Teknoloji

Yeni iMac’in içini açıp yükseltmek zor değil, ancak tavsiye edilmez

imac 201721.5 inç ekranlı en yeni iMac’lerin piyasaya çıkışıyla birlikte iFixit tayfası da alet çantasını eline almış ve bu yeni modelin kullanıcılar tarafından, herhangi bir yetkili servisten destek almadan daha üstün donanım bileşenleriyle yükseltilip yükseltilemeyeceğini bizzat test etmiş.

İlginçtir ki, iFixit’e göre yeni iMac’i bir yetkili servisin yolunu tutmadan açıp yeni parçalarla donatmak mümkün. Ne var ki, bunun çok zahmetli bir süreç olduğu ve daha önce Apple bilgisayarlarıyla haşır neşir olmamış kişilerin denememesi gerektiği belirtiliyor.

iFixit hem RAM hem işlemci hem de 2.5 inç sabit disk sürücüsünün profesyonel destek olmadan yükseltilebileceğini söylüyor. Çünkü bellek lojik devreye lehimlenmemiş, bunun yerine dizüstü bilgisayar boyutlarında, standart DIMM yuvaları kullanılmış.

Benzer şekilde, CPU da bilgisayarın anakartına lehimlenmemiş, bunun yerine LGA1151 modüler Intel işlemci soketine oturuyor, tıpkı kullanıcıların evlerinde kendi başlarına inşa edebilecekleri Windows 10 PC’lerinde olduğu gibi.

Mac bilgisayarların yükseltilmesi süreciyle ilgili olarak dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi de Apple’ın cihazlarının desteklediği bileşenlerin türü ve yapısı konusunda epey sıkı bir tutum sergilemesi. Özellikle işlemci konusunda, dikkat edilmesi gereken termal tasarım gücü (TDP) ve benzeri birtakım hususlar bulunuyor.

Ancak söz konusu RAM veya sabit disk sürücüsü olunca, işler bu kadar karmaşık hâle gelmiyor. Eğer niyetiniz benzer fiziksel boyutlara sahip bir bellek veya depolama birimiyle değiştirmek ise, ayrıca Mac’in desteklediği frekans veya kapasiteleri aşmayacaksanız, sorun olmaz gibi görünüyor.

Öte yandan, işlemci ise TDP ve benzeri parametrelere uygun şekilde hareket etmeyi gerekli kılıyor. Bununla birlikte, Apple’ın bilgisayarlarının hangi işlemcileri destekleyeceği noktasında da epey katı ve belirgin davrandığını belirtmek gerekiyor. Bu nedenle bütçe ve Apple’ın talepleri arasında bir denge kurup geniş yelpazeye yayılmış seçenekler arasından seçim yapmak mümkün olmayabilir.

Son olarak, iFixit Apple’ın bilgisayarlarını açmak ve daha sonra onları yeniden birleştirmek için özel aletler kullanıyor. Aslında site bunların satışını da gerçekleştiriyor, ancak bu aletleri elinizde bulundursanız bile, bilgisayar yapımı veya tamiri konusunda deneyimli değilseniz, bu tarz yükseltme işlerini tek başına yapmaktan uzak durmanız en iyisi olacaktır. Aksi takdirde zaten çok yüksek fiyatı olan bilgisayarınızın yeni maliyetler çıkarmasına neden olabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER