Teknoloji

İlk 5G standardı 5G NR son hâlini aldı ve resmen duyuruldu

5g uyumlu telefonlar

5g özellikleriHücresel bağlantı standartlarının yönetimini üstlenen 3GPP adlı kuruluş, 5G için ilk standardın duyurusunu resmi olarak gerçekleştirdi. Tam adıyla 5G NR standardı, Portekiz’in başkenti Lizbon’da düzenlenen bir toplantıda açıklandı.

5G şebekelerinin ne gibi özellikler taşıyacağı konusunda resmi bir anlaşmaya varmak, ticari 5G şebekelerinin hayata geçirilmesi ve çalışması yolunda büyük bir adım niteliğini taşıyor. Böylelikle şirketlere de neleri inşa etmeleri hususunda bir yol haritası temin edilmiş oluyor.

Beklendiği gibi, son hâlini almış 5G şartnameleri spektrumun geniş bir aralığını kapsıyor; 600 ve 700 MHz’lik bantlardan 50 GHz seviyesinde, milimetrik dalga boylarına kadar uzanıyor. 5G standardının detaylarını bu hafta sonuna doğru, standardın son hâli yayınlandığında öğrenme fırsatı bulacağız.

https://twitter.com/sherifhanna/status/943553862287310848

Standart üzerinde anlaşma sağlandığına göre, artık top mobil operatörlerde ve donanımları sağlayacak şirketlerde olacak. Bunun da gerçekleşmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekecek. Bir örnek verecek olursak, kısaca ITU olarak anılan, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve 3GPP, bir 4G şebekesinin hareket hâlindeyken 100 Mbps, sabit durumdayken 1 Gbps veri hızı sağlayabileceğini belirtmişti. Ancak günümüzün 4G veya LTE şebekeleri bu standardı sağlamaktan hâlâ uzak görünüyor. Yine de LTE Advanced ve LTE Advanced Pro gibi, Türkiye’deki şebekelerde kullanılan teknolojilerle öngörülen bu hızlara daha fazla yaklaşılıyor.

5G şebekeleriyle ilgili test çalışmalarının 2018 yılı içinde başlaması, 2020’de de ilk ticari şebekelerin faaliyete geçmesi bekleniyor. Şu an için 5G NR standardı ve 5G logosu hazır.

İLGİLİ HABERLER