Teknoloji

IMF El Salvador’a Bitcoin’i resmi para birimi olarak kullanmamasını önerdi

el salvador bitcoin

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yönetim kurulu, El Salvador’un finansal istikrarına ve tüketicinin korunmasına yönelik potansiyel riskleri öne sürerek Bitcoin’i artık yasal bir para birimi olarak kullanmamasını tavsiye etti. Bloomberg’e göre, ülkenin Bitcoin kullanması IMF’den kredi almasını zorlaştırabilir.

Tavsiye, personelin bir ülkeyi ziyaret ettiği ve IMF’nin yönetim kurulu tarafından tartışılan bir rapor hazırladığı, organizasyonun istişaresinin bir parçası olarak geldi. Kurulun tavsiye niteliğindeki kararının özeti, El Salvador’un ekonomik politikalarını bir bütün olarak ele alıyor, ancak ülkenin 2021’de Bitcoin’i yasal bir para birimi olarak benimsemesi çok dikkat çekiyor.

IMF yönetim kurulu, kasım ayında personeli tarafından dile getirilen; ülkenin Bitcoin kullanımıyla ilişkili olarak finansal istikrar, finansal bütünlük ve tüketicinin korunması üzerinde büyük riskler ve bununla bağlantılı mali koşullu yükümlülüklerin bulunması nedeniyle, yasasını değiştirmesine yönelik tavsiyesine katılıyor. IMF’ye göre, bazı yönetim kurulu üyeleri Bitcoin destekli tahvil ihracı ile ilgili riskler konusundaki endişelerini de dile getirdiler. Endişelerini dile getirmekle birlikte hükümetin, finansal hizmetleri daha fazla Salvadorluya sağlama hedeflerinden biri olarak Bitcoin ve Chivo cüzdanlarını ve ATM’lerini kullanıma sunmasını övdü.

El Salvador, Bitcoin yasasını geçen yılın haziran ayında çıkardıktan sonra, Eylül 2021’de Bitcoin’i yasal para birimi olarak kullanmaya başlamıştı. Yasa, Bitcoin’i ABD dolarının yanında yasal bir para birimi olarak kullanmanın yanı sıra çeşitli değişiklikleri de hayata geçirmişti. Örneğin, vatandaşlar vergilerini Bitcoin olarak ödeyebiliyor ve esnaf fiyatları Bitcoin cinsinden gösterebiliyor. IMF, yasanın tamamen kaldırılmasını önermiyor, sadece El Salvador’un kapsamını daraltarak bunu yasal bir para birimi olmaktan çıkarmasını tavsiye ediyor.

El Salvador’un başkanı Nayib Bukele, Bitcoin’in güçlü bir savunucusu olarak biliniyor. Miami’deki bir konferansta ülkesinin kripto para birimi için çıkaracağı yasasını duyurmuştu ve sık sık Bitcoin’e yatırım yapmakla ilgili tweetler atmıştı. Bukele’nin kamuoyuna yaptığı açıklamalara dayanan hesaplamalara göre, ülkenin kasasında 1500’den fazla Bitcoin bulunuyor. Başkan, yatırımcıların hisse satın alabileceği 1 milyar dolarlık bir Bitcoin tahvili oluşturma fikrini de ortaya atmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER