Ulaşım

Hyundai hidrojen yakıtlı otomobillerin geniş çaplı üretimine bu hafta başlıyor

Hyundai sıfır emisyonlu araçlara öncülük edecek olan hidrojen yakıtlı otomobillerin geniş çaplı üretimine bu hafta başlayacağını duyurdu. Yonhap’ta yer alan habere göre, Hyundai Tuscon ix modelinin hidrojen yakıtlı versiyonunun üretimine cuma günü Usan’daki fabrikasında start verecek. Şirket 2015’e kadar bu hidrojen yakıtlı otomobilden tüm dünyada 1000 adet satmayı planlıyor.

hyundai-tuscon-hidrojen-270213

Şirketten yapılan açıklamaya göre, hidrojen yakıtlı Tuscon ix bir depoyla 595 kilometre yol alabilecek. Otomobilin çevreye karşı duyarlı oluşu en önemli yanını oluşturuyor. Hidrojenin elektriğe dönüşmesiyle çalışan Tuscon ix dışarıya sadece su buharı salıyor. Bu teknolojinin daha geniş düzeyde kullanılması durumunda içten yanmalı motorlara bağımlılığın azalması, böylelikle de sera gazı salınımı oranının düşmesi bekleniyor.

Salı günü düzenlenen bir törende konuşan Hyundai Motor Başkan Yardımcısı Kim Eok-jo, hidrojen yakıtlı otomobillerin geniş çapta üretimiyle çevre dostu bir döneme geçişi hızlandırmayı istediklerini dile getirdi. Şirketin ilk parti üretimden 15 aracı belediyeler tarafından kullanılması için Danimarka’ya, iki tanesini de İsveç’e göndereceği belirtildi. Bu ilk sevkiyatın en erken nisan ayında gerçekleşmesi bekleniyor. Hyundai hidrojen yakıtlı otomobillerin üretimini arttırma kararı alsa da, şirketin ana vatanı Güney Kore’nin de dahil olduğu pek çok ülkede bu araçlara uygun yakıt istasyonlarının sayısının az olması bu yolda önemli bir engel teşkil ediyor. Hidrojen yakıtlı modellerin performanslarının benzinli modellere kıyasla düşük kalması ve yüksek satış fiyatları diğer problemler olarak göze çarpıyor.

İlgili >> Yonhap, Bloomberg

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER