Teknoloji

NASA Ingenuity helikopteri Mars yüzeyine yerleştirdi

nasa perseverance mars ingenuity

NASA, Ingenuity isimli helikopteriyle Mars üzerinde gerçekleştireceği ilk uçuş için hazırlanmaya devam ediyor. Bir süredir Perseverance uzay aracının içinde bekleyen helikopter, sonunda kızıl gezegenin yüzeyine yerleştirildi. NASA’dan yapılan açıklamada, Ingenuity’nin ilk uçuşuna yaklaşık bir hafta olduğu belirtildi.

NASA’nın Ingenuity’yi Mars yüzeyine yerleştirmeye yönelik hazırlıkları bir süredir devam ediyor. Yaklaşık 1,8 kilogram ağırlığındaki helikopter, enerjisini güneşten alıyor. İçinde tekrar şarj edilebilir bir pili olan Ingeunity, böylelikle sisteminin soğuk Mars gecelerinde de çalışmasını sağlıyor. NASA’dan verilen bilgiye göre, Ingenuity ilk etapta Perseverance’ın nükleer gücüyle sıcak tutuldu.

Ingenuity, artık içindeki ısıtıcıyla sıcaklığını koruyor. Bu ısıtıcı sayesinde Ingenuity’nin iç sıcaklığı 7 derece seviyesinde tutuluyor. Mars’ta gece sıcaklığı -90 dereceye kadar düşebiliyor. Sıcaklığı 7 derece civarında tutmak, pilin ve diğer hassas elektronik bileşenlerin zarar görmesini engelliyor.

NASA, Ingenuity helikopteriyle ilk Mars uçuşunu 11 Nisan’da yapmayı planlıyor. Bu uçuşun verilerinin Dünya’ya 12 Nisan itibarıyla ulaşması bekleniyor. Başka bir gezegene gönderilen ilk helikopter olan Ingenuity’nin yapımı 85 milyon dolara mal oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER