Teknoloji

IBM yüz tanıma teknolojisinden vazgeçiyor

IBM Çin devletine kaynak kodunu inceleme izni verdi

Yüz tanıma teknolojisi üzerine devletlerden gelen tepkiler, bu alanda çalışan büyük şirketleri de geri adım atmaya sevk etmişe benziyor. IBM CEO’su Arvind Krishna, ABD Kongresi’ne gönderdiği mektupta “genel amaçlı” yüz tanıma teknolojisi üstünde çalışmayı bıraktıklarını açıkladı.

IBM bu teknolojinin gözetleme, ırksal profilleme, “temel insan haklarının ve özgürlüklerinin ihlâli” için kullanımına tamamen karşı olduğunun altını çizdi. Krishna, yüz tanımanın nasıl kullanılması gerektiğinin yanı sıra; tamamen kullanılıp kullanılmaması konusunda da bir ulusal diyalog gerektiğini belirtti.

IBM CEO’su yapay zekânın kolluk kuvvetleri için güçlü bir araç olduğunu, ancak bu aracın denetlenen testlerden geçmesinin önemli olduğunu vurguladı. Krishna, vücut kameraları gibi araçlardaki yapay zekâ kullanımında şeffaflık ve hesap verilebilirliğin önemli olduğunun da altını çizdi.

IBM için yüz tanıma teknolojisinden vazgeçmenin çok da zor olmadığını belirtmek gerekiyor. Yüz tanıma, IBM’in bilançolarında önemli bir yere sahip değil. Ancak şirket burada oluşan medya rüzgarından yararlanmak istemişe benziyor. Yine de, devletle yoğun şekilde çalışan IBM’in devletle iş yapan diğer şirketlere örnek olabileceğini de unutmamak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER