Teknoloji

İBB Panorama sitesi ile İstanbul’a tepeden bakın

ibb panorama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan İBB Panorama adlı web sitesi, İstanbul’un farklı noktalarından çekilmiş 360 derece fotoğraflar sayesinde bilgisayar veya mobil cihaz üzerinden şehirde gezinti yapma imkanı sağlıyor.

Web sitesi İBB’nin Coğrafi Bilgi Sistemi Müdürlüğü tarafından hazırlandı. Çok yüksek çözünürlüklü fotoğraflar 360 derecelik gigapiksel kameralarla çekildi. Aynı zamanda belediyenin İstanbul’un farklı noktalarında mevcut turizm kameraları da 360 derece fotoğraflar üzerinde gösteriliyor. Bunlara tıklayarak şehrin çeşitli noktalarını canlı olarak da izleyebilirsiniz.

Her ne kadar mobil cihazlar üzerinden de izlenebilse de, bir masaüstü veya dizüstü bilgisayar üzerinden siteyi kullanmak daha iyi bir deneyim elde etmeyi sağlıyor. Sayfanın sağ alt köşesine yerleştirilmiş açılır menüden şehrin farklı noktalarını seçebilirsiniz. Aralarında Süleymaniye, Çamlıca, Ataşehir, Emirgan, Beylerbeyi, Galata’nın da yer aldığı birçok noktadan görüntü sunuluyor. Çamlıca görüntüsü ise yapımı bitmek üzere olan Çamlıca Kulesi’nden sunuluyor.

İBB Panorama sitesinde fotoğraf çekme imkanı da var

Ekranın alt kısmına yerleştirilmiş olan kamera simgesine tıklayarak ekranınızda olan görüntüyü kaydedebilirsiniz. 1:1, 3:4, 3:2 veya 16:9 gibi farklı formatlarda fotoğraflar çekmek mümkün. Çektiğiniz fotoğrafları sosyal medyada paylaşabilir veya e-posta üzerinden arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz. Ekranın sol üst köşesinde ise İstanbul haritası var ve bu haritadan da hangi konumdaki fotoğrafa göz attığınızı görebilirsiniz.

Eğer ekranda herhangi bir dikkat dağıtıcı unsur istemezseniz, kamera simgesinin hemen altında yer alan bir çift göz simgesine tıklayarak bunları kaldırabilirsiniz. İBB Panorama web sitesi Fare veya izleme dörtgeniyle rahat bir şekilde geziniliyor. Mac kullanıcıları Shift ve Control tuşlarını kullanarak yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabilirler.

İLGİLİ HABERLER