Eğlence

Huawei, Qualcomm ve Samsung’dan yeni bir video standardı

samsung huawei qualcomm mpeg-5 evc
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei, Qualcomm ve Samsung MPEG-5 Essential Video Coding (EVC) adını taşıyan yeni bir video kodlayıcı standardının duyurusunu gerçekleştirdi. Bu yeni standart sayesinde 4K UHD video içeriği önceki standart kodlayıcıya göre daha yüksek seviyede sıkıştırma ve verimlilikle iletilecek.

MPEG-5 EVC bu işi sıkıştırma yeteneklerini iyileştirerek gerçekleştirecek. Bunun karşılığında da daha fazla ekranda 4K, 8K, VR, AR ve HDR içeriği oynatılabilecek ve servis kapsamında sunulan imkanların artırılmasına yardımda bulunulacak. Standardın 5G gibi gelişmekte olan iletim protokollerine ve ağlarına da katkı sağlaması bekleniyor.

Üç şirket yeni standardın arkasındaki teknolojiye katkıda bulundu. Daha sonra bunun yayılması ve uyumun sağlanması konusunda da çalışmaya devam edecek. Ayrıca şirketler standardı kapsayan önemli patentlerin hakları için de makul, yeterli ve adil şartların sunulması konusunda da taahhütte bulundu.

Huawei, Qualcomm ve Samsung MPEG-5 EVC’yi kapsayan lisanslama şartlarını Nisan 2022’ye kadar duyuracak. Böylelikle Nisan 2020’de yayınlanan Uluslararası Standart Nihai Taslaktan iki yıl kadar sonra lisanslama şartları belirlenmiş olacak.

İLGİLİ HABERLER