Teknoloji

Apple iCloud yedeklerine uçtan uca şifrelemeyi eklemeye başlıyor

Apple iCloud yedeklerine uçtan uca şifrelemeyi eklemeye başlıyor #apple #icloud
icloud

Apple, çarşamba günü yaptığı açıklamada, birtakım önemli güvenlik duyurularına yer verdi. Bunlardan bir tanesi de iCloud yedeklemelerine uçtan uca şifrelemenin eklenmesi oldu. Apple, Gelişmiş Veri Koruması adını verdiği kapsamda, uçtan uca şifrelemeyle korunan “veri kategorilerinin” sayısını 14’ten 23’e çıkaracak ve artık yedeklemeler, Notlar ve Fotoğraflar da kapsanacak.

Apple’ın paylaştığı bir ekran görüntüsüne göre, Gelişmiş Veri Koruma’yı açtığınızda şu kategoriler kapsanıyor: Aygıt yedeklemeleri, mesaj yedeklemeleri, iCloud Drive, Notlar, Fotoğraflar, Anımsatıcılar, Safari yer işaretleri, Siri Kısayolları, Sesli Notlar ve Cüzdan Geçişleri. Apple’ın basın açıklamasına göre, küresel e-posta, kişiler ve takvim sistemleriyle birlikte çalışma ihtiyacı nedeniyle, Gelişmiş Veri Koruma kapsamında olmayan tek ana kategoriler iCloud Mail, Kişiler ve Takvim olarak sıralanıyor.

Veri kategorilerinin tam listesini ve hesabınız için varsayılan olan standart veri koruması ve Gelişmiş Veri Koruma kapsamında nelerin korunduğunu Apple’ın web sitesinde görebilirsiniz.

icloud gelişmiş veri koruma

Standart veri korumasıyla Apple, uçtan uca şifrelenmemiş unsurlar için şifreleme anahtarlarını elinde tutuyor. Bu, şirketin gerektiğinde bu verileri kurtarmanıza yardımcı olabileceği anlamına geliyor. Apple’a göre, uçtan uca şifrelenmiş veriler yalnızca “Apple Kimliğinizle oturum açtığınız güvenilir cihazlarınızda” şifrelenebilir. Bu da, şirketin veya kolluk kuvvetlerinin veya bilgisayar korsanlarının Apple’ın veri tabanlarında tutulan verilerinize erişemeyeceği anlamına gelir.

Apple, ABD’deki Apple beta programındaki kullanıcıların çarşamba gününden itibaren Gelişmiş Veri Korumayı etkinleştirebileceğini söylüyor. Bu imkan yıl sonuna kadar geniş çapta ABD’li kullanıcıların kullanımına sunulacak. Wall Street Journal‘a göre Çin dahil olmak üzere tüm dünyada kullanımı 2023’ün başlarında başlayacak. Apple, uçtan uca iCloud yedekleme imkanının yanı sıra, çocukların fotoğraflarını cinsel istismar görüntülerini saptama amaçlı taramaya yönelik tartışmalı planlarından vazgeçtiğini söyledi.

Ayrıca Apple, kullanıcıların hesaplarını gelecek yılın başından itibaren donanım anahtarlarıyla güvence altına almalarına izin vererek iki faktörlü kimlik doğrulama desteğini de geliştiriyor. YubiKey gibi donanım anahtarları, çevrimiçi hesaplarınız için ekstra bir güvenlik katmanı sağlamak amacıyla giderek daha popüler hale gelen araçlar oluyor ve yakında iCloud hesabınızla da bir anahtar kullanabileceksiniz.

icloud iki faktörlü doğrulama

Buna ek olarak Apple, şirketin devlet destekli çeşitli kişi veya kurumların sohbetlerinizi gözetlediğinde sizi uyarabileceğini söylediği iMessage Kişi Anahtarı Doğrulaması ile iMessage güvenliğini geliştiriyor.

İLGİLİ HABERLER