Teknoloji

IDC’nin 2011’in ilk çeyreğine dair akıllı telefon pazar araştırması: Nokia lider, Apple ikinci

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Araştırma şirketi IDC’nin yayınladığı yeni bir rapora göre dünya çapındaki akıllı telefon satışları 2011’in ilk çeyreğinde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 80 oranında artış gösterdi. Bu yılın ilk çeyreğinde toplamda 100 milyona yakın cihaz satan üreticiler geçen yılın aynı döneminde gerçekleştirilen yaklaşık 55 milyon satışın neredeyse iki katına çıkmış oldu. Öte yandan Apple dünyadaki en büyük beş akıllı telefon üreticisi sırasında Nokia’nın ardından ikinci sırada geliyor.

Nokia ve Apple’ı sırasıyla RIM, Samsung ve HTC izliyor. Bu beş büyük üreticinin gösterdiği büyüme ise büyük çeşitlilik gösteriyor. Nokia ve RIM’in bir önceki yılın aynı dönemine göre pazar payları düştü, sırasıyla yüzde 39’dan yüzde 24’e ve yüzde 19’dan yüzde 14’e düşüş söz konusu.

Rakamlar en büyük yükselişin Android tabanlı akıllı telefonlarda görüldüğünü gösteriyor. Hem Samsung hem de HTC sırasıyla yüzde 350 ve yüzde 230’luk büyüme gösterdi. Apple’ın kaydetmiş olduğu yüzde 114’lük büyüme iOS platformunu hâla önde göstermeyi sürdürüyor. Ancak, Android platformu açık bir platform olduğu için daha fazla bir büyüme ve daha fazla market dağılımı elde ediyor.

IDC’nin kıdemli araştırma analisti Kevin Restivo Android’in ünlü bir mobil işletim sistemi olmasının farklı sağlayıcılara kısa sürede hızlı pazar payı yükselişleri sağladığının altını çiziyor. Ayrıca akıllı telefon adaptasyon sürecinin küresel anlamda göreceli olarak olgunlaşmamış olmasının pazarda birkaç üreticiye daha, en azından kısa vadede, rahat yer bulunduğu anlamına geldiğini de belirtiyor.

İlgili – BusinessWire

İLGİLİ HABERLER