DosyaManşetler

IFA 2019: Ne zaman, hangi yeni ürünler, yenilikler olacak?

ifa 2019

Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı olan IFA 2019 günler sonra kapılarını açacak. Bu fuarda 4K TV’ler, ses sistemleri, hoparlörler, akıllı telefonlar, bilgisayarlar, beyaz eşyalar ve daha birçok elektronik ürün ve ilgi çekici teknolojiler görücüye çıkacak.

Amerika için, her yılın başında Las Vegas’ta düzenlenen CES ne ise, Avrupa için de IFA’nın o olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Her iki fuar da birçok açıdan birbirine benziyor. IFA ise daha çok Avrupa’nın teknoloji sahnesine odaklanıyor. Philips, Panasonic ve bunun gibi şirketlerden TV’ler, aynı zamanda Huawei, Honor, LG gibi üreticilerden akıllı telefonları bu etkinlikte görmeyi bekliyoruz.

O hâlde IFA 2019 etkinliğinde neler göreceğiz? Hangi üretici hangi yeni ürünleri ve teknolojileri beraberinde getiriyor? Aşağıda IFA 2019 ve katılımcı şirketler ile ilgili detaylar yer alıyor.

IFA 2019 Hakkında Bilmeniz Gerekenler

IFA nedir?

Berlin’de düzenlenen IFA, Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği etkinliği olma özelliğini taşıyor. Dünyanın bazı en büyük elektronik şirketleri burada yeni ürünlerini sergiliyor. IFA’nın kökleri 1924 yılına gidiyor. O zamanlar bir radyo kongresi olarak yola çıkmıştı.

IFA 2019 hangi tarihler arasında düzenleniyor?

IFA 2019, 6-11 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor. Ne var ki, basın mensupları için fuar, tanıtımlar eşliğinde daha önce başlıyor. Bazı şirketler, fuar öncesinde tanıtım etkinlikleri düzenliyor. Bu nedenle eylül ayının ilk gününden itibaren IFA 2019 haberleri görmek için hazırlanın.

IFA 2019’a hangi şirketler katılıyor?

Eğer bu bir tüketici elektroniği fuarıysa, A’dan Z’ye tüm şirketlerin katılmasını beklersiniz. Durum aşağı yukarı bu şekilde. Bazı şirketler, Berlin’de fuarın düzenlendiği Messe Konferans Merkezi’nden farklı alanlarda etkinlikler de düzenliyor. Sadece Apple gibi, hem IFA hem de CES’te yer almayan bir şirketi fuarın eksikleri arasında sayabiliriz.

En son IFA 2019 haberleri ve dedikoduları

Yüzlerce katılımcı eylül ayının ilk günlerinde IFA 2019 için Berlin’in Messe etkinlik alanında olacak. İçinde büyük şirketlerden küçük girişimcilere kadar birçok farklı şirket olacak.

Fuarı ve haberleri takip etmek çok kolay olmasa gerek. Ancak Teknoblog olarak, her ne kadar Berlin’de bizzat bulunmasak da, takip edeceğimiz kaynaklar üzerinden fuarın heyecanını size yaşatmaya çalışacağız.

Acer

Bilgisayar şirketi Acer her zaman IFA’da var olur. 2019’da fuar kapsamında özel bir etkinlik düzenleyecek. Bu etkinlikte şirketin çok yakında piyasaya çıkacak yeni bilgisayarlarını ilk kez göreceğiz.

acer predator thronos 290
Acer Predator Thronos 290

IFA genellikle Acer’ın Predator serisi oyun bilgisayarlarının yeniliklerine ev sahipliği yapar. Ayrıca Acer, Predator 21X oyun dizüstü bilgisayarı ya da Acer Predator Thronos oyun sandalyesi gibi konsept ürünleri de burada tanıtır. Acer’ın IFA 2019’da güçlü bir şekilde boy göstermesini bekleyebiliriz.

AMD

Ryzen 3000 CPU’ları ile yüksekten uçan, Navi rDNA grafik mimarisiyle gelecek Xbox Project Scarlett ve PS5 konsollarını destekleyecek olan AMD, şu anda elinde epey güçlü kartlar barındırıyor. Şirket genellikle IFA’da boy gösterir, ancak bu yıl şirketten büyük duyurular beklemiyoruz.

BlackBerry

BlackBerry şirket olarak akıllı telefon üretiminden çekilmiş olsa da, BlackBerry markası Android telefon deneyimiyle birlikte yaşamayı sürdürüyor. TCL tarafından üretilen bir BlackBerry telefonunu IFA 2018’de görmüştük. Geçen yıl etkinlikte BlackBerry Key2 LE modeli tanıtılmıştı.

blackberry key2 le
BlackBerry Key2 LE

Ancak 2019’da şimdiye kadar Key3 modeliyle ilgili bir ipucu görmedik. Aynı zamanda şimdiye kadar çıkan BlackBerry telefonlarının pek de başarılı olmadığını dikkate alırsak, bu yıl IFA’da BB markalı yeni bir Android telefonu görme ihtimalinin düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Dell

IFA 2019’da Dell’den birçok yeni ürün görmeyi bekliyoruz. Dell bir başka XPS ürün duyurusuyla bizi şaşırtabilir. Ya da etkinliği diğer ürün serilerini mevcut bilişim eğilimlerini yakalamak için güncelleyerek değerlendirebilir.

Geçmişte Dell ve Alienware markalarının IFA’da birbirinden rol çaldıklarını görmüştük. Eğer manşetleri süsleyecek bir ürün varsa, o muhtemelen bir oyun ürünü olacaktır. Bu nedenle etkinlik sırasında Alienware tarafından tanıtılacak ürünleri yakından takip etmelisiniz.

Fossil

Giyilebilir ürünler IFA’da güçlü biçimde boy göstermeyi sürdürüyor. Fossil de genellikle fuarda yeni saatlerini sergiler. Fossil Sport 2 modeli IFA 2019’da tanıtılabilir mi? Bu beklenti gerçekleşmese bile, Michael Kors veya Diesel gibi markaların ilgi çekici modellerini bekleyebilirsiniz.

Garmin

Fossil gibi Garmin de IFA’ya spor tarzında giyilebilir ürünlerle gelmeyi seviyor. Ancak şirket bu yıl farklı bir konumda bulunuyor. Etkinliğe oldukça yoğun bir duyurular sürecinin hemen öncesinde gelecek. Yeni bir seri ya da sıra dışı bir ürün yerine, Garmin’in mevcut serilerine yeni ürünlerin eklenmesini bekleyebilirsiniz.

Garmin Vivosmart 4

HP

Houston merkezli bilgisayar şirketi genellikle IFA’da güçlü bir şekilde görünmez. Yeni ürünleri daha çok Computex veya CES’e saklamayı seçer. Yine de, Berlin’de bir ya da iki yeni ürün görebiliriz. Bundan daha fazlasını beklememelisiniz. Yine de, ilginç gelişmelerin olma ihtimalini de aklınızdan çıkarmayın.

Hisense

İlk OLED TV serisinin nihayet yurt dışında piyasaya çıkmaya başlamasıyla birlikte, Hisense bu teknolojiye IFA 2019’de daha fazla yoğunlaşacaktır. Mevcut üst sınıf OLED TV’si yüksek bir fiyata sahip. Ancak rekabet için gerekli olan bazı üst sınıf özelliklerden yoksun durumda bulunuyor.

Bununla birlikte markanın pazarın daha makul ve bütçe dostu tarafına inme hedefi de bulunuyor. Bu nedenle üst sınıf özellikleri daha uygun fiyat noktasında sunmayı planlayan en az bir modeli görmeyi bekliyoruz.

Honor

Honor, geçen yıl IFA 2018’de Honor Magic 2 modelini tanıtmıştı. Bununla birlikte daha önce duyurusunu gerçekleştirdiği Honor Play modelinin de tanıtımını etkinlikte yapmıştı.

Birkaç hafta önce Honor 9X, 9X Pro ve Honor Band 5 ürünleri Çin’de tanıtılmıştı. IFA’da bu ürünlerin Avrupa lansmanlarının gerçekleştirildiğini görebiliriz. Her ne olursa olsun, şirket Huawei şemsiyesi altında olduğu için, ana şirketin gündemde daha fazla yer tutmasını bekleyebiliriz.

huawei mate 20 lite
Huawei Mate 20 Lite

Huawei

Geçen yıl Huawei, Mate 20 ve Mate 20 Pro modellerinin çıkışını IFA’nın sonrasına saklamıştı. Ancak Mate 20 serisine girişi Berlin’de tanıttığı Mate 20 Lite ile gerçekleştirmişti. Bu yıl da benzer bir durumu görebiliriz. Orta segment bir akıllı telefonu, belki de Huawei Mate 30 lite modelini görebiliriz. Ne var ki, bir amiral gemisi telefonu görmeyi beklemeyin. Şirket genellikle bu tür telefonlarını kendi etkinliklerinde tanıtmayı tercih ediyor.

Ayrıca şirket, akıllı hoparlör teknolojisiyle de son zamanlarda yakından ilgileniyor. Geçen yıl hem ses cihazı hem de 4G ağ yönlendiricisi gibi işleyen AI Cube modelini görmüştük. Belki bu yıl aynı ürünün 5G versiyonunu görebiliriz.

Öte yandan etkinlikte Huawei’nin yeni bir MateBook ürünü tanıttığını da görebiliriz. Huawei MateBook X Pro veya MateBook 13, şirketin bizim de beğendiğimiz ürünleri arasında yer alıyor. Çinli şirketten bilgisayar serisine yeni ürünleri eklemesini bekleyebilirsiniz.

Intel

Intel de IFA 2019’da boy gösterecek. AMD ile olan rekabetin bir süredir kızıştığını dikkate aldığımızda, IFA’da nispeten daha önemli duyuruların yapılmasını bekliyoruz. Intel’in burada bazı 10. nesil Comet Lake işlemcileri taşıyan dizüstü bilgisayarları, ayrıca Project Athena laptop’ları sergilemesini bekliyoruz.

Lenovo Smart Display

Lenovo

Yoga ve ThinkPad dizüstü bilgisayarların, ayrıca Motorola akıllı telefonların arkasındaki şirket, IFA 2019’da “Tech Life” adını verdiği büyük bir gece etkinliği düzenleyecek. Burada birtakım yeni ürünlerin duyurusu yapılacak. Görünüşe göre, Lenovo’nun 2019 için planladığı amiral gemisi ürünlerin birçoğu burada tanıtılacak. Bunların arasında yeni Yoga ve ThinkPad cihazları da bulunuyor.

Bu arada Lenovo’nun akıllı ev ürünleri alanında da iddialı olduğunu unutmayın. Bu yılın başlarında Lenovo Smart Clock gibi etkileyici bir ürün görmüştük. Şirketin akıllı ev ürünleri serisine birkaç yeni ürün eklemesi çok da sürpriz olmayacaktır.

LG

TV ve ev sineması teknolojileri LG’nin IFA standının en fazla ilgi çeken köşeleri arasında yer alıyor. Şirket, gerçek anlamda teknolojinin tek üreticisi olduğu OLED TV teknolojisiyle dikkatleri üstüne çekmeyi sürdürüyor.

Ayrıca şirketin fuarda orta segment telefonlar da tanıtmasını bekliyoruz. 2018’de LG G7 One ve LG G7 Fit modellerini görmüştük. Bunların ikisi de, amiral gemisi LG G7 modelinin daha düşük fiyatlı versiyonlarıydı. Ses tarafında ise, Meridian Audio ile yapılan iş ortaklığının meyvelerini görebiliriz.

Tabii ki, LG bir teknoloji devi olduğu için, sunacakları sadece bunlarla sınırlı kalmıyor. Derin donduruculardan dizüstü bilgisayarlara, monitörlerden robotlara kadar farklı ürünler LG’nin IFA 2019 standında boy gösterecektir. Şirket geçen yıl CLOi robotlarıyla fuarda dikkat çekici teknolojilerden birini ortaya koymuştu.

motorola one
Motorola One

Motorola

Lenovo’nun telefon birimi üst sınıf akıllı telefon özelliklerini daha düşük bir bütçeyle edinmek isteyenlere hitap ediyor. Genellikle Moto serisinin bir ya da iki yeni ürünü IFA’da boy gösterir. 2018’de Motorola One modelini, dikkate değer bir akıllı telefonu görmüştük. Ne var ki, bu yıl Berlin’de Motorola’dan yeni bir amiral gemisi beklemiyoruz. Geçen yıllarda olduğu gibi orta segment seçenekler görmemiz daha kuvvetli ihtimal taşıyor.

Philips

Philips TV biriminin Avrupa kolu CES’te boy göstermediği için, büyük silahlar IFA 2019’da saklanmış oluyor. Üreticinin ışıldama zamanı nihayet geldi. Etkinlikte yeni OLED Ambilight amiral gemisi ürünün tanıtılmasını bekliyoruz.

Öte yandan Philips, ses tarafında sunduğu seçenekleri de bir kez daha artıracaktır. Uzun zamandır ihmal ettiği Fidelio serisini yeniden diriltmenin peşinde. Bir zamanlar kulaklıklar içinde hatırı sayılır bir ünü olan bu seri, bakalım yeniden eski parlak günlerine kavuşabilecek mi, hep birlikte göreceğiz.

galaxy note 10 ön inceleme
Samsung Galaxy Note 10 ve Note 10+

Samsung

IFA, Samsung için genellikle büyük bir telefon gösterisi niteliğindedir. Hatırlayacak olursanız, 2011 yılında Galaxy Note serisinin ilk üyesi burada duyurulmuştu. Son yıllarda ise Samsung, Note serisi telefonlarını daha önce, ayrı etkinliklerde duyurmayı tercih ediyor. 2019 için de aynısı oldu. Galaxy Note 10, Note 10+ modelleri çoktan tanıtıldı. Üstelik Galaxy Watch Active 2 ve Galaxy Tab S6 modellerini de ağustos başında gördük.

Samsung’un IFA 2019’da daha çok göz alıcı QLED TV setlerine odaklanmasını bekliyoruz.

Tıpkı LG gibi, Samsung’un da tüketici elektroniği pazarında birçok farklı segmentte ürünleri bulunuyor. Bu nedenle IFA 2019’da şirketin ağa bağlı buzdolabı veya bulaşık makinesi gibi ürünlerini de görmeye hazır olun.

Sony

IFA, Sony için büyük bir gösteri alanı niteliğini taşır. Şirket geçmişte burada tarihe geçen akıllı telefonlarını tanıtmıştır. Örneğin, önceki yıllarda Xperia Z3’ün burada tanıtıldığını görmüştük. Bu nedenle 2019’un başlarında tanıtılan, 21:9 görüntü oranlı Xperia 1‘in takipçisi olması beklenen Xperia 2 tanıtılırsa, şaşırmamak gerekiyor. Ayrıca orta segment Sony Xperia telefonlarını da görebiliriz.

IFA 2018’de şirket, FES Watch U adı verilen garip görünümlü bir giyilebilir ürünü çıkarmıştı. Bu yıl daha fazla giyilebilir ürün görebiliriz. Ya da bazı ilgi çekici konsept tasarımlarla karşılaşabiliriz.

Ayrıca Sony, IFA 2019’daki etkinlikte Android TV ile çalışan OLED ürünlerini de sergileyecektir. Bunun yanı sıra bazıları da, geçen yıl tanıtılan ve büyük beğeni toplayan Sony WH-1000XM3 gürültü bastırma özellikli kulaklıkların yeni versiyonunu görmeyi bekliyor.

PlayStation 5 mi? Berlin’de bu ürünün tanıtılmasını beklemeyin.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER