Teknoloji

Ingenuity Mars üzerinde yedinci uçuşunu gerçekleştirdi

ingenuity mars

NASA’nın Ingenuity adını taşıyan Mars helikopteri, kızıl gezegendeki yedinci uçuşunu gerçekleştirdi. NASA JPL Twitter hesabından yapılan paylaşımda Ingenuity’nin 62.8 saniye havada kaldığı ve kalkış noktasının yaklaşık 106 metre güneyine gittiği belirtildi.

Ingenuity uçuşu sırasında üstte görebileceğiniz siyah-beyaz navigasyon fotoğrafını da çekti. JPL ekibi gelen bir soru üzerine hâlihazırda helikopterin sistemlerinde bir aşınma görülmediğini belirtirken, her uçuşla helikopterin termal özellikleri konusunda biraz daha güncel bilgiler elde edildiği vurgulandı. Uçuş sürelerinin de düzenli şekilde arttığına dikkat çeken ekip, uçuşlarda ciddi bir sorun yaşanmadığını da açıkladı.

Ingenuity altıncı uçuşu sırasında bir sorunla karşılaşsa da, güvenli şekilde iniş yapmayı başarmıştı. Helikopter yaklaşık 150 metre uçtuktan sonra yolculuğun sonlarında ileri geri doğru hareket etmeye başlamış, buna rağmen sorunsuz şekilde yere inmişti.

NASA, Ingenuity Mars helikopterinin yaşadığı sorunun navigasyon kamerasının bir karesinin kaybolmasından kaynaklandığını açıklamıştı. Bu kaybolan karenin zaman damgasının yanlış hâle gelmesi algoritmaları bozmuş, bu da helikopterin tuhaf hareket etmesine yol açmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER