edecektir. Aston Martin ve Jaguar gibi elektrikli otomobillere geçiş sürecini başlatan İngiliz şirketleri için bu süreç pek zor olmayacaktır. Otomotiv endüstrisi büyük bir değişimden geçiyor. İngiltere’nin kararı da bu değişimi hızlandıracak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER