Teknoloji

ICANN genel üst seviye alan adları için yorum sürecini uzattı

ICANN’in üst seviye genel alan adları dağıtım projesi çeşitli güvenlik sorunları ve tartışmalı kararlar nedeniyle yeteri kadar kesintiye uğramıştı. Grup şimdi de halka açık yorumlar için belirlediği zaman aralığını 45 gün kadar uzattı. Buzzfeed ICANN’e normal zaman aralığında gelen 6 bin 300’ün üzerinde yorumları derlemiş, içlerinde eğlenceli esprilerden tutun da tartışmalı konularla ilgili olarak dile getirilen ciddi düşünceler yer alıyor. .wtf uzantısının bir küfür kısaltması olduğundan .adult uzantısının kayıt altına alınmasının internet üzerinde pornografiyi artıracağına kadar dile getirilen şikayetler yorumların yeteri kadar samimi olduğunu, bununla birlikte insanlarda konuyla ilgili yanlış anlamların hakim olduğunu gösteriyor.

Organize edilen bazı kampanyalar ve verilen dilekçelerle .sex ve .gay gibi alan adlarının başvurulmasının önüne geçilmek istenmişti. Bunun yanı sıra yalnız başına takılan, bu konulardaki desteğini veya tepkisini mantıklı sebeplerle dile getiren kullanıcılara rastlamak da mümkün. Bu arada .art ve .islam gibi alan adları da sanat ve İslamiyet dini gibi geniş kapsamlı konuların belirli grup veya kuruluşlar tarafından tekel altına alınmasının ne kadar doğru olduğuna yönelik tartışmalara sahne oluyor.

Bu arada aşağıdaki ilgili bağlantıdan ulaşacağınız yazının Reyhan Harmancı adlı bir Türk Buzzfeed çalışanı tarafından hazırlanmış olması da ilgi çekici, bunu da belirtmeden geçmeyelim.

İlgili >> Buzzfeed

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER