Manşetler

IBM açık kaynak yazılım şirketi Red Hat’i satın alıyor

ibm red hat satın alma

IBM, açık kaynak yazılım şirketi Red Hat‘i 34 milyar dolar karşılığında satın alacağını duyurdu. Bu anlaşma IBM’e, kurumsal bulut bilişim hizmetleri sağlayıcılığı tarafındaki kapsamını genişletmesinde yardımcı olacak.

Red Hat kendisini kurumsal müşterilere özel lider açık kaynak yazılım ve servisler sağlayıcısı olarak tanımlıyor, bulut bilişim ve Linux sunucularına odaklanıyor. 2012 yılında gelirlerde 1 milyar dolar barajını geçen ilk açık kaynak yazılım sağlayıcı şirketi olmuştu. Şimdi de IBM’in Hybrid Cloud bölümünün bir parçası hâline gelecek.

IBM konuyla ilgili basın bülteninde, servislerinin daha fazla işletmeye operasyonlarını çevrimiçi ortama taşıma imkanı vereceğini ve mevcut bulut sistemlerinin kendine has yapısı sayesinde sistemden sisteme veri taşımanın daha zor, ancak daha güvenli olacağını kaydetti.

Red Hat açık kaynağa bağlılığını sürdürecek

IBM, bu satın almanın bulut bilişim servislerini daha da genişletmeye imkan tanıyacağını söylüyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı ve CEO’su Ginni Rometty, bugün şirketlerin sadece yüzde 20’lik kısımlarını bulut yolculuğuna ayırdığını, maliyetleri kısmak adına bilişim gücü kiraladığını kaydetti. Geride kalan yüzde 80’lik kısmın ise gerçek ticari değerin kilidini açmak ve büyümeyi sağlamakla ilgili olduğunu belirtti.

Red Hat Başkanı ve CEO’su Jim Whitehurst ise, IBM’in şirketinin daha geniş bir kitleye ulaşmasına izin vereceğini kaydetti. Ayrıca şirketinin açık kaynak inovasyona olan sarsılmaz bağlılığını da koruyacağını ekledi.

Reuters’in haberine göre, bu satın alma anlaşması IBM’in şimdiye kadar gerçekleştirdiği en büyük anlaşma olarak kayıtlara geçiyor. Son zamanlarda açıklanan bilançolarda büyüme ve kârlılığın yavaşladığı dikkat çekiyordu. Şirket, Microsoft ve Amazon’un kurumsal bulut işlerini yakalamaya çalışıyor. IBM, bir zamanların önde gelen donanım üreticisiyken, 1990’ların sonlarından itibaren odak noktasını kurumsal ve barındırma hizmetlerine kaydırmıştı.

İLGİLİ HABERLER