Teknoloji

IDC rakamları tablet pazarındaki düşüşü ortaya koyuyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

idc-tablet-2015-ikinci-ceyrek-020815

Son zamanlarda pek çok kişinin odak noktası üst sınıf akıllı telefonlara kaymış gibi gözüküyor. Bu durum tabletlerin varlığını biraz unutturmuşa benziyor. IDC tarafından açıklanan tablet sektörüne ilişkin son rakamlar da, söz konusu varsayımı doğruluyor. Küresel tablet sevkiyatının 2014’ün ikinci çeyreğine kıyasla yüzde 7 oranında azaldığı görülürken, yılın ilk çeyreğine kıyasla da yüzde 3.9’luk bir düşüşün yaşanmış olması göze çarpıyor. Bu tablonun özellikle tablet pazarının zirvesindeki Apple ve Samsung adına pek olumlu olmadığını belirtmek gerekiyor.

2015’in ikinci çeyreğinde toplam 44.7 milyon tablet sevkiyatı gerçekleştirildiği belirtildi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 48 milyon sevkiyat rakamıyla karşılaştırıldığında yaşanan düşüşün etkisi daha net görülüyor. IDC söz konusu düşüşü tabletlerin daha uzun bir kullanım ömrüne sahip olmasına ve eski tabletlere dahi en yeni işletim sistemlerinin yüklenebilmesine bağladı.

Tablet pazarının zirvesindeki Apple ve Samsung, yaşanan küçülmeden de en çok etkilenen üreticiler oldular. Apple’ın sevkiyatını gerçekleştirdiği iPad sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.9 oranında azalarak 10.9 milyona düştü. Samsung’un sevkiyatı ise yüzde 12’lik düşüşle 8.6 milyondan 7.6 milyona geriledi.

Listede Apple ve Samsung’u sırasıyla Lenovo, Huawei ve LG izliyor. Huawei ve LG’nin sevkiyat rakamlarının birbirleriyle aynı olduğunu ayrıca belirtmek gerekiyor. IDC’ye göre, tablet pazarındaki değişimin yeni modelleri ve farklı tablet standartlarını beraberinde getirmesi muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER