Teknoloji

Ice Cream Sandwich tabanlı Kindle Fire işletim sistemi özelleştirilmiş FreeTime profilleri, filmler için X-Ray gibi yenilikler kazandı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Amazon yepyeni Kindle Fire cihazlarıyla birlikte bu cihazları çalıştıran Kindle Fire OS işletim sistemindeki yenilikleri de tanıttı. Şirket bu işletim sistemine eklediği Kindle FreeTime, ders kitapları ve filmler için X-Ray desteği ve güncellenmiş e-posta istemicisinin de aralarında olduğu yeni özelliklerin bir gösterimini gerçekleştirdi.

Kindle X-Ray Amazon’un ekosisteminde farklı çeşitlerdeki içerikleri keşfetme fırsatı sunan bir servis. Amazon bu servisi geçen yıl kitaplar için duyurmuştu, bu yıl ise ders kitapları ve filmler de kapsama dahil edildi. Kullanıcılar bir film izlerken X-Ray’i etkinleştirebilir ve sonrasında izlenen içerikle ilgili bilgileri elde edebilir. Örneğin sunum sırasında Jeff Bezos Açlık Oyunları filminin başrol oyuncusu Jennifer Lawrance’ın oynamış olduğu diğer filmleri X-Ray aracılığıyla anında gösterdi. Film bilgileri IMDB’den alınıyor. X-Ray ders kitapları için de çalışıyor. Farklı kelimeler veya kelime grupları kütüphanede web tabanlı ve gerçek zamanlı arama yapma fırsatı sunuyor.

Çocuklarına Kindle Fire HD’yi herhangi bir endişe yaşamadan vermek isteyen ebeveynler için sunulan Kindle FreeTime servisi, ailedeki her bir çocuk için ayrı bir kullanıcı profili belirlenmesi ve her bir profil içinde çocukların erişebileceği içerikleri düzenleme fırsatı sunuyor. Hangi kitapların okunacağı, hangi filmlerin izleneceği veya hangi uygulamaların kullanılacağı ayarlanabiliyor. FreeTime aktif olduğunda cihazın ekranı mavi renge dönüyor ve ebeveynlere çocuklarının ekranı düzgün modda kullanıp kullanmadığını görme fırsatı sunuyor. Anne ve babalar ailenin birden fazla bireyi için birbirinden bağımsız profiller oluşturma şansına da sahip.

E-posta istemcisi de yeniliklerden nasibini aldı. Kindle Fire’ın e-kitap okuyucusunun köklerinden ilham alan bu yeni istemci Exchange desteği, iyileştirilmiş eş zamanlama, Gmail, Hotmail ve Yahoo gibi sık kullanılan e-posta servislerini destekleme gibi nitelikler kazandı.

Kindle Fire OS ile birlikte yepyeni bir özelleştirilmiş Facebook istemcisi de sunuluyor. Bu uygulama kullanıcıların okudukları kitaplarda altını çizdikleri bölümleri doğrudan sosyal ağ üzerinden paylaşma fırsatı sunuyor. Ayrıca Facebook’ta oyun oynamayı seven diğer arkadaşlarla daha kolay bağlantı kurma da bu istemcinin özellikleri arasında. Kindle Fire HD sahipleri cihazın ön kamerasını kullanarak Skype görüşmeleir yapabilecek.

Oyunlar için Whispersync, Immersion Reader ve ses eş zamanlama özelliklerinin de yenilikler arasında bulunduğu Kindle Fire OS’in yeni sürümü önümüzdeki haftalarda mevcut Kindle Fire cihazlarına da gelecek. Kindle Fire işletim sisteminde sunulan yeniliklerin bu cihazı genel tüketim cihazı olmaktan çıkarıp iPad ve Nexus 7’ye meydan okuyan bir hâle getirdiğini söyleyebiliriz. Bu arada Kindle Fire işletim sisteminin yeni versiyonunun Android 4.0 Ice Cream Sandwich üzerine inşa edildiğini de belirtmeden geçmeyelim.

İlgili >> The Verge, Engadget

İLGİLİ HABERLER