Manşetler

IDC: 2014 Android’in yılı oldu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

android-robot-logo

Araştırma şirketi IDC tarafından açıklanan rakamlar, Android ve iOS’in mobil işletim pazarındaki hakimiyetlerini iyice kuvvetlendirdiğini gösteriyor. Şirketin verilerine göre, Google ve Apple’ın mobil işletim sistemlerinin toplam pazar payı yüzde 95 seviyesine ulaşmış durumda. Geriye kalan yüzde 5’lik dilim ise Microsoft’un mobil işletim sistemi Windows Phone’un hakimiyeti altında. BlackBerry’nin mobil işletim sistemi pazarındaki payının neredeyse yok olma noktasına gelmesi de ayrıca dikkat çekiyor.

Android ve iOS arasındaki dağılıma bakıldığında ise aslan payının Android’de olduğu görülüyor. 2014’te 1 milyardan fazla Android cihaz sevkiyatı gerçekleştirildiği belirtilirken, IDC bu rakamın 2013’te yapılan toplam akıllı telefon sevkiyatının üstünde olduğunun altını çiziyor. iPhone 6 ve iPhone 6 Plus sayesinde mükemmel bir dördüncü çeyrek yaşamasına rağmen, iOS’in pazar payında küçük bir düşüş yaşanması da göze çarpıyor.

BlackBerry’nin düşüş hikayesi ise görenleri hem şaşırtacak hem de biraz üzecek cinsten. 2013’ü 1.9 pazar payı ile tamamlayan Kanadalı üretici 2014’te pazar payının yüzde 69.8’lik kısmını kaybetti. 2014’ün sonu itibarıyla BlackBerry’nin mobil işletim sistemi pazarındaki payı yüzde 0.4’e geriledi. 2013’te 19 milyondan fazla cihaz sevkiyatı gerçekleştiren Kanadalı şirket, 2014’te 6 milyondan az cihazı sevk edebildi.

2014-akilli-telefon-sevkiyat-250215

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın gösterdiği satış başarısı ve Çin pazarındaki etkileyici başlangıca rağmen, Apple’ın mobil işletim sistemi pazarında durağan bir seyir izlemesi IDC araştırmasının en çarpıcı sonucu olma niteliği taşıyor. 1 milyarı aşan sevkiyat rakamı ise Android’in mobil işletim sistemi pazarının lideri olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

İLGİLİ HABERLER