Manşetler

21.5 inç iMac 4K ekran seçeneğiyle yenilendi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-imac-4k-131015

Apple’ın daha küçük ekranlı iMac bilgisayarı da nihayet daha yüksek çözünürlükle tanıştı. Yeni 21.5 inç iMac bugün daha hızlı işlemci, daha hızlı RAM ve daha iyi grafik işlemcilerle güncellendi. Ancak her şeyden önemlisi, şimdi 4K ekran seçeneği de bulunuyor. Bu, uzun zamandır 1080p çözünürlük desteğiyle sunulan iMac bilgisayarlar için önemli bir gelişim anlamına geliyor, yeni iMac sahipleri 4K ekranda daha keskin ve canlı görüntülerden yararlanma imkanı buluyor.

Apple 4K ekranlı iMac modelinde yeni bir görüntü teknolojisi kullanıyor, böylelikle yüzde 25 oranında daha fazla renk gösterimi yapılıyor. Yani, renkler daha güçlü ve doğruluğu daha yüksek hâle geliyor. Tabii ki, 4K ile birlikte gelen çözünürlük artışının yanında renk konusundaki bu değişikliği anlamak ilk bakışta mümkün olmayacaktır, ancak Apple’ın yeni 21.5 inç 4K imac ekranını sadece çözünürlük bakımından geliştirmekle kalmadığı görülüyor. Bu arada iyileştirilmiş renk üretim süreci 27 inç 5K iMac’lere de sunuluyor.

21.5 inç iMac teknik özellikler bakımından da önemli yeniliklerle birlikte geliyor. Yaklaşık iki yıl boyunca güncellenmeyen bu seri, önemli bir adım atıyor ve Intel’in Broadwell işlemcileriyle sunuluyor. Aslına bakarsanız, bu çok da heyecan verici sayılmayabilir, çünkü Skylake işlemcilerin çıktığı bir ortamda Broadwell artık bir nesil eski kalıyor. Ancak bu Broadwell işlemciler nispeten yeni sayılır, çünkü Intel’in fabrikalarından haziran ayında çıkış yaptı. Bu arada Skylake çıkmış olsa da, Iris Pro grafik işlemcili Skylake yongaları henüz çıkmadı, bu nedenle Apple yeni iMac’i geciktirmek yerine Broadwell nesli işlemcilerle sunmayı uygun görmüş.

Apple’ın en ucuz iMac bilgisayarında 1.6 GHz çift çekirdekli Core i5 işlemci bulunuyor. 4K ekranlı versiyon ise 3.1 GHz dört çekirdekli i5 işlemciyle başlangıç yapıyor.

İşlemcilerin güncellenmesi daha üst sınıf iMac modellerinin de Iris Pro grafik işlemcilerine sahip olduğunu gösteriyor. Bu, 4K makinenin ekstra piksellere hizmet vermesinde epey yarar sağlıyor. RAM de 8 GB 1600 MHz LPDDR3’ten 8 GB 1867 MHz LPDDR3’e yükseltiliyor, ayrıca isteyenler için 16 GB RAM seçenekleri de bulunuyor. Bu arada yeni iMac serisinde Thunderbolt 2 ve daha yüksek kapasite seçenekleri de mevcut.

Apple içerideki önemli özelliklerde büyük değişiklikler sunuyor, ancak iMac’in dış donanımı olduğu gibi kalmışa benziyır. Ancak bu hâliyle bile hâlâ oldukça ince ve çekici olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak MacBook ile karşılaştırıldığında, ekranın etrafını çevreleyen siyah renkli çerçevenin artık kalın hissedildiğini söylemek gerekiyor. Ancak 4K ekran dikkatin çoğunu üstüne çekeceği için kullanıcılar bu siyah çerçeveyi fazla fark etmeyecektir.

Yine de, yeni iMac’te bazı görsel farklılıklar yok değil. Apple klavye, izleme dörtgeni ve farede de değişiklikler yapmış. Klavye ve izleme dörtgeninin tasarımları baştan aşağı yenilenmiş. Fare ve klavye iMac ile birlikte sunuluyor, isteyenler yeni izleme dörtgenini de tercih edebilecekler.

Apple 5K ekran seçeneğini geçen yıl sadece 27 inç iMac serisinin en tepesindeki modele getirmişti. Benzer şekilde 4K seçeneğini de sadece en pahalı 21.5 inç makinesine getiriyor. Bu makinin fiyatı 5999 TL’den başlıyor. 1080p modellerin fiyatıysa 4399 TL’den başlangıç yapıyor. Yeni iMac’ler Apple Türkiye Online Store’da satışa sunuldu.

İLGİLİ HABERLER