Teknoloji

İngiltere Huawei’yi 5G şebekesinden çıkarıyor

huawei starlink

İngiltere geçtiğimiz ocak ayında ülkenin 5G şebekesinde Huawei’nin ürünlerinin kullanımına “şartlı” sayılabilecek bir onay vermişti. Ancak aradan henüz altı ay geçmişken, söz konusu kararda değişikliğe gidildi. İngiliz parlamentosu, “Huawei konusunda artık emin olmadığı” gerekçesiyle Huawei’nin ürünlerini 5G şebekesinden 2027 itibarıyla çıkarma kararı aldı.

İngiliz telekom operatörleri, 2020’nin sonundan itibaren Huawei’den yeni ekipman alamayacak. Bu kararın İngiltere’nin 5G dönüşümünü yavaşlatabileceği ise parlamentodaki görüşmelerde açıkça belirtildi. İngiltere Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanı Oliver Dowden, bunun toplamda iki veya üç yıllık bir gecikmeye yol açacağını dile getirdi.

Dowden, Huawei’nin 5G ekipmanlarının 2027’den önce şebekeden çıkarılmasının da çok büyük bir ek maliyet yaratacağının da altını çizdi. Ancak bu uyarılar milletvekillerinin kararlarını etkilemedi. Huawei’nin 2G, 3G ve 4G şebekelerindeki varlığı ise bu şebekeler kullanımda olduğu sürece devam edecek.

Huawei adına yapılan açıklamada, İngiliz Parlamentosu’nun kararının ülkede cep telefonu sahibi olan herkes için kötü bir haber niteliği taşıdığını savundu. Bu kararın İngiltere’yi dijitalleşmede yavaşlatacağını öne süren Huawei, faturaların ve dijital bölünmüşlüğün de kuvvetleneceğini ifade etti. Açıklamada kararın alınmasında ABD’nin etkisinin olduğuna da dikkat çekildi.

Analist Paolo Pescatore Pocket-lint sitesine yaptığı açıklamada, kararın hem Huawei’ye ağır bir darbe olduğunu hem de İngiliz telekom operatörlerinin başını ağrıtacağını belirtti. Pescatore, bu kararın mali etkilerinin kullanıcılara yansıyacağını da dile getirdi.

İngiltere 5G şebekesinde Huawei ürünlerinin kullanımına geçtiğimiz ocak ayında müsade etmişti. O dönemde alınan kararda Huawei’nin ürünlerinin şebekenin merkezinde bulunamayacağı, ancak yine de kullanılabileceği belirtilmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER