Teknoloji

IBM’in PC birimini Lenovo’ya satmasında Çin hükümetiyle ilişkileri iyi tutma niyeti varmış

IBM’in PC birimini Lenovo’ya satması, Çin Hükümetiyle ilişkileri iyi tutma amaçlı bir girişimmiş. 2004 yılında gerçekleşen bu olayın perde arkasındaki gelişmeler görevini geçtiğimiz hafta bırakan eski CEO Samuel J. Palmisano tarafından verildi. Palmisano’ya göre, kurumsal müşterilere yönelik yazılım ve servislere odaklanmak isteyen IBM, PC işlerini Dell veya bir başka rakibi yerine Çinli bir şirkete satarak, Çin’in şirketlerinin küresel pazara yayılma stratejisini desteklemeyi tercih etti.

Wharton, IBM’in 2005 yılının başlarında Lenovo’yla imzaladığı 1.75 milyar dolarlık satış anlaşmasını bir ittifak sözleşmesi gibi gördüğünü ve Çin’de devletle ilişkilerin anahtar önem arz ettiğini söyledi. Çin Hükümetinin, sahibi olduğu Çin Bilim Akademisi aracılığıyla Lenovo’da hâla ortaklık payı bulunuyor. Lenovo ile atılmış olan imza bir anlamda Çin Hükümetiyle atılmış bir imza anlamına geliyordu.

Gerçekleşen satışın ardından Lenovo’nun küresel çapta hızla yükseldiğini kabul etmek gerek. Şirket 2011 yılında dünyanın en büyük üçüncü PC tedarikçisi olmayı başardı. Ancak şirketin yeni yönetim kurulu başkanı Yang Yuanqing üçüncülük pozisyonuyla yetinmeyeceklerini belirtti.

İlgili – NYTimes

İLGİLİ HABERLER