Manşetler

IDC ve Gartner rakamlarına göre PC endüstrisi yazı düşüşle geçirdi

toshiba-satellite-p50-inceleme-00021

2015’in üçüncü çeyreğiyle birlikte PC endüstrisinde taşlar yerine oturmuştu. Intel yeni nesil Skylake işlemcilerini çıkarmış, Microsoft da en güncel işletim sistemi Windows 10’un PC sürümünü yayınlamıştı. Bundan sonra PC endüstrisinde yeniden doğuş beklenmeye başladı. Ekim ayıyla, yani ayın son çeyreğiyle birlikte yeni ürünleri birer birer görmeye başlıyoruz. Hem IDC hem de Gartner’ın son üç aya ilişkin açıkladığı rakamlar gün doğumundan önceki durumunun nasıl olduğunu gözler önüne seriyor.

IDC ve Gartner’ın rakamları satışlarda hem üretici hem de coğrafya bazında düşüşler olduğunu gösteriyor. Apple da Mac serileriyle dahil olmak üzere, yılın yaz aylarına denk gelen bölümünde PC satıcıları bir önceki yılın aynı dönemine göre daha zor zaman geçirdiler.

Gartner pazar araştırma raporu
Gartner pazar araştırma raporu

Dell hem IDC hem de Gartner’a göre pazar payını yatay seyirde tutmasını bildi. Ancak her iki pazar payı Dell’in durumu hakkında zıt çıkarımlarda bulunuyor. IDC Dell ve Apple’ın pazar payının diğerleri gibi düştüğünü öne sürerken Gartner bu iki şirketin de çok küçük farklarla da olsa yükseliş gösterdiğini saptadı. Daha iyimser bir tablo çizen Gartner’ın analizine göre geride kalan son üç ayda PC pazarında talep yüzde 7.7 oranında düştü. IDC’nin raporunda ise düşüş 10.8 olarak kaydediliyor. Lenovo şimdiye kadar pazar eğiliminin tersine hareket etmiş ve büyümesini sürdürmüştü. Ancak şimdi dünyanın en büyük PC üreticisinin de diğerleriyle aynı şekilde düşüş eğilimine girdiği görülüyor.

Birçok Windows 10 cihazının arka arkaya gelmesiyle birlikte üreticilerin çoğu yılın üçüncü çeyreğinde kaybettiklerini yılın dördüncü çeyreğinde telafi etmeyi umacak. Microsoft kendi payına düşeni yaptı ve bu hafta içinde başarılı bir donanım etkinliğiyle yeni donanımları Surface Book ve Surface Pro 4‘ü tanıttı. Ayrıca HP, Dell gibi üreticilerin de tanıtımlarına katkıda bulundu. Acer, Asus ve Lenovo’nun yeni Windows 10 ürünlerini birkaç gün içinde göreceğiz. Bu üç şirketten ilk ikisi, Tayvanlı şirketler hem IDC hem de Gartner’ın rakamlarına göre en fazla düşüş gösteren şirketler oldu.

Windows 10’un varlığı çoğu PC üreticisi için yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal benzeri bir durum oluşturdu. IDC’nin belirttiğine göre birçok kullanıcı yeni donanım satın almadan önce mevcut PC’lerini yükseltmeyi tercih etti. Bundan en büyük etken Windows 10 güncellemesinin ücretsiz olmasıydı. Ayrıca döviz kurlarındaki oynamalar da pazarı etkiliyor. Windows 10 ile çalışan cihazlar öncesinde Windows 8 envanterini azaltma çabası da 2015 üçüncü çeyrekte pazarın küçülmesinde etken oldu.

Yılın dördüncü çeyreği Intel’in Skylake tabanlı işlemcilerini taşıyan, ayrıca Microsoft’un yepyeni işletim sistemi Windows 10 ile yüklü gelen bilgisayarlar sayesinde farklı geçecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER