Teknoloji

Huawei Search ile yeni telefonlarda bir Google eksiği daha kapanacak

huawei search

Huawei, yeni akıllı telefonlarında Google’ınkiler yerine kendi uygulamalarını ve servislerini kullanmaya zorlandı. Google’ın yılların birikimiyle gerçekleştirdiklerini sadece birkaç ayda başarmak kolay değil. Bu nedenle Huawei Mate 30 Pro gibi, Google uygulamaları ve servislerinden yoksun olan yeni Huawei cihazlarında bazı eksiklikler var. Huawei Mobil Servisleri içinde dikkat çeken eksikliklerden bir tanesi de dahili arama motoru. Ancak Huawei Search arama motoru üzerinde çalışmaların sürdüğü de gelen son sızıntılardan anlaşılıyor.

Şu ana kadar gördüğümüz, Huawei’nin arama işini yine Google üzerinden, internet tarayıcısı aracılığıyla gördüğü şeklinde. Ne var ki, Google Asistan, Lens ve bunun gibi, diğer Android telefonlarında görmeye alıştığımız özellikler bu telefonda kullanılamıyor. Doğal olarak en son çıkan Huawei telefonlarında bu uygulama ve servisler de bulunmuyor. İşte Huawei, yeni arama uygulamasıyla bu gibi servislerin de açığını kapatmayı hedefliyor.

Huawei, Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan kullanıcılarını, henüz geliştirme çalışmaları süren yeni Arama uygulamalarını test etmeye çağırdı. Şirket, kullanıcıların uygulamayı elle yüklemeleri için APK uygulamasını da kolaylıkla erişebilecek şekilde sunuyor. XDA Developers da bu uygulamayı test etmiş ve sunduklarına bakmış. Söylediklerine göre, uygulama henüz beklentileri karşılamaktan uzak gibi görünüyor.

Huawei’nin henüz sözünü ettiğimiz muadil uygulamaları hazır etmediğini dikkate alırsak, Huawei Search uygulamasının henüz temel arama sonuçlarını ve hava durumu, birim çevrimi ve haberler gibi ilgili işlevleri sunması şaşırtıcı gelmiyor. Ancak Huawei’nin kendi uygulamaları içinde ve seçtiğiniz uygulamalar içinde arama yapması güzel bir özellik sayılır.

Ne var ki, Huawei arama motorunda hangi altyapıyı kullandığını açıklama konusunda biraz ketum davranıyor. Bazı ipuçları şirketin kendi geliştirdiği altyapıyı kullanıyor olabileceğini gösteriyor. Servis ise İrlanda merkezli bir iştirak tarafından işletiliyor gibi görünüyor. Bazıları, kendi arama motoru hizmetini sağlamasının kullanıcılar ve devletler için bazı endişeleri doğurabileceğini öne sürüyor.

İLGİLİ HABERLER