Teknoloji

Imgur modern zaman için yeni GIF formatı geliştirdi

gifv-131014

GIF animasyonlar ve İnternet etle tırnak gibidir. Reddit, Tumblr, Twitter, başka birisi; hangi siteye giderseniz gidin, karşınıza mutlaka bir veya birden fazla GIF animasyon çıkar; bunların her biri bir düşünce veya duyguyu anlatır veya bir videonun en iyi parçasını sürekli tekrarlanır hâlde gösterir. Günümüzün İnternet’i, GIF animasyonların doğduğu zamanlardaki İnternet’ten oldukça farklı, buna bağlı olarak GIF de kendisini birtakım yenilemelerden geçiriyor. Yeni GIFV formatı sayesinde GIF de modernleşiyor, zamana ayak uyduruyor.

Yeni format İnternet’in en popüler görüntü barındırma web sitelerinden olan, her türlü görselin yanı sıra birçok GIF animasyona da ev sahipliği yapan Imgur tarafından geliştirildi. Şirketin açıklamasına göre yeni format sayesinde GIF formatında daha yüksek kalitelerde daha fazla içerik gösterilebilecek.

Yeni GIFV formatının açılımı GIF-video olarak yapılıyor ve “jiffy” olarak okunuyor. Bu format GIF’leri MP4 videolarına çeviriyor ve bunu yaparken de dosya büyüklüğü düşük seviyelerde kalıyor. Bir örnek vermek gerekirse, Imgur’ün gösterdiği bir HD GIFV animasyonu 3.4 MB’lık dosya boyutuna sahip, ancak orijinal dosya dönüşümden önce 50 MB büyüklükteydi. Anlayacağınız, bu yeni format özellikle mobil kullanıcılar için de bir hayli kullanışlı olacaktır.

Imgur yaptığı değişikliklerle yüklenmiş bütün GIF’ler otomatik olarak GIFV formatına dönüştürülüyor. Bu format daha verimli olduğu için GIF yükleme boyutu da 5 MB’den 50 MB’ye yükseltildi. Sosyal ağlarda paylaşılan GIFV animasyonlar da “tamamen” oynatılabilir niteliğe sahip, ayrıca dönüştürülen bütün GIF’lar GIFV uzantısıyla gösteriliyor.

İLGİLİ HABERLER