İncelemelerManşetler

Huawei P Smart S İncelemesi

huawei p smart s inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei, Google sertifikasının iptali sonrasında yaşanan belirsiz dönemi atlatmışa benziyor. Huawei Mobil Servisleri ve Huawei AppGallery ile sağlam bir Android ekosistemi kuran şirket, şimdi bu ekosisteme bağlı olan telefon seçeneklerini artırıyor. Huawei’nin ilgi gören serilerinden bir tanesi olan P Smart serisinde şimdiye kadar çoğunlukla Google servislerini ve uygulamalarını barındıran modeller görüyorduk. Huawei P Smart S ile birlikte bu seride de Huawei mobil servisleri ve AppGallery ile yüklü gelen bir modeli görüyoruz. Full HD ekran, hafif ve kompakt bir gövde, üç arka kamera gibi özelliklere sahip olan bu akıllı telefon ile ilgili izlenimlerimiz ve yorumlar Huawei P Smart S inceleme yazısında yer alıyor.

Huawei P Smart S İncelemesiHuawei P Smart S
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A80Teknoblog koduyla 80TL indirim kazanın

SATIN AL

Huawei P Smart S inceleme: Tasarım

P Smart S ince ve hafif bir telefon. Gövde kalınlığı 7.8 milimetre, ağırlığı ise 163 gram. Hafif olmasında çoğunlukla plastik olan gövdesinin payı var. Ön tarafı ise sağlam camla kaplı. Telefonun ekranında ekran koruyucu film de yapıştırılmış biçimde geliyor. Plastikten yapılmış olsa da, P Smart S fazlasıyla sağlam ve kaliteli bir cihaz olduğu hissini de başarılı şekilde veriyor. Telefonun genel Huawei akıllı telefon tasarımına sahip olduğunu görüyoruz. P Smart 2020, 2019 gibi cihazları takip eden bir çizgisi bulunuyor.

Ekran büyüklüğü 6.3 inç ve ekranın üstünde su damlası biçiminde çentik var. Alt kenardaki hafif kalın çerçevenin dışında genel olarak ince ekran çerçeveleri kenarları kaplıyor. Ekran gövde oranı yüzde 83.2. P Smart S’i tek elle tutmak, bu sırada ekranın büyük bir kısmına telefonu avuç içinde hareket ettirmeden ulaşmak mümkün. Öte yandan hem sağ elle hem de sol elle tutarken sağ kenara yerleştirilmiş olan ses tuşları ve güç butonuna da rahat erişim sağlanıyor. Bu ince tuşlar plastikten yapılmış, hafif sert, ancak derinlik yüksek. Rahat biçimde kullanılıyor.

Alt ve üst kenarlardaki yassı tasarımı daha önce Huawei’nin başka amiral gemisi telefonlarında görmüştük. Alt kenarda mikrofon, USB-C portu ve hoparlör sıralanıyor. Üst kenarda ise ikinci mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı var. Sol kenarda ise SIM kartı ve NM bellek kartını barındıran tepsi bulunuyor. Bu arada ikinci bir SIM kart takarak P Smart S ile ikinci bir hattı da kullanmak mümkün oluyor.

Arka tarafa baktığımızda ise üç tane kameranın düşey yönde sıralandığını görüyoruz. Ancak Huawei, her akıllı telefonunda olduğu gibi Huawei logosunu ve diğer yazıları yatay eksende yerleştiriyor. Böylelikle telefona biraz daha fotoğraf makinesi havası kazandırılmış oluyor. Kamera modülü dışa doğru çok az bir çıkıntı yapıyor. Bu birim aynı zamanda flaşı da içeriyor. Telefonun arkası parlak ve pürüzsüz bir yüzeye sahip. Buna rağmen yeterli sürtünmesi var ve telefonu tutarken elinizden kayıp gitmesi gibi bir durum söz konusu değil.

Huawei P Smart S inceleme: Donanım, Performans ve Pil

Huawei P Smart S’in ekranıyla kendi segmentindeki telefonlardan ayrıldığını görüyoruz. Huawei, bu telefonda OLED ekrana yer vermiş. 6.3 inç ekran, 20:9 görüntü oranı ve 1080 x 2400 piksel çözünürlüğe sahip. 418ppi piksel yoğunluğuyla yeterli bir keskinliğe ve netliğe sahip. OLED ekranın farkını hem görüş açılarında hem de yüksek kontrastta görüyoruz. Ayrıca siyah renk derinliği de sınıf ortalamasının üzerinde bulunuyor. Bu da renk canlılığını artırıyor. Sonuç olarak P Smart S’in ekranında internette gezinmek, video izlemek veya fotoğraflara bakmak keyifli oluyor. Telefonun yüksek bir görsel deneyimi var.

Alt kenarda yer alan tek hoparlör ise akıllı telefon ortalamalarında ses çıkışı sağlıyor. Çok fazlasını beklememek gerekiyor. Buna rağmen 3.5mm kulaklık jakının bulunması sayesinde harici hoparlörler ve kulaklık tarafında seçenekler artıyor. Eğer isterseniz, kablosuz kulaklıkları da tercih edebilirsiniz. Özellikle Huawei’nin FreeBuds 3 ve FreeBuds 3i kablosuz kulaklıkları, EMUI 10 yüklü olması sayesinde kolay bağlantı imkanı sağlıyor. Bu nedenle diğerlerine göre daha fazla şekilde tercih edilebilir.

OLED ekranın bulunmasının getirdiği bir sonuç da ekran içi parmak izi okuyucusu oluyor. P Smart S’in fiyat segmentinde nadiren gördüğümüz bu özellik, kullanıcıları bekliyor. Parmak izi ekleme işlemi normale göre biraz daha fazla zaman alıyor ve ekleme işlemi sırasında parmağınızı ekrana mümkün olduğu kadar bastırmalısınız. Ancak sonrasında parmak izi okuyucusu iyi şekilde işliyor. Ekran kilidini açmak için çok fazla bastırmanıza gerekiyor. İsabet oranı yüksek ve ekran kilidini atlama işlemi hızlıca çalışıyor. Bu arada öndeki kamerayı kullanarak yüz tanıma özelliğinden de yararlanabilirsiniz.

Huawei P Smart S, Kirin 710F işlemciyle birlikte geliyor. Geçen yılın ikinci yarısında çıkan orta segment Huawei Android telefonlarında gördüğümüz bu işlemci 12nm tabanlı. Aynı işlemci Huawei P40 Lite E modelinde de yer alıyor. Sekiz çekirdekli bu orta segment işlemci Mali-G51 MP4 grafik işlemci birimin barındırıyor. 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza da diğer donanım özellikleri arasında bulunuyor. Huawei’nin NanoMemory bellek kartlarıyla depolama alanını 256 GB’ye kadar artırmak mümkün oluyor. 128 GB ile idare edeceğini düşünenler ikinci bir SIM kart da takabilirler. Genel olarak çoğu kullanıcı için 128 GB’lık alanın yeterli olacağını düşünüyoruz.

P Smart S’in sahip olduğu bu donanım paketi günlük işler için fazlasıyla yeterli oluyor. Telefonun kullanıcı arayüzünde yeterli bir akıcılık var, uygulamaların ve oyunların açılmasında da dikkate değer bir gecikme veya takılma görünmüyor. Oyun tarafında bu telefonun orta seviyede bir performans sergilediğini görüyoruz. Sıradan oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz. PUBG Mobile gibi biraz daha güç isteyen oyunlarda ise düşük seviyede grafik ayarları ile iyi bir akıcılık ve hız elde edilebilir, yani oynanabilecek bir nokta yakalanabilir. Isınma konusunda da dikkate değer bir sıkıntıyla karşılaşmadık. GeekBench 5 testinde elde ettiği sonuçlar ise Snapdragon 660 işlemcili telefonlarınkiyle aynı seviyelerde bulunuyor.

Huawei P Smart S İncelemesi

4000 mAh ile Huawei P Smart S’in sınıfının ortalamalarında bir kapasiteye sahip olduğunu görüyoruz. Kutudan çıkan 10W şarj adaptöründen hızlı bir şarj performansı beklememek gerekiyor. Yaklaşık 1 saatlik sürede pilin yüzde 60’lık bir kısmı doluyor. Tam doluluğa ise iki saati aşkın bir sürede ulaşıyor. Bunun dışında pil performansının Huawei’nin diğer akıllı telefonlarındakine benzer şekilde olduğunu görüyoruz. Eğer telefonu temel amaçlar dışında fazla kullanmazsanız, iki günü aşan bir çalışma süresi bile elde etmeniz mümkün olabilir. Ancak genel olarak normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarırsınız. Hatta ikinci günün de öğleden sonrasına kadar gitmeniz mümkün. Ancak kutudan çıkan şarj adaptörünün performansını dikkate alırsak, P Smart S’i her gece yatarken şarj etmeniz ve sabah pili tam dolu şekilde kullanmaya başlamanız yerinde olacaktır. Bununla birlikte, iki günlük seyahatlerde şarj adaptörünü yanınıza almasanız bile pek sorun olmayacaktır. Aslında P Smart S USB-C portuna sahip olduğu için uygun bir şarj adaptörü bulma konusunda da fazla sıkıntı çekmezsiniz.

Huawei P Smart S inceleme: Yazılım

Huawei P Smart S, Android 10 tabanlı EMUI 10 ile yüklü olarak geliyor. Bu telefon bir AppGallery telefonu ve Huawei Mobil Servisleri mevcut. Yani Google Play Store ve Google’ın mobil uygulamaları ve servisleri yüklü değil. Google’sız bir Android deneyiminin nasıl olduğu hakkında daha önceki Huawei Android telefon incelemelerinde epey konuştuk, yazıya döktük. Huawei’nin işleri daha da geliştirdiğini görüyoruz. Özellikle şirketin geliştirmekte olduğu Petal Search arama motoru giderek daha iyi hâle geliyor. Huawei AppGallery’de bulunmayan Instagram, Facebook, Twitter, Spotify, Netflix gibi uygulamaları yüklemek için sadece Petal Search size yeterli olacaktır. Bu arama motoru alternatif kaynaklardan uygulamaları bulup indirme konusunda ve sonrasında yüklemede tek başına yardımcı oluyor, sürekli uygulamalar arasında gidip gelmeye gerek kalmıyor. Ya da sizi ek olarak APKPure uygulamasını yüklemekten kurtarıyor.

İlk yüklemeden sonra İş, Eğlence, Sosyal gibi klasörler altında çeşitli popüler uygulamaların kısayollarının bulunduğunu görüyoruz. Bunlar cihazda yüklü değil, ancak tıklattığınız anda yükleme işlemi başlatılıyor ve cihazınıza kuruluyor. Tabii ki, yükleme işlemi Huawei AppGallery’den yapılıyor. Son zamanlarda gerçekleştirdiğimiz Huawei Android cihaz incelemelerinde hep bahsediyoruz; AppGallery yerli popüler uygulamaları barındırmada epey iyi bir performans sergiliyor. Kısa süre içinde kullandığımız birçok yerli mobil uygulamanın bu mağazaya geldiğini gördük. Huawei de bunları mağazada iyi şekilde öne çıkarıyor. BluTV, puhu TV gibi popüler ve sık kullandığımız multimedya uygulamaları da bunların arasında bulunuyor. Öte yandan telefonda yüklü gelen Huawei Video uygulamasında sunulan yerli içeriklerin miktarı da dikkate değer oranda arttı. Burada da ilginizi çekecek birçok videoyu bulabilirsiniz. YouTube açığını ise mobil web sitesi üzerinden kapatabilirsiniz. Bu arada Vanced uygulaması da YouTube içeriklerini yerel YouTube uygulaması tadında izlemek isteyenlerin ihtiyaçlarına iyi şekilde cevap veriyor.

Sonuç olarak, Google’sız bir Android telefonu deneyimi çoğu kişiyi hâlâ düşündürüyor. Ancak P Smart S ile birlikte birçok Huawei AppGallery telefonu kullandık ve bu telefonlarda Google servislerini veya Google Play Store’u çok aradığımızı söyleyemeyiz. Başlangıçta biraz yadırgayabilirsiniz, ancak sık kullandığınız uygulamaları indirme konusunda seçenekler geniş ve bunları yapmak için de çok tecrübeli bir kullanıcı olmaya gerek yok. Google Play Store dışında uygulama indirmek için yönlendirilen kaynaklar da çoğunlukla APK Mirror ve APK Pure gibi bilinen ve güvenilir bulunan kaynaklar oluyor.

Huawei P Smart S inceleme: Kamera

Huawei P Smart S’in arkasında üç tane kamera bulunuyor. Ana kamera 48 megapiksel çözünürlük, f/1.8 diyafram, 1/2.0″, 0.8 mikron piksel boyutu gibi özellikler var. Bu ana kamerayı Huawei P40 Lite E modelinde de görüyoruz. Aslında diğer kameralar da bu telefonun arkasındaki kameralarla aynı özellikleri taşıyor. 8 megapiksel, f/2.0 ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü bu telefonda mevcut.

P Smart S’te Huawei’nin diğer telefonlarında da gördüğümüz Kamera uygulaması mevcut. Bir kenarda flaş, ayarlar ve bunun gibi kısayollar var. Aynı zamanda yapay zekâ destekli sahne modları da mevcut ve bu özelliği kapatıp açmayı sağlayan ayar da kamera uygulamasında rahat erişilebilir bir noktada bulunuyor. Gece, Portre gibi modlar da çekim tuşunun hemen yanında, kolaylıkla erişilebilir noktada bulunuyor. Diğer bölümü altında ise Yüksek Çözünürlük (yani tam çözünürlük modu), HDR gibi çekim modları var. HDR’nin otomatik olarak devreye girmesi yerine Diğer bölümüne atılması kullanım alanını azaltıyor. Yine de, Kamera arayüzünün kolay bir kullanıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada Pro modu da ayarlar konusunda yeteri kadar zengin.

Huawei P Smart S, yeterli şiddette ışık olduğunda gayet başarılı sonuçlar üretiyor. Parlak ve canlı fotoğrafları çekmeniz mümkün. Fotoğraf modunda, otomatik ayarlarla çekeceğiniz fotoğraflar sizi çoğu zaman memnun edecektir ve bunları sosyal medyada paylaştığınızda da bol beğeni toplayacaksınız. Huawei’nin HDR modunu arkalara attığını söylemiştik, belki de şirket kullanıcıların buna çok ihtiyaç duymayacağını düşünüyor. Birkaç HDR fotoğraf denemesinde bu modun gerçekten de gölgeli alanları aydınlatırken aydınlık alanları aşırı pozlamadan alıkoyduğunu gözlemledik. Ancak bu modda renk doğruluğunun normale göre azaldığını da görüyoruz. Bu nedenle canlı renkler ve doğallık arayanlar bu modu kullanmak istemeyebilirler.

Makro çekimlerde de P Smart S iyi sonuçlar üretiyor, ancak çekim yaparken nesneye çok fazla yaklaşmamanız gerekiyor. Aksi takdirde odak sorunları çıkabilir. Ancak çoğu zaman yakın çekim çiçek fotoğrafları için P Smart S iyi iş görecektir. Renklerin canlılığı da gayet yerinde görünüyor.

Düşük ışık performansı konusunda da P Smart S’in iyi bir grafik çizdiğini söyleyebiliriz. Genel olarak aydınlık, pozlamada aşırıya kaçılmayan, gürültü (kumlanma) seviyesi makul ve detayların da yeterli seviyede olduğu kareleri yakalamak mümkün. Çektiğimiz örneklerde de bu saydığımız unsurları görebilirsiniz. Manzara çekimlerinde kumlanma görmek mümkün, ancak bunlar da göz ardı edilebilir seviyelerde bulunuyor. Gece modunun da özellikle gece manzarası fotoğrafları için iyi olacağını söyleyebiliriz.

Önde bulunan selfie kamera ile 16 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu ön kameranın hem normal ışık koşullarında hem de düşük ışıkta yeterli performans sunduğunu görüyoruz.

Video tarafında ise P Smart S’in hem ön hem de arka kameralarıyla 1080p Full HD video kaydı yapabilirsiniz. Arka kamerayla yapılan çekimler genel olarak dengeli, ses kaydı da tatmin edici seviyede bulunuyor. Doğum günü ve benzeri özel günlerin çekimlerinde de P Smart S’in kamerası yeterli olabilir.

Huawei P Smart S inceleme: Sonuç

Huawei, 4000 TL altında fiyata sahip telefon seçeneklerini zenginleştiriyor. Bu bölgede bulunan modellere baktığımızda genel olarak benzer seviyede işlemcilerin ve kamera özelliklerinin bulunduğunu görüyoruz. P Smart S, fiyat açısından P40 Lite E’nin biraz üstünde olmakla birlikte ona yakın. Ancak sahip olduğu Full HD çözünürlüklü OLED ekranıyla onun önüne geçtiğini görüyoruz. Ayrıca OLED ekranın varlığı ve ona bağlı olarak gelen ekran içi parmak izi okuyucusu ile P40 lite modelinin bile önüne geçtiğini görüyoruz.

P Smart S, tasarım itibarıyla genel Huawei telefonlarının çizgisinde. Hafif, tek elle bile rahat kullanılabilen, kompakt bir telefon. Sağlamlık hissini de veriyor. Ekran ortalamanın üstünde bir görsel deneyim sunuyor. Ekran içi parmak izi okuyucusu da genel olarak iyi şekilde çalışıyor. Kirin 710F işlemci, her ne kadar bir yaşına gelmiş olsa da, günlük işler için yeterli bir performans sunuyor. Keza 4000 mAh kapasiteli pil de benzer bir seyir izliyor. Onun da çoğu kullanıcı için günlük işlerde sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarabileceğini söyleyebiliriz. Her ne kadar yavaş bir şarj performansı olsa da, bunun kullanıcılar için çok büyük sorun olacağını düşünmüyoruz.

Google Play Store yerine Huawei AppGallery ile gelmesi, Google’ın popüler uygulamalarının kullanılamıyor olması, şimdiye kadar Google’ın bulunduğu Android deneyimine alışmış olanlar için düşündürücü olacaktır. Ancak deneyimlerimiz ve P Smart S’te de gördüğümüz Petal Search kaynaklı ilerlemeler, P Smart S’e geçen kullanıcıların başlangıçta biraz sancılı bir dönem geçirse de, Google’sız bir Android telefon deneyimine alışabileceğini gösteriyor. P Smart S kamerasıyla da geçer not alıyor. Özellikle düşük ışık performansı bakımından hem ön hem de arka kamera iyi sonuçlar sergiliyor. P Smart S özel günlerinizde de ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek yeteneklere sahip bir kamera sistemini barındırıyor gibi görünüyor. Bütçesini zorlamadan kullanışlı ve iyi fotoğraf çeken bir telefon isteyenler için, Google’sız gelmesine rağmen Huawei P Smart S tavsiye edilir.

Huawei P Smart S İncelemesiHuawei P Smart S
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A80Teknoblog koduyla 80TL indirim kazanın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
İLGİLİ HABERLER