Ulaşım

Hyundai otomobillerde anahtarın yerini parmak izi alacak

hyundai santa fe

Hyundai, sürücülerin otomobillerinin kilidini açmaları ve çalıştırmaları için parmak izlerini kullanmalarını mümkün kılacak bir sistem geliştirdi. Söz konusu teknoloji, 2019 model Santa Fe’lerin kapı koluna ve başlatma düğmesine entegre edilecek. 2019 model Santa Fe, ilk olarak geçtiğimiz hafta Çin’de gerçekleştirilen bir otomotiv fuarında sergilendi.

Hyundai‘den yapılan açıklamaya göre, aynı araca birden fazla sürücünün verileri şifrelenmiş biçimde kaydedilebilecek. Direksiyon başındaki kişiye bağlı olarak sürücü koltuğu ve dikiz aynaları otomatik olarak ayarlanacak. Hyundai’den verilen bilgiye göre, gelecekte yayınlanacak bir güncellemeyle söz konusu teknoloji sayesinde sıcaklık, nem ve direksiyon ayarları da otomatik olarak yapılabilecek. Yeni teknolojiye sahip Santa Fe, ilk etapta 2019’un birinci çeyreğinde Çin’de yollara çıkacak.

Parmak izi sensörü, insan vücudundaki elektrik direncinden yararlanarak otomobillerin kildini açabilecek veya çalıştırabilecek. İnsan vücudundaki elektrik seviyesinin farklılığı, sistemin kandırılmasının önüne geçecek. Hyundai’den verilen bilgiye göre, şifrelenmiş parmak izi verisini kapı kolundaki sensörden alan sistem 50000’de 1’lik bir hata payına sahip.

Santa Fe’deki farklı teknolojiler, sadece parmak izi sensörüyle sınırlı kalmıyor. Arka koltuğa yerleştirilen sensörler sayesinde otomobilde seyahat eden çocukların hareketlerini daha kolay kontrol etmek mümkün oluyor. Bunlara ek olarak, otomobilin Çin’de satılacak versiyonlarda Çin’in internet devi Baidu’nun sesli tanıma sistemi de yer alacak. Kablosuz şarj ünitesi de otomobilin teknolojik donanımının parçaları arasında bulunuyor.

Hyundai parmak izini otomobili çalıştırmak için kullanan ilk üretici değil. Ancak parmak izinden daha önce otomobillerin kilidini açmak için yararlanan başka bir üretici olmamıştı.

İLGİLİ HABERLER