Manşetler

İnfografik: Türkiye’de Twitter kullanımı ne durumda?

Twitter, Türkiye’de de hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine ve popülariteye ulaştı. Herkes derdini, heyecanını, sevincini, öfkesini veya zevklerini 140 karakterle paylaşmayı sevdi. TV programları ve diziler Twitter sayesinde seyirciyle daha fazla etkileşim kurma, magazin gazetecileri ünlülerin ne yaptığından daha kolay haber alma fırsatı buldu. Van Depremi’nde de görüldüğü gibi Twitter arama-kurtarma veya yardım ulaştırma gibi doğal afetlerde de çok yardımcı bir araç olduğunu gösterdi, tabii umarız Twitter’ı yeniden bunun için kullanmak zorunda kalmayız.

Twitter Türkiye kullanıcıları tarafından sevildi, Webrazzi ve Monitera’nın hazırladığı infografik de bunu gösteriyor. Monitera’nın son üç ayda derlediği 150 milyon Türkçe tweet’i analiz ederek derlediği bilgilere göre Türkçe içerik üreten 7.2 milyon Twitter kullanıcısı bulunuyor, bunların 5.3 milyonu son 1 ayda faaliyet göstermiş. Twitter üzerinden günlük 1.7 milyon, saniyede ise 20 tweet paylaşımı yapılıyor. En çok tweet atılan gün cuma olarak belirlenirken, akşam 9 ile 10 saatleri arasının ise en çok tweet geçilen zaman dilimi olduğu ortaya çıkmış.

İstanbul, yüzde 58’lik oran ile Twitter’da en çok paylaşım yapan il olurken, Türkçe içerik atan Twitter nüfusunun yüzde 53’ünü kadınlar, yüzde 47’sini erkekler oluşturuyor. Bir kullanıcının ortalama takipçi sayısı 151 olarak saptanırken kullanıcıların ortalama 64 karakter kullandığı gibi ilginç bir sonuç da çıkmış. Twitter’ın kullanıldığı ortam bakımından mobil yüzde 59, web ise yüzde 41’lik bir oran elde etmiş. Twitter’ın kullanıldığı mobil cihazlara bakıldığında BlackBerry’nin önde olduğu görülüyor. Aslında çalışanların ve gençlerin, yani Twitter’a ilgi gösterdiğini düşündüğümüz iki önemli kitlenin içindeki BlackBerry cihaz penetrasyonunu düşündüğümüzde bu çok şaşırtıcı bir sonuç sayılmaz. BlackBerry’yi sırasıyla iPhone ve Android cihazları izliyor.

Tüm bu anlattıklarımızı aşağıdaki grafikte daha detaylı şekilde görebilirsiniz.

İlgili – Webrazzi

İLGİLİ HABERLER