Manşetler

ICANN genel üst seviye alan adı başvurularını açıkladı, İBB .ist ve .istanbul için başvurmuş

ICANN yeni nesil genel üst seviye alan adları (gTLDS) için gelen 1930 başvuruyu yayınladı. Yeni program dahilinde şirketler .com veya .org gibi uzantılara eşdeğer olacak şekilde kendi şirketlerini alan adı uzantısı olarak kaydedebiliyor. Yeni başvuruların arasında .android, .app, .love, .cloud, .book gibi terimler yer alırken listede .ist ve .istanbul uzantıları da dikkat çekiyor. Bu uzantılar için başvuru ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış.

Listeye baktığımızda bazı genel terimlerin kayıt altına alınması için birden fazla şirketin başvuru yaptığını görüyoruz. Örneğin .app terimi için aralarında Google ve Amazon’un da olduğu 13 şirket başvuru yapmış. .cloud uzantısı için de aralarında Amazon ve Symantec’in de olduğu 7 başvuru yapılmış. Google aralarında .android, .dog ve .blog terimlerinin de bulunduğu 100’ün üzerinde alan adı için başvuru yaparken, Microsoft ise .xbox, .hotmail, .windows’un aralarında bulunduğu 11 alan adı için başvurmuş. Apple ise sadece .apple adı için başvuru yapmış.

Organizasyonların alan adını tutmak için her yıl en az 25 bin ABD doları ödemesi gerekiyor. Ayrıca tüm başvuruların başarıyla sonuçlanacağı gibi bir şart da yok. 231 alan adı için birden fazla başvuru yapılmış ve toplam 731 başvuru da birbiriyle çakışıyor. Bir seferde 500 başvuru değerlendirilecek ve bir yıl içinde 1000’den fazla alan adı uzantısının faaliyete geçmesi bekleniyor. İlk üst seviye alan adlarının 2013’ün ilk çeyreğinde kullanıma sunulması da planlanıyor.

ICANN’in açıkladığı başvuru listesini aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz.

İlgili – ICANN

İLGİLİ HABERLER