Bilim

İçişleri Bakanlığı’ndan marketler ve toplu taşıma araçlarıyla ilgili koronavirüs kuralları

içişleri bakanlığı koronavirüs
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yeni tip koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında İçişleri Bakanlığı yeni bir ek genelge yayınladı. Yeni ek genelgeyle marketlerde ve toplu taşıma araçlarında uyulması gereken yeni kurallar tanımlanıyor.

Ek genelgeye göre tüm il ve ilçelerde marketler 09.00-21.00 saatleri arasında hizmet verecek. Market içindeki en fazla müşteri sayısı, müşteriye hizmet sunulan toplam alanın onda biri kadar olacak. Örneğin, bir marketin içinde müşterilere hizmet sunulan alanın büyüklüğü 100 metrekare ise, burada bulunan müşteri sayısı 10’u geçemeyecek.

Marketler, girişlerine hizmet alanı büyüklüğüne göre saptanan maksimum müşteri sayısını asarak duyuracak. İçeride belirlenen sayıda müşterinin bulunması sağlanacak. Eğer belirlenen sayıda müşteri varsa, herhangi bir müşteri çıkmadan yeni müşteri içeri alınmayacak. Markete girmek için dışarıda bekleyen müşterilerin de en az bir metre mesafede beklemeleri gerektiği sürekli hatırlatılacak. Market girişinde görülecek şekilde bu hususu belirten afiş asılacak.

Öte yandan, il veya ilçelerdeki tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları, şehirlerarası yolcu otobüsleri de dahil, araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yarısı oranında yolcu kabul edecek. Araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 23 Mart sonunda Twitter’dan gönderdiği mesajda son 24 saat içinde 3672 testin sonuçlandığını ve 293 yeni tanı konulduğunu açıkladı. 7 vatandaşımızın da hayatını kaybettiğini açıkladı. Şu anda aktif koronavirüs vaka sayısı 1492 olarak veriliyor.

Bakan Koca akşam saatlerinde, Koronavirüs Bilim Kurulu ile gerçekleştirdiği toplantının ardından basına açıklamada bulundu. Habertürk’ün haberine göre, Çin’de üretilen özel ilaç Türkiye’ye getirildi ve iyileşen hastalar var. Koca, bu hastaların durumunun 14 günlük karantina süresinin ardından açıklanacağını kaydetti. Koronavirüs vakalarının tüm ülkeye yayıldığını söyleyen Bakan Koca, 32 bin yeni personel alındığını ve sağlık personeline maaş ödemelerinin tavandan yapılacağını kaydetti. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlık çalışanlarının performans ödemeleri için 4.5 milyar TL ek kaynak sağlandığını da kaydetti.

Koca, 65 yaş üstü vatandaşlara ve kronik hastalara çağrısını yineledi ve dışarı çıkmamalarına dair talebini tekrarladı. Testlerle ilgili olarak da “Hiçbir kitten, hiçbir laboratuvar testinden ücret almıyoruz, almayacağız, alanlara da izin vermeyeceğiz.” dedi. Maskelerin de yurt dışına kesinlike satılmayacağını, fiyatları konusunda da endişe duyulmaması gerektiğini, gerekli adımların atıldığını da vurguladı.

İLGİLİ HABERLER