Teknoloji

iMessage Android fikriyle ilgili olarak ortaya çıkan Eddy Cue ifadesi

Eddy Cue 2013 gibi erken bir tarihte iMessage’ı Android’e getirme konusunda ısrarcı olmuş. Bunu, Apple ve Epic arasındaki dava dahilinde kamuoyuna açıklanan yeminli ifadeyle öğreniyoruz. Şu anda Apple’ın yazılım ve hizmetlerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olan Cue, bir ekibi Android’de iMessage desteğine ayırmak istiyordu. Ancak bu isteği diğer yöneticiler tarafından kabul görmedi.

Sorgulamalar, Epic’in iOS uygulama mağazası münhasırlığının pazar gücünün rekabete aykırı biçimde kullanıldığını savunan antitröst davasında büyük bir rol oynayacak gibi görünüyor. Epic, iMessage’ın münhasırlığını bu argümanın bir parçası hâline getirmeyi planladığını daha önceki dosyalarda açıkça belirtmişti. Ve iMessage genişlemesinin “Apple’a yardım etmekten çok zarar vereceğini” savunan Phil Schiller’in 2016 tarihli e-postasına iletisine de atıfta bulunmuştu.

En son ifade, 7 ve 8 Nisan 2013 tarihlerinde başlayan ve şu anda Apple’ın yazılım mühendisliğinden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı olan Craig Federighi ile Cue arasında belirli bir e-posta dizisinden bahsediyor. E-posta yazışması, Google’ın WhatsApp’ı 1 milyar dolara satın almaya çalıştığına dair çıkan haberlerin ardından yapılmış. Yazışmaya göre Cue; söylentileri, Apple’ın mesajlaşma uygulamalarını güçlendirmek için iMessage’ın Android’e yayılması gerektiğinin bir işareti olarak kabul etti.

The Verge sitesi, söz konusu e-posta yazışmalarının bir kısmının dökümünü almış. Onun Türkçeleştirilmiş hâlini aşağıda paylaşıyoruz:

Cue: iMessage’ı Android’e gerçekten getirmemiz gerekiyor. Bunu araştıran birkaç kişi oldu ama tam hızda gitmeli ve bunu resmi bir proje yapmalıyız …. Mobil ortamdaki en önemli uygulamalardan birini Google’a kaptırmak istiyor muyuz? Arama, posta, ücretsiz video var ve tarayıcılarda hızla büyüyorlar. En iyi mesajlaşma uygulamasına sahibiz ve bunu endüstri standardı yapmalıyız. Ondan hangi yollarla para kazanabileceğimizi bilmiyorum ama işletmek bize çok pahalıya mal olmuyor.

Federighi: iMessage’a (WhatsApp’tan) geçmeyi, bir grup iOS arkadaşı olmayan çok sayıda Android kullanıcısı için nasıl cazip hale getireceğimize dair herhangi bir fikriniz var mı? iMessage güzel bir uygulama / hizmettir, ancak kullanıcıların sosyal ağları değiştirmesini sağlamak için marjinal olarak daha iyi bir uygulamadan daha fazlasına ihtiyacımız var. (Google’ın uygulama için değil ağ için 1 milyar dolar ödemesinin nedeni budur.) … Cep telefonu kullanıcılarının çoğunluğu için birincil mesajlaşma hizmeti olma stratejisinin yokluğunda, Android’deki iMessage, iPhone ailelerinin çocuklarına Android telefon vermelerinin önündeki bir engeli kaldırmaya hizmet edeceği konusunda endişelerim var.

İfadenin başka bir yerinde Cue, “Android’de bir iMessage uygulamasını kendimiz yapmak istediğimiz zamanları hatırlıyorum” diyor.

“Her iki platformun kullanıcılarının mesaj alışverişi yapabilmesi için iOS platformuyla çapraz uyumluluk olur muydu?” diye karşılık veriyor sorgu memuru.

Cue da, “Tartışma ve görüşüm kesinlikle buydu.” diye ekliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER