İncelemelerManşetler

Huawei Nova Y70 İncelemesi

Huawei Nova Y70 inceleme yazısında ve videosunda, uzun pil ömürlü ve gençlere özel telefonla ilgili yorumlar ve detaylar yer alıyor.
huawei nova y70 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei Nova Y70
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Huawei, uzun zaman sonra orta segmentte Türkiye pazarında satışta olan akıllı telefon seçeneklerini artırıyor. Haziran ayının sonlarına doğru İstanbul’da düzenlenen bölgesel lansman etkinliğinde Nova serisine iki yeni üye; Nova Y70 ve Y90 modelleri katılmıştı. 4999 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatıyla ülkemizde satışa sunulan Nova Y70’i bir süredir deneyimliyoruz. Huawei Nova Y70 inceleme yazısında ve videosunda bu akıllı telefon ile ilgili izlenimlerimiz ve yorumlar yer alıyor.

Huawei Nova Y70 inceleme: Tasarım

Huawei Nova Y70, 6.75 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip ekranıyla büyük ekranlı telefon sınıfına giriyor. Huawei, telefonun yüzey alanını çok fazla büyütmemek için ekran çerçevesini mkün olduğu kadar dar tutmuş. Böylelikle Huawei FullView olarak nitelendirilen ince çerçeveli ekran şartı sağlanıyor. Ekranın üst kısmında su damlası biçiminde çentik ve burada selfie kamerası var. Ekranın üst kısmında, kenar çerçevesiyle birleşim hattında ise ince ve uzun bir ahize bulunuyor.

huawei nova y70 inceleme

Nova Y70’in İnci Beyazı, Gece Yarısı Siyahı ve Kristal Mavi olmak üzere üç farklı renk seçeneği var. Bizim incelememize konuk olan Kristal Mavi renk oldukça çekici görünüyor. Parlak arka yüzeyi, telefon ışığa veya güneşe tutulduğunda hoş renk ve ışık oyunları sunuyor. Arka yüzün kenarlara doğru hafif kavis yapan tasarımı ergonomiye katkıda bulunuyor. Öte yandan parlak yüzeyine rağmen hafif sürtünmesi tutuşu kolaylaşıyor. Bu arada Huawei, Nova Y70’in kutusuna bir adet şeffaf silikon kılıf eklemiş. Bunun sayesinde Nova Y70’in şık görüntüsünü gölgelemeden onu daha güvenli biçimde kullanabilir veya taşıyabilirsiniz. Ön tarafta da ekran koruyucu film daha en baştan yapıştırılmış biçimde geliyor. Yani Huawei, Y70 sahiplerini hem koruyucu film hem de kılıf masrafından kurtarıyor.

Nova Y70’in sağ kenarında yeterli tuş basma derinliğine ve sertliğine sahip olan, ince ve uzun bir ses tuşu bulunuyor. Bunun hemen altında ise parmak izi okuyucunun entegre edildiği güç düğmesi var. Parmak izi okuyucunun tepkiselliği iyi, ekran kilidini hızlıca geçmeyi sağlıyor. Bu arada, daha fazla pratiklik isteyenler parmak izi okuyucusunu da tercih edebilirler.

huawei nova y70 inceleme

Alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı var. Sol kenarda ise, üst tarafa doğru yerleştirilmiş olan nano SIM ve microSD kart tepsisi mevcut. Üst kenarda ise ikinci mikrofon bulunuyor. Arka tarafta elips biçiminde bir kamera modülü var. Bu kamera modülünün şekli, daha önce incelediğimiz Nova 9 ve 9 SE modellerindekiyle aynı olsa da, içerideki dizilim çok farklı. Üç tane kameranın dikey doğrultuda sıralandığını görüyoruz. Flaş ise bu adanın dışında yer alıyor. Huawei logosunun yatay doğrultuda yerleşimi, telefonun fotoğraf veya video çekimi sırasında yatay olarak tutulduğunda bir basçek kamera görünümü vermesinin istendiğini düşündürüyor. Bu açıdan daha önceki Huawei telefonlarıyla aynı yaklaşım sergilenmeye devam ediyor.

Huawei Nova Y70 inceleme: Ekran ve Ses

Nova Y70’te 6.75 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip bir ekran bir ekran bulunuyor. Ekranın etrafını saran çerçevenin inceliği sayesinde yüksek bir ekran-gövde oranı var. Kenardan kenara uzanan görsel deneyime bağlı olarak bu ekran Huawei FullView nitelendirmesine hak kazanıyor. Ekran çözünürlüğü 1600 x 720 piksel, keskinlik ve netliğin bu büyüklükteki bir ekran için yeterli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

huawei nova y70 inceleme

IPS LCD ekranın geniş görüş açıları var. Ekran parlaklığı yeterli seviyede, dışarıda güneş ışığı altında bile telefonu kullanmayı sağlayacak parlaklığı sunuyor. Renk canlılığı da yerinde, özellikle ekran ayarları içinde bulunan Renk modu ve sıcaklığı içinde Canlı seçeneğini tercih etmenizi tavsiye ederiz. Eğer daha sıcak renkler tercihinizse, Normal mod da işinizi görür. Bu arada ekranın renk sıcaklığını elle ayarlama imkanı da var.

Nova Y70’in büyük ekranı internette gezinmek, Twitter, Instagram veya Facebook gibi sosyal medya uygulamalarını kullanmak, Netflix veya YouTube gibi uygulamalarda video izlemek için fazlasıyla yeterli. Video izlemeyi seven bir kişiyseniz, ekranın büyüklüğünün yanında çözünürlüğü de sizin için tatmin edici olacaktır.

huawei nova y70 inceleme

Ses tarafına geldiğimizde, alt kenarda tek bir hoparlör bulunuyor. Bu hoparlörün ses çıkış şiddeti akıllı telefon ortalamalarının üzerinde. Tek hoparlör olmasına rağmen çevresel ses etkisi ve dolgunluğu da iyi seviyede. Tek başına, herhangi bir harici hoparlör olmadan bir şeyler izlemek veya dinlemek istediğinizde, Nova Y70’in hoparlörü işinizi görecektir. Telefonun alt kenarında 3.5mm kulaklık jakının olduğunu söylemiştik. Kutudan kulaklık çıkmasa da, elinizin altında bulunan herhangi bir klasik kablolu kulaklığı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Öte yandan kablosuz kulaklık isteyenler için de şartlar elverişli, özellikle Huawei’nin FreeBuds serisi kulaklıkları Nova Y70 ile iyi anlaşacaktır.

3.5mm kulaklık jakının varlığıyla beraber kullanışlı olan bir özellik de FM Radyo. Son zamanlarda akıllı telefonlarda radyo deneyiminin uygulamalara bırakıldığını ve internet üzerinden dinlenen radyoların tercih edildiğini görüyoruz. Ne var ki, Huawei Nova Y70’te klasik radyoyu sevenler için kullanışlı bir FM Radyo uygulaması var. Bu uygulama kullanışlı ve anlaşılır bir arayüze sahip. İlk açılışta bulunduğunuz yerdeki FM radyo bandı taranıyor ve bulunan istasyonlar frekanslarıyla ekleniyor. Böylelikle elle frekans arama yapmanıza gerek kalmıyor. Frekansını bildiğiniz radyo istasyonlarının adlarını da ekleyebilirsiniz. Radyo alıcısının frekans alışının da iyi olduğunu belirtelim. Mobil internet kotanızdan tüketmeden radyo dinlemek istiyorsanız, FM radyo kullanışlı olacaktır. Tabii ki, radyonun çalışması için 3.5mm kulaklık jakını takmanız gerekiyor. Kulaklık takılıyken sesi hoparlöre de alabilirsiniz.

huawei nova y70 inceleme

Bu arada hazır ses özelliklerinden ve deneyiminden bahsetmişken, Parti moduna da değinelim. Parti modu sayesinde birden fazla Nova Y70’i birbirine bağlamak ve aynı anda stereo ses etkisi yaratmak mümkün oluyor. Bir arkadaş grubu içinde birden fazla kişinin Y70’i varsa, bunları birbirine bağlayarak bir parti etkisi yaratılabilir. Bu özellik Huawei Müzik uygulamasında destekleniyor.

Huawei Nova Y70 inceleme: Performans ve Pil

Huawei Nova Y70’te sekiz çekirdekli işlemci var. Huawei, bu işlemcinin detayları hakkında çok fazla bilgi vermiyor. Buna rağmen GeekBench 5 testinde dördü 2 GHz’lik yüksek performanslı, dördü ise 1.7 GHz’lik güç verimliliği odaklı sekiz CPU çekirdeğinin bulunduğunu görüyoruz. 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza, Y70’in donanım paketinin diğer unsurları arasında yer alıyor. 128 GB, çoğu kullanıcı için fotoğrafları, videoları veya belgeleri için yeterli olacaktır. Bu arada Huawei’nin EROFS dosya sistemi kullanıyor. Bu sistem sayesinde okuma hızı yüzde 20 oranında artırıyor, uygulamalar ve oyunlar daha hızlı açılıyor. Bu dosya sistemi, sistem dosyalarının da kapladığı alandan yüzde 14 oranında tasarruf sağlıyor. Nova Y70 için sistem dosyalarından 2 GB’lık bir yerden kazanılmış oluyor.

huawei nova y70 inceleme

Daha fazlası için Huawei Drive’ı kullanabilirsiniz. Ya da OneDrive ve bunun gibi alternatifleri de tercih edebilirsiniz. Fiziksel bir depolama birimiyle genişlemeyi tercih edenler için 512 GB2ye kadar kapasiteye sahip bellek kartlarını destekleyen microSD kart yuvası da mevcut.

Huawei Nova Y70’in sahip olduğu donanım paketi; internette gezinme, video izleme, müzik dinleme, kamerayı kullanma gibi klasik işler için fazlasıyla yeterli oluyor. 4 GB RAM uygulamalar arasında geçişte hız sağlıyor, son açtığınız üç uygulama arasında, yeniden başlatma veya yüklemeye ihtiyaç duymadan geçiş yapabilirsiniz. Web sayfalarında veya uygulamalarda kaydırma konusunda da tatmin edici bir deneyim sağlanıyor. Oyun konusunda da, yüksek profilli donanım gerektirmeyen ana akım oyunları tatmin edici bir akıcılıkta ve görüntü kalitesinde oynamaya imkan veriyor.

huawei nova y70 inceleme

Huawei Nova Y70’in güçlü olduğu taraflardan bir tanesi de yüksek kapasiteli pil. Telefonda 6000 mAh gibi, akıllı telefon ortalamalarının üstünde kapasiteye sahip bir pil bulunuyor. Bu pil kullanıma bağlı olarak 3 güne varan bir çalışma süresine ulaşıyor. Telefonu yoğun şekilde kullansanız bile, bir günün sonunda hatırı sayılır miktarda bir pil kalacaktır. Huawei’nin pil optimizasyonu konusundaki uzmanlığı, Nova Y70’in yüksek pil kapasitesinden en iyi şekilde yararlanmaya imkan veriyor. Düşük Pil Modu’nda, yüzde 5 şarjla 12 saate kadar kullanım da Y70’in güçlü pil özellikleri arasında bulunuyor.

Yüksek kapasiteli pili doldurma konusunda Nova Y70 iyi bir grafik sergiliyor. Bu telefon 22.5W hızlı şarj desteğine sahip. Kutudan çıkan Huawei SuperCharge 22.5W şarj adaptörü sayesinde normale göre daha hızlı sürede şarj imkanı sağlanıyor. Telefonun pili, yaklaşık bir buçuk saatlik bir sürede 0’dan yüzde 100 doluluğa ulaşıyor. Sadece 10 dakikalık şarj ise 3 saat boyunca video izleme imkanı sağlıyor.

huawei nova y70 inceleme

6000 mAh kapasiteli pili sayesinde Nova Y70’i bir powerbank gibi kullanabilirsiniz. USB-C kablo kullanarak başka bir cihazı şarj edebilirsiniz. Bu yolla kablosuz kulaklık, akıllı saat veya bir başka USB-C portlu akıllı telefonu şarj etmeniz mümkün olacaktır. Bir cihazı Nova Y70’e kabloyla bağladıktan sonra, USB seçenekleri içinden ters şarjı seçmeniz yeterli olacaktır.

Huawei Nova Y70 inceleme: Yazılım

Huawei Nova Y70’te EMUI 12 yüklü olarak geliyor. Huawei’nin tablet, akıllı saat ve bunun gibi çeşitli ürünlerinde HarmonyOS 2’ye geçiş yaptığını gördük. Çin dışında satılan akıllı telefonlarda ise EMUI 12 sunuluyor. Yine de, özellikle HarmonyOS 2 tabletlerinde gördüğümüz çeşitli kullanıcı arayüzü unsurları EMUI 12’de de mevcut. Nova Y70, gerek arayüzdeki çeşitli öğeler, gerçek kullanışlı araçlar gerekse Huawei’nin eksiksiz bir akıllı telefon deneyimi için kullanımını mümkün kıldığı çeşitli uygulamalar sayesinde kullanıcılara sağlam bir deneyim sunuyor.

huawei nova y70 inceleme

Huawei telefonlarında son birkaç yıldır Google’ın mobil servislerini ve Google Play Store’u görmüyoruz. Bunun yerine Huawei Mobil Servisleri ve Huawei AppGallery var. Öncelikle Huawei AppGallery, özellikle Türkiye’de iyi biçimde çalışıyor ve ihtiyaçlara cevap veriyor. Huawei Türkiye’nin geliştiricilerle yakın çalışması sayesinde aklınıza gelen çoğu popüler uygulama, banka ve finans uygulamaları, eğlence uygulamaları ve dahası Huawei AppGallery’den dağıtılıyor. Üstelik Huawei AppGallery, mağazadan dağıtımı yapılmayan çeşitli uygulamaları bile Hızlı Uygulamalar olarak adlandırılan yöntem sayesinde kullanmaya izin veriyor. Örneğin D-Smart Go uygulaması yok, ancak bu uygulamayı Huawei AppGallery’de bulabilir, daha sonra ana ekrana ekleyerek D-Smart Go’nun yerel mobil uygulamasından farksız biçimde kullanabilirsiniz.

Instagram, Netflix, Spotify, Facebook gibi popüler uygulamaları indirmek için de AppGallery’yi kullanabilirsiniz. AppGallery’nin arama motorunda indirmek istediğiniz uygulamanın adını arattığınızda, sonuçlar içinde bu uygulamaları da göreceksiniz. Herhangi bir uygulamayı yüklemek için sonuca tıklattığınızda, APKPure gibi güvenilir yükleme kaynaklarından APK dosyası indiriliyor, güvenlik taramasından sonra uygulama hazır hâle geliyor. Huawei AppGallery içinden uygulama güncellemelerini kontrol ettiğinizde, sadece doğrudan AppGallery’den dağıtılan uygulamaların değil, alternatif yollardan yüklenen uygulamaların da güncellemelerin burada gösterildiğini görüyoruz. Yani, yüklediğiniz her uygulamanın veya oyunun güncellemelerini kolay biçimde görebilir ve yönetebilirsiniz.

huawei nova y70 inceleme

Google uygulamalarının veya Google Play Store’un yüklü olmaması, bunlardan yararlanamayacağınız anlamına gelmiyor. Huawei AppGallery’den indireceğiniz Gspace uygulaması sayesinde bunlara erişim sağlanıyor. AppGallery’de Gspace’in ücretsiz ve reklamsız versiyonu sunuluyor. Kurulumu tamamlayıp uygulamayı açtıktan sonra YouTube, Google Haritalar ve bunun gibi Google uygulamaları başta olmak üzere, Google Play Store’da bulunan çeşitli uygulamaları görüyorsunuz. Bir tanesine tıklattığınızda Google Play Store açılıyor, Google hesap bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra, tıpkı Google Play Store’dan bir uygulama indirir gibi, istediğiniz uygulamayı indirip yükleyebiliyorsunuz. Bu yöntemle indirdiğiniz uygulamalar Gspace üzerinden açılıyor ve bir Android telefonundaki deneyimi çok büyük oranda sağlıyor. Arzu ettiğiniz takdirde, Gspace’e yüklediğiniz uygulamaları Nova Y70’in ana ekranına ekleyebilirsiniz.

Gspace üzerinden yüklediğimiz uygulamalardan biri de YouTube oldu. YouTube bu yöntemle rahatlıkla kullanılabiliyor, ancak bir videoyu ekrana tamamen sığdırmakta veya sadece sesi arka planda oynatmakta başarılı olamadık. Daha iyi bir YouTube deneyimi için Huawei AppGallery’de başka bir alternatif daha var. Daha önce Huawei telefon sahiplerinin sıklıkla kullandığı bir uygulama olan YouTube Vanced, Google’ın talebi doğrultusunda artık hizmet vermiyor. Bunun yerine AppGallery’de yer alan YT uygulamasını indirebilirsiniz. YT’yi yükledikten sonra Vanced uygulamasının kullanımı için elle geçmeniz gereken kurulum aşamaları otomatik olarak geçiliyor ve sonrasında eksiksiz bir YouTube deneyimi elde ediliyor. Videoyu tam ekrana sığdırarak oynatma veya videonun sadece sesini arka planda oynatma gibi işlemler de YT uygulaması tarafından destekleniyor.

huawei nova y70 inceleme

Huawei’nin akıllı telefonlarında ve tabletlerinde arama motoru olarak ise Petal Search var. Huawei, Petal Search’ün iyi bir deneyim sağlaması için sürekli çalışıyor ve Türkiye’de bulunan Ar-Ge merkezi de bu alanda büyük destek veriyor. Petal Search, yaptığınız web aramalarında verimli sonuçlar vermenin yanı sıra sunduğu diğer özelliklerle birçok işi sadece bu uygulama üzerinden yapmanıza izin veriyor. Örneğin Netflix, Spotify, Instagram gibi uygulamaları indirmek için Petal Search’ü kullanabilirsiniz. Petal Search ana sayfası ise, haberler, yararlı bilgiler ve bunun gibi birçok bölümüyle bir asistan gibi çalışıyor. Yakındakiler sekmesinde, bulunduğunuz yerin yakınlarında bulunan restoran, otel ve bunun gibi bölgeler gösteriliyor. Seyahat planlaması yaparken Yakındakiler işinize fazlasıyla yarayacaktır. Alışveriş sekmesi ise, satın almak istediğiniz bir şeyler olduğunda, en uygun fiyatlı ürünleri ve seçenekleri önünüze çıkarma konusunda yardımcı olacaktır.

Huawei Nova Y70 inceleme: Kamera

Huawei Nova Y70’in arkasında üç tane kameranın bulunduğunu söylemiştik. En başta 48 megapiksel, yapay zekâ destekli arka kamera bulunuyor. Bunun hemen altında 5 megapiksel, 120 derecelik ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel derinlik kamerası bulunuyor. Önde ise, su damlası biçimindeki çentiğe yerleştirilmiş 8 megapiksel selfie kamerası bulunuyor.

huawei nova y70 inceleme

Huawei Nova Y70’te, daha önce deneyimlediğimiz Huawei telefonlarında gördüğümüz Kamera uygulaması var. Bu uygulama kolay anlaşılır ve kullanışlı bir arayüze sahip. Ekranın bir tarafında çekim kontrolleri, çekim modu, yakınlaştırma düğmesi var. Diğer kenarında ise flaş, ayarlar, yapay zekâ düğmesi gibi çeşitli kontroller var. Yapay zekâ fotoğrafçılık özelliği sayesinde, Nova Y70’in kamerasını doğrulttuğunuz sahne hızlı biçimde algılanıyor ve uygun sahne modu seçiliyor. Plaj, bina ve bunun gibi modlar hızlı biçimde algılanıyor, parlaklık ve renk doygıunluğu artırılıyor ve özellikle sosyal medyada paylaşım için elverişli sonuçlar elde ediliyor.

Huawei Nova Y70’in kamerasıyla farklı ışık koşullarında memnun edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Parlak güneş ışığında veya iyi aydınlatılmış ortamlarda net, detayları iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu fotoğraflarda renk doygunluğu da iyi biçimde ayarlanmış. Gece çekimlerinde gürültü etkisi hafif belli olsa da, beğenilir sonuçlar elde edilecektir. Ultra geniş açılı lens özellikle grup veya manzara çekimlerinde işi yarıyor. Bu kamerayla çekilen fotoğraflarda ise renk sıcaklığı ana kameraya göre biraz daha yüksek. Derinlik kamerasının varlığı sayesinde portre çekimlerinde de başarılı sonuçlar elde ediliyor.

Video çekimi tarafında Huawei Nova Y70, hem ön hem de arka kameralarıyla 1080p video kayıt imkanı sunuyor. Görüntü kalitesi ve ses kaydı bakımından iyi bir performans sergiliyor. Video stabilizasyonu konusunda da Y70, segmenti göz önünde bulundurulduğunda iyi seviyede bulunuyor. Günlük hayatta ihtiyaç duyduğunuzda, Nova Y70 video ve fotoğraf çekimi konusunda sizi yarı yolda bırakmayacaktır.

Huawei Nova Y70 inceleme: Sonuç

Huawei Nova Y70, kullanıcıların bir akıllı telefondan bekledikleri özellikleri uygun bir fiyatla buluşturarak denge yakalıyor. Büyük ekranlı bir telefon isteyenler için 6.75 inçlik ekran fazlasıyla yeterli, aynısı 720p çözünürlük için de geçerli. Ekranı içeride ve dışarıda iyi bir görsel deneyim sağlıyor. Şık ve ergonomik tasarımıyla da aynı fiyat segmentindeki diğer ürünlerin arasında dikkat çekmeyi başarıyor. Sahip olduğu donanım paketi bir akıllı telefondan beklenen temel işlevleri yerine getirmek için yeterli. Aynı şekilde 48 megapiksel ana kameranın başrolde olduğu üçlü arka kamera ve 8 megapiksel selfie kamerası, günlük hayatta ihtiyaç duyduğunuz anlarda sizi memnun edecek fotoğraflar veya videolar çekmeniz için yeterli şartları sağlıyor.

Huawei Nova Y70’i tercih etmeyi düşünenlerin en çok merak ettiği noktalardan biri de yazılım deneyimi olacaktır. Huawei Mobil Servisleri altında; yedekleme, diğer cihazlarla eşzamanlama ve bunun gibi ihtiyaç duyulan hizmetler sunuluyor. Huawei AppGallery ise, telefonunuza yüklemek isteyeceğiniz birçok yerli popüler uygulamayı bulma konusunda ihtiyaçlarınıza cevap veriyor. Küresel çapta popüler uygulama ve oyunlar konusunda da AppGallery giderek daha iyi bir alan hâline geliyor. Netflix, Spotify, Instagram gibi uygulamaları yüklemek istediğinizde de farklı ve kolay araçlar, yöntemler sunuluyor. Hatta Google Play Store üzerinden dağıtılan uygulamaları da kolay bir yöntemle kullanma imkanınız bulunuyor. Eğer Huawei markalı akıllı telefon, tablet, kulaklık veya hoparlörünüz varsa, Nova Y70 bunlarla da iyi şekilde anlaşacaktır.

Huawei Nova Y70
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
Fiyatlar yayın tarihinde alınan fiyatlardır, daha sonra değişiklik gösterebilir veya ürün satıştan kaldırılabilir.
İLGİLİ HABERLER