Bilim

İngiltere’de 5G baz istasyonları koronavirüs nedeniyle ateşe verildi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İngiltere’deki bazı 5G telefon kuleleri, internet üzerinden yayılan komplo teorileri sonrasında ateşe verildi. 5G baz istasyonlarının koronavirüs salgının yayılmasıyla bağlantısı olduğuna dair bazı iddialar internet üzerinden yayıldı. BBC’nin haberine göre, geçen hafta içinde en az üç 5G kulesi ateşe verildi. Yangınların söndürülmesi için polis ve itfaiyeye haber verildi.

The Verge sitesinin haberine göre, Vodafone UK’den bir yetkili, dört baz istasyonu kulesinin 24 saat içinde saldırıya uğradığını doğruladı. Polis de 5G kulelerinin nasıl ateşe verildiğiyle ilgili soruşturma başlattı. Birmingham şehrinde de EE tarafından işletilen, ancak 5G hizmetleri vermeyen bir kule de ateşe verildi.

EE adına açıklama yapan bir temsilci, “Mühendislerimiz Birmingham’daki kulelerimizden birinde çıkan yangının nedenini değerlendiriyorlar. Eğer şu anda muhtemel göründüğü gibi bir kundaklama ise, West Midlands polisinin bir suçluyu tanımasına yardımcı olmak için çalışacağız.” dedi. “Bu site, Birmingham bölgesinde binlerce kişiye hizmet etti ve uzun yıllar boyunca olduğu gibi hayati 2G, 3G ve 4G bağlantısı sağladı. Tam kapsama alanını mümkün olduğunca çabuk geri yüklemeye çalışacağız, ancak yangının neden olduğu hasar önemli.”

5G’nin yayılmasıyla koronavirüs arasında bağlantı kuran dedikodular ve komplo teorileri sosyal medya ağları üzerinden yayılıyor. Facebook ve benzeri sosyal medya ağlarında, binlerce üye 5G’nin zararlı olabileceğine dair yanlış ve yanıltıcı iddiaları sürekli başkalarına yayıyor.

5g ingiltere baz istasyonu

Bir komplo teorisi, yeni tip koronavirüs salgınının çıktığı Vuhan şehriyle ilgili, çünkü Çin şehri yakın zamanda 5G şebekesini faaliyete geçirmişti. Pandeminin 5G kullanan diğer şehirlere de yayıldığı şeklinde yanlış bilgi buradan yola çıkılarak yayılıyor. Bu yanlış komplo teorileri aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, 5G’nin henüz kullanımda olmadığı ülkelerde koronavirüsün nasıl yayıldığını ise açıklayamıyor.

5G’yi koronavirüs pandemisine bağlayan bilimsel bir kanıt bulunmuyor. Ayrıca 5G’nin sağlık üzerine olumsuz etkileriyle ilgili bir bilimsel çalışma da ortaya konmadı. 5G, 4G veya 3G’den daha yüksek frekansta çalışan radyo dalgaları kullanıyor. Ancak en azından Birleşik Krallık’taki yetkililer, 5G elektromanyetik radyasyon seviyelerinin uluslararası şartların altında odluğunu belirtiyor.

Ne var ki, bu durum komplo teorilerinin yayılmasını engellemiyor. Hatta bazı insanlar, 5G şebekelerinin kurulumu için fiber optik kabloları döşeyen çalışanları taciz ediyor, 5G açıldığında herkesi öldüreceğini iddia ediyor.

Vodafone UK CEO’su Nick Jeffrey, “Bugün, saldırganların bu ulusal kriz döneminde cep telefonu direklerine bir dizi kundakçılık saldırısı gerçekleştirdiğini bildirdiğim için üzgünüm.” dedi. “Bu artık bir ulusal güvenlik meselesi. Polis ve terörle mücadele makamları soruşturuyor.”

Birmingham’daki baz istasyonlarına yapılan saldırılan buradaki servislere önemli derecede zarar verdiği söyleniyor. Birleşik Krallık’ın Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) biriminin mobil şebekelere bağlı olduğu da dile getiriliyor. NHS direktörü Stephen Powis, “İnsanların bu acil durumla başa çıkmamız için gereken altyapıya karşı harekete geçmesine kesinlikle öfkelendim ve bundan tiksiniyorum.” dedi.

İngiliz devletinin Dijital, Kültür, Medya ve Spor (DCMS) kuruluş da bu komplo teorilerini “çılgınca” olarak nitelendirdi. Telekom mühendislerinin tacizlere maruz kaldığını ve telefon kulelerine önemli zararlar verildiğine dair haberlerin geldiğini de dile getirdi. DCMS, sosyal medya ağlarına bu yanlış bilginin yayılımını kontrol altına alma konusunda uyarıda bulundu. “Ayrıca sosyal medya şirketlerinin sorumlu bir şekilde hareket ettiklerini ve platformlarında bu tür eylemleri teşvik eden saçmalıkların yayılmasını durdurmak için çok daha hızlı hareket ettiğini görmeliyiz.”

Rusya, birçok komplo teorisi ve yalan haber kampanyası konusunda olduğu gibi, 5G’nin sağlığa zararlarıyla ilgili olarak yayılan haberlerle ilgili olarak da hedefte görülüyor. Birçok Facebook grubunda bu komplo teorileri dillendirilirken, geçen yıl New York Times tarafından verilen bir haberde Rusya’nın yanlış bilgilendirme kampanyalarının 5G ile ilgili sağlık korkularını alevlendirdiği dile getirilmişti. Bir yılı aşkın zaman önce Rusya devletinden fon alan bir TV kanalı RT’nin Amerika kolu, 5G’nin insanları öldürebileceğine dair bir haber yayınlamıştı.

İLGİLİ HABERLER