Ulaşım

Hyperloop Orta Avrupa’da mesafeleri kısaltacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

hyperloop

Elon Musk’ın saatteki hızı 1220 kilometreye kadar yükselen “tüplerle” San Francisco ve Los Angeles arasındaki 615 kilometrelik mesafeyi yarım saatte katetmeyi amaçlayan “Hyperloop” isimli projesi, ulaşımda yeni bir dönemi başlatmaya aday gözüküyor.

Söz konusu proje üzerinde çalışan Los Angeles merkezli iki şirketten biri Hyperloop Transportation Technologies (HTT), sistemi Avrupa’ya da uygulamak adına kolları sıvadı. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilecek keşif çalışması için Slovakya hükümeti ile anlaşmaya varan HTT, Slovakya’nın başkenti Bratislava’dan Avusturya’nın başkenti Viyana ve Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye kısa sürede ulaşımı mümkün kılmayı amaçlıyor. Proje hayata geçtiği takdirde Bratislava ve Viyana arasındaki 80 kilometrelik mesafe 8 dakikada alınabilecek.

Tabir-i caizse Hyperloop’a “müşteri bulmak” için dünyayı gezen HTT CEO’su Dirk Alhborn, aradığı cevaba Slovakya’da rastlamışa benziyor. Son zamanlarda teknolojiye yoğun yatırım yapan Slovakya’yı öven Alhborn, henüz detayları belirsiz olan anlaşmayla hem Slovakya’da hem de Avrupa genelinde işbirliğini ve inovasyonu ortaya çıkarabileceklerini dile getirdi.

Slovakya Ekonomi Bakanı Vazil Hudak ise “Bu tarz bir ulaşım sistemi, yolculuk konseptini değiştirebilir ve Avrupa’daki sınırlar ötesi işbirliğini artırabilir.” sözleriyle Hyperloop’un kendisinde oluşturduğu heyecanı dile getirdi. HTT’nin operasyon sorumlusu Bibop Gresta ise Orta Avrupa’nın ulaşım tarihi açısından önemine dikkat çekti. Gresta, Slovakya’nın yenilikçi bir ulaşım sistemini benimseme konusundaki niyetini ortaya koyarak en ileri düşünen ülkelerden biri olduğunu bir kez daha gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Ülkemizde de İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde Hyperloop ile ilgili çalışmalar gerçekleştiriliyor.

İLGİLİ HABERLER