Bilim

İklim değişikliği ölüm ve yaralanmaları artırabilir

iklim değişikliği

İklim değişikliği, her ne kadar bazı çevreler tarafından ısrarla göz ardı edilse de, insanlığın önündeki en önemli sorunlar arasında bulunuyor. Amerikan ve İngiliz üniversiteleri tarafından yapılan araştırma, iklim değişikliğinin pek kolay fark edilemeyecek etkileri olduğu konusunda insanları uyarıyor.

Londra’daki Imperial College ile ABD’deki Columbia ve Harvard üniversiteleri tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, Nature Medicine dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar; ani sıcaklık dalgalanmalarının ABD’de boğulma, düşme ve saldırılar sonucunda ekstra 2 bin 135 kişinin yaralanmasına veya ölmesine sebep olabileceğini belirtti. Sıcaklık dalgalanmaları ile yaralanmalar arasındaki bağlantı hâlâ tam olarak anlaşılamasa da, araştırmacılar öngörülerinin bu ölümlerin sayısını azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.

İklim değişikliğiyle bağlantılı yaralanmaların incelenmesi, araştırmanın kör noktası olarak tanımlanıyor. Geçmişte yapılan araştırmalarda iklim değişikliğinin sıcak hastalıklarından veya sinekler tarafından yayılan hastalıklar yüzünden ölümleri artırabileceği konusuna odaklanılmıştı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir araştırma, bu konuda oldukça korkutucu öngörüler barındırıyor. Araştırmada; 2030 ile 2050 yılları arasında kötü beslenme, sıtma, ishal ve sıcak stresi gibi iklim değişikliğiyle bağlantısı olan problemler yüzünden her yıl yaklaşık 250 bin kişinin hayatını kaybedebileceği belirtildi.

Ancak dünya genelinde her yıl 5 milyon kişi, yaralanmalar sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu da dünyadaki yıllık ölümlerin neredeyse onda birine tekabül ediyor. Araştırmacılar, bu yaralanmalarının çoğunun önlenebilir olduğuna ve bu nedenle iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine karşı daha iyi hazırlanılmasının gerektiğini ifade ediyor.

Araştırmacıların inceledikleri vakalar arasında boğulma, düşme ve trafik kazaları gibi kasıtsız olaylardan kaynaklanan ölümlerin yanı sıra; saldırı veya intihar sonucundaki ölümler de bulunuyor. Araştırmacılar, gezegenin değişen iklim koşullarında insanların akıl sağlıklarını korumanın ikinci gruptaki ölümlerin sayısının artmasını engelleyebileceğini belirtiyor.

İklim değişikliği gençlerin psikolojisini mi etkiliyor?

Araştırmanın baş yazarlarından biri olan Robbie Parks, konuyla ilgili olarak The Verge sitesine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Araştırma; akıl sağlığının, sadece iklim değişikliğinde değil, pek çok çevresel maruz kalma durumunda önemli bir ‘gizli yük’ olduğunu gösteriyor. Çalışmamız, özellikle genç insanlarda iklim değişikliği ve akıl sağlığı arasında bir bağlantı olabileceğini ortaya koyuyor. Bu konuda daha fazla araştırma yapılmalı.

İntiharların ve diğer vakaların sıcaklık değişiklikleri sırasında neden arttığı sorusuna araştırmada somut bir cevap almak mümkün olmuyor. Boğulmalar insanların sıcakta serinlemek için kendilerini suya atmasıyla anlaşılabiliyor. Araştırmacılar, sıcak havaya bağlı olarak artan alkol tüketiminin ise kaza ve saldırı sonucunda ölümleri artırabileceğini belirtiyor. Soğuk havalarda buzlanmaya bağlı düşmelerin artacağı düşünülse de, yeni araştırmada özellikle yaşlıların sıcak havalardaki düşme ve sakatlanma risklerinin daha fazla olduğu ifade ediliyor.

İklim değişikliği konusuna genellikle meteorolojik ve ekonomik açıdan yaklaşılıyor. Ancak bu soruna psikolojik açıdan bakan araştırma da farklı bir boyutu görmeyi sağlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER