Teknoloji

1998’de çıkan ilk iPhone nasıl bir şeydi?

iphone-infogear-120815-1

Apple, ürünlerin önüne “i” harfini getirerek marka oluşturmayı popüler kılsa da, “iPhone” markalı bir telefon üreten ilk şirket bir başkası. Steve Jobs 2007’de ilk iPhone’u duyurduğunda “iPhone” markasının ticari hakları Cisco’nun elinde bulunuyordu.

Internet History Podcast, bu bilgiden hareketle 1998’de Infogear tarafından satışa sunulan ilk iPhone’u mercek altına aldı. Infogear’ın daha sonra Cisco’ya satıldığını ve Apple ile Cisco arasındaki ticari marka anlaşmazlığının buradan doğduğunu belirtmekte fayda var.

Yukarıdaki fotoğrafta da görülebileceği üzere, Infogear tarafından üretilen ilk iPhone, klasik dokunmatik ekranlı ev telefonlarından farklı gözükmüyor. Cisco, 2001 itibarıyla iPhone markalı telefon satışını sonlandırsa da, ticari markayı elinde tutmaya devam etmişti.

iphone-linksys-120815

İlk iPhone’dan sonra satışa sunulan diğer iPhone modellerinin önemli ölçüde inceldiği fotoğraflar aracılığıyla açıkça görülüyor. Cisco’nun Apple’a karşı açtığı ticari marka davasındaki fotoğraflar da farklı iPhone modellerini gözler önüne seriyor.

iPhone markasının ticari hakları üzerine yaşadıkları anlaşmazlığı uzlaşarak çözmeyi başaran Apple ve Cisco, o dönemde ortak yatırım gerçekleştireceklerini açıklamışlardı. Aradan geçen 8 yıla rağmen, bu vaadin gerçekleştirilmediğini hatırlatmakta fayda var.

İLGİLİ HABERLER