Teknoloji

IDC araştırmasına göre Çinli üreticiler akıllı telefon pazarında LG ve HTC’yi geride bıraktı

Apple ve Samsung’un küresel akıllı telefon pazarındaki hakimiyeti devam ederken, Çinli üreticiler pazarda üst sıralara tırmanmaya devam ediyor. IDC’nin 2012’nin son çeyreğinde gerçekleşen akıllı telefon sevkiyatlarını gösteren raporunda Çin’in lider üreticileri Huawei ve ZTE’nin bir yıl öncesine göre kaydettikleri aşama dikkat çekiyor. Dünyanın ilk beş cep telefonu üreticisi arasına giren iki şirketten Huawei’nin akıllı telefon pazarındaki payı yüzde 89.5 artarken, ZTE pazar payını yüzde 48.4 büyütmeyi başardı.

idc-akilli-telefon-250113

2012’nin son çeyreğinde 10.8 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştiren Huawei üçüncü sıraya otururken, ZTE 9.5 milyon sevkiyat rakamıyla beşinciliğe geriledi. Çinli şirketlerin başarısı HTC ve LG’yi yerlerinden etti. Pazarın lideri konumundaki Samsung 2012’nin son çeyreğini 63.7 milyon akıllı telefon sevkiyatı ve yüzde 29 pazar payıyla kapattı. Şirketin pazar payı bir önceki yıla göre yüzde 76 oranında arttı. İkinci sıradaki Apple’da pazar payını yüzde 29.2 oranında arttırmayı başardı. 2012’nin son çeyreğinde 47.8 milyon iPhone sevkiyatı gerçekleştiren şirketin pazar payı yüzde 21.8 oldu. Apple’ı yüzde 4.9 pazar payıyla Huawei takip ederken, dördüncü sırada yüzde 4.5 pazar payı ve 9.8 milyon akıllı telefon sevkiyatıyla Sony yer aldı. Sony’yi yüzde 4.3’lük pazar payıyla bir diğer Çinli şirket ZTE takip etti.

Huawei ve ZTE’nin akıllı telefon pazarında sergilediği performans IDC tarafından da ön plana çıkarıldı. Çinli üreticilerin kendilerine ilk beşte yer bulmasının pazarda belirgin bir değişimin işareti olduğunu söyleyen IDC Araştırma Müdürü Ramon Llamas, her iki şirketin de pazarın tamamına odaklanarak satış hacimlerini arttırdığını ancak son dönemde dikkatlerini üst sınıf cihazlara çevirdiğini belirtti. Llamas her iki şirketin de tasarım bakımından kendilerini geliştirdiğine dikkat çekerken, kullanıcı ve uygulama deneyiminde de yeniliğe gidildiğini belirtti.

İlgili >> IDC

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER