Teknoloji

IDC’ye göre Android 2016’ya kadar liderliğini sürdürürken iOS de onu takip edecek

Araştırma şirketi IDC’ye göre mobil işletim sistemleri pazarında Android 2016’ya kadar liderliğini sürdürecek. Halihazırda da Android’i takip eden iOS’de ikinci sıradaki yerini koruyacak. Daha önce pek çok araştırma şirketi benzer öngörülerini kamuoyu ile paylaşırken, IDC de şu ana kadar gerçekleştirilen öngörüler için ekstra bir doğrulama sağlamış oldu.

IDC’nin sağladığı veriler sadece mobil işletim sistemi pazarıyla sınırlı kalmadı. Akıllı telefon pazarının büyümesi devam ederken, genel cep telefonu pazarının büyümesinde yaşanan yavaşlama ise dikkat çekti. 2012 yılında cep telefonu pazarının büyümesini yüzde 1.4 olarak veren IDC, bu oranın son 3 yılda kaydedilen en düşük büyüme oranı olduğuna dikkat çekti. 2012’nin sonuna kadar sevkiyatı gerçekleştirilecek olan mobil telefon sayısının 1.7 milyara ulaşmasını bekleyen şirket, 2016 için bu rakamın 2.2 milyara ulaşacağını öngörüyor.

IDC’nin kıdemli analistlerinden Kevin Restivo, ekonomik sıkıntılara bağlı olarak bu yıl cep telefonu pazarının büyümesinin yavaşladığını; ancak, iPhone 5 ve  Samsung Galaxy S III gibi akıllı telefonların performansı sayesinde dördüncü çeyrekte bir ivmelenme oluştuğunu belirtti. Araştırmada Samsung’un Android pazarındaki liderliğini sürdüreceği ifade edilirken, ilk 5’e adım atan Sony ve LG’nin de göz ardı edilmemesi gerektiğinin altı çizildi. RIM’in de 2013’ün ilk ayında görücüye çıkaracağı yeni mobil işletim sistemi BlackBerry 10 ile 2016’ya kadar pazardaki varlığını sürdüreceği dile getirildi.

2016 için gerçekleştirilen öngörülerde Microsoft’un mobil işletim sistemi Windows Phone’un pazar payının yüzde 2.6’dan yüzde 11.4’e çıkmasının beklendiği belirtildi. Yüzde 71.3’e tekabül eden büyüme oranı öngörüsünün Microsoft’u sevindirdiği kesin olsa da; listenin ilk iki sırasında yine bir değişim beklenmiyor ve Android ile iOS’in pozisyonlarını rahat bir biçimde koruyacağı ifade ediliyor.

İlgili >> IDC

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER