Teknoloji

Huawei ve ABD arasında ipler gerilmeye devam ediyor

huawei abd virus elektrikli otomobil
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei ve ABD arasındaki ilişkiler çok uzun süredir gergin. Ancak bu gerginlik ABD’nin geçtiğimiz yıl Huawei’yi yaptırım listesine eklemesiyle başka bir seviyeye taşınmıştı. Kısa süre önce Huawei’nin yaptırım listesine alınması için temel oluşturan başkanlık kararnamesinin süresini uzatan ABD, bir adım daha atmış ve Huawei’nin cihazları için önemli yongaları tedarik etmesini engelleyecek bir karar almıştı. Bu kararın ardından Huawei’nin önemli yonga tedarikçilerinden birinin hemen alışverişi durdurduğu söyleniyor.

Huawei cephesinde ise bu karar tahmin edilebileceği üzere kızgınlıkla karşılandı. Şirketin başkanı Guo Ping, Huawei’nin yıllık analist zirvesinde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Hâlâ anlayabilmiş değiliz. Amerikan hükümeti Huawei’ye saldırmakta ısrar ediyor. Peki bu dünyaya nasıl bir fayda sağlayacak?”

Huawei’den konuyla ilgili olarak yayınlanan basın açıklamasında ise şu ifadeler yer alıyor: “Amerikan hükümeti şirketimizi sıkıştırmaya yönelik durmak bilmeyen çabalarında diğer şirketlerin ve endüstri birliklerinin endişelerini tamamen görmezden geliyor. Tamamen keyfi ve tehlikeli olan bu son karar, iletişim endüstrisini dünya genelinde tehdit ediyor. Bu yeni kural; milyarlarca dolarlık şebekelerin geliştirilmesini, bakımını ve operasyonunu etkileyecek. İşlerimizin bu durumdan kaçınılmaz şekilde etkilenmesini bekliyoruz. Çözüm bulmak için elimizden geleni deneyeceğiz.”

Nikkei’de yer alan habere göre, Amerikan hükümetinin kararı üzerine harekete geçen ilk şirket TSMC oldu. Tayvanlı yonga üreticisi, Huawei’den yeni sipariş almayı durdurdu. ABD’nin açıkladığı yeni kuralların hedefinde Huawei’nin yonga birimi HiSilicon bulunuyor. TSMC ise Nikkei’de çıkan haberleri tamamen yalanlamasa da, “tamamen piyasa dedikodusu” şeklinde tanımladı.

Huawei alternatiflerle çalışmaya başladı

Huawei geçmişte yonga üretimi konusunda tamamen Samsung ile çalışabileceğini belirten açıklamalar yapmıştı. Şirket bir taraftan da Çin merkezli SMIC ile yerel üretim fırsatlarını değerlendiriyor. SMIC’nin Çin hükümetinden 2.2 milyar dolar yatırım aldığını belirtmekte de fayda var.

Yine de, SMIC’nin Huawei’nin ihtiyaçlarını karşılayacak noktaya gelmesi için uzun bir süre boyunca beklemek gerekebilir. SMIC, geçtiğimiz hafta itibarıyla 14nm mimarisiyle Kirin 710A işlemcisinin üretimine başladı. TSMC ise bu yıl içinde 5nm mimarisine geçiş yapmaya hazırlanıyor. Buna ek olarak, orijinal Kirin 710 da TSMC tarafından 2018’de 12nm mimarisiyle üretilmeye başlamıştı.

Huawei Tüketici Elektroniği Grubu CEO’su Richard Yu da ABD’nin kararına tepki gösterdi. Siber güvenlik konusundaki gerekçelerin sadece bahane olduğunu belirten Yu, ABD’nin teknolojik hegemonyasına yönelik tehdit nedeniyle bu kararı aldığını savundu.

İLGİLİ HABERLER