Teknoloji

Huawei’den LTE bağlantısını paylaştıran Wi-Fi kişisel erişim noktası

Huawei’nin yeni tanıttığı bir kişisel erişim noktası cihazı mobil cihazlardan beklediğimiz özellikler bariyerinin üzerine çıkacak niteliklere sahip. İlk olarak 10’a kadar Wi-Fi cihazını kendine bağlayabilen bu cihaz ayrıca 100 Mbps’ye kadar maksimum bağlantı hızına ulaşabiliyor. Bu da ona LTE’nin sınırlarını zorlama şansı veriyor.

LTE teknolojisi henüz Türkiye’de test aşamasında, ancak yurtdışında, Avrupa ve ABD’de bu tarz şebekelerin kurulumunu görmeye başladık. LTE şebekesi şu anda pratikte 75 Mbps’nin üzerinde indirme hızlarına izin veriyor olsa da, ABD’de hızların 25 Mbps civarında dolaştığı söyleniyor. Aslında geçen hafta CeBIT’te Vodafone Almanya şebekesi üzerinde gerçekleştirdiğimiz test de 25-30 Mbps arasında sonuçlar vermişti. Tabii, yüksek bağlantı hızlarının sunulması için daha geniş frekans bantlarına ihtiyaç var, hem Avrupa hem de ABD’de bu konuda bazı yasal pürüzler söz konusu. Ancak Japonya’da bu sorunlar geride bırakıldığı için veri hızları daha yüksek seviyede. Zaten Huawei’nin E589 FDD cihazı da şu an için sadece Japonya’da satılıyor.

Huawei E589 FDD şu an için sadece Japonya’da satılıyor olsa da, gelecekte hayatımıza ne gibi cihazların girmeye aday olduğu konusunda iyi bir fikir veriyor. Ülkemizde LTE ile ilgili yasal prosedürler tamamlandıktan sonra bu tarz cihazları daha fazla ve fiyatları ucuzlamış şekilde görmeye başlayabiliriz.

İlgili – GigaOM

İLGİLİ HABERLER