İncelemelerManşetler

Huawei MatePad SE İncelemesi

huawei matepad se inceleme

Huawei’nin MatePad serisi içinde farklı birçok seçenek var ve şirket de düzenli aralıklarla bunları zamanın ihtiyaçlarına göre güncelliyor. Bir yandan da yeni ürünlerle seçenekleri daha da artırmaya devam ediyor. Geçen yılın ortalarında 10.4 inç ekranlı MatePad modelini detaylı biçimde incelemiştik. Şimdiyse karşımızda, o tablet gibi 10.4 inç 2K FullView ekrana sahip olan, ancak M-Pencil kalem desteği ve klavyeli kılıfa sahip olmayan, biraz daha içerik tüketimine odaklanan bir tablet var. 4.499 TL’lik fiyat etiketine sahip olan Huawei MatePad SE, kullanıcılara kompakt ve hafif bir gövdede kaliteli ekran, stereo ses deneyimi, günlük işler ve iyi bir oyun deneyimi için yeterli olan Snapdragon 680 işlemci gibi özelliklerle geliyor. Bu tabletin öne çıkan özellikleri ve sunduğu deneyim ile ilgili yorumları Huawei MatePad SE inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.

huawei matepad se satın al

Huawei MatePad SE

  • 2K Eye Comfort HUAWEI FullView Ekran
  • Çocuk Köşesi ve Ebeveyn Kontrolleri
  • Histen 8.0 Surround Ses Teknolojisi
  • ₺4.499

Huawei MatePad SE inceleme: Tasarım

Huawei MatePad SE, yukarıda da belirttiğimiz gibi kompakt boyutlara sahip olan bir tablet. 240.2 x 159 x 7.9 mm’lik boyutlara ve 450 gram ağırlığa sahip. 10.4 inç ekranlı bir tablet gayet hafif, aynı zamanda ele de iyi biçimde oturuyor. İnce profili sayesinde çantanızda da rahatça taşımanız mümkün olacaktır. Yuvarlatılmış köşeleri ve kavisli kenarları sayesinde yatayda ve dikeyde kolaylıkla tutuluyor. Ekranın etrafını saran çerçeve çok ince olmamakla birlikte, tek elle tutuşta parmaklarınızın ekrana aşırı biçimde temas ederek yanlış komutlara neden olmasının önüne geçiliyor.

huawei matepad se inceleme

Düzleştirilmiş arka yüzü, mat ve hafif pürüzlü bir yüzeye sahip. Kameranın bulunduğu doğrultuda çift tonlu bir yapı var. Siyah renk bir hayli şık duruyor. Sağlamlık hissini de iyi biçimde veriyor. Arka yüzün parmak izini tutma konusunda epey istekli olduğunu belirtmeden geçmemek gerekiyor.

Ön ve arka kameraların yerleşimi, bu tabletin esas olarak yatay kullanıma göre tasarlandığını düşündürebilir. Ancak düşey yönde kullanırken de bir hayli rahat ediyorsunuz. Bunda 16:10 gibi hafif geniş bir ekran formatının tercih edilmesinin de rolü var. İki kısa kenara yerleştirilmiş toplam dört ızgara var ve bunlardan iki tanesine, her bir kenara bir tane gelecek şekilde hoparlör yerleştirilmiş. Sol kenarda 3.5mm kulaklık jakı var. Sağ kenarda, iki ızgaranın arasında ise USB-C portunu görüyoruz. Yine bu kenarda microSD kart yuvasını da görüyoruz. Ön kameranın olduğu taraftaki uzun kenarda ise ses ve güç tuşları ile mikrofon var. Tuşlar ince ve uzun, dışa doğru fazla çıkıntı yapmasa da rahatlıkla fark edilip kullanılabiliyor.

Huawei MatePad SE inceleme: Donanım

Huawei MatePad SE’nin en önemli özelliğinin ekran olduğunu söylesek yanlış olmaz. 10.4 inçlik IPS LCD ekran 2K, yani 2000 x 1200 piksel çözünürlüğe sahip. Huawei, bu ekranın kenarlara doğru yayılan geniş bir ekran deneyimi sunmasını göz önünde bulundurarak “FullView” terimini kullanıyor. Bu ekran 225 inç ile, bu boyutlar için fazlasıyla keskin bir görsellik sunuyor. Ayrıca 1200:1 kontrast oranı da ayrıntıları daha belirgin hâle getiriyor. Tabletin ekranında renkler biraz daha soğuk tarafa kayıyor gibi görünse de, parlaklık gayet iyi. Netflix, YouTube ve bunun gibi servislerde video izlerken rahat hissedebilirsiniz. Ekran camının yansıma katsayısı biraz yüksek gibi olsa da, parlaklık bunu telafi etme konusunda iyi bir iş çıkarıyor.

huawei matepad se inceleme

Ekran ayarları içinde Akıllı Çözünürlük seçeneği var. Bunu açtığınızda ekranın çözünürlüğü içeriğe bağlı olarak dinamik biçimde değiştiriliyor. Yüksek çözünürlüklü bir video izlerken maksimum çözünürlüğe çıkılırken bir web sitesi görüntülenirken veya e-kitap okunurken çözünürlük düşürülüyor. Pil tasarrufu için bu ayarı açabilirsiniz. Öte yandan MatePad SE’nin ekranı göz sağlığını gözeten bazı ek ayarları da içeriyor. Göz Konforu modunda ekranın mavi ışığı azaltılırken e-Kitap modunda monokrom bir görünüme geçiliyor. Bu arada ekranın TÜV Rheinland Düşük Mavi Işık Göz Konforu Modu ve Titreşimsiz Ekran sertifikalarına sahip olduğunu belirtelim.

Huawei, MatePad SE’nin ekranının özellikle video izlerken sunduğu ortalamanın üstündeki deneyimi ses tarafında da iyi şekilde tamamlıyor. Bu açıdan MatePad SE’nin sınıfının ortalamasının üstüne çıkmasına imkan tanıyor. İyi bir multimedya deneyimi için stereo sesin olması önemlidir, her iki kulağa da dengeli bir ses sunulmalı. İşte, iki kenara yerleştirilmiş birer hoparlör, tableti yatay biçimde tutup video izlerken bunu sağlıyor. Ses çıkış şiddeti yüksek ve temiz bir ses sunuluyor. Çevresel ses etkisi yüksek değil, baslar ve tizler de çok ön plana çıkmıyor. Yine de, Netflix’te favori dizilerinizi izlerken fazlasıyla rahat edersiniz. Aynı durum YouTube videoları için de geçerli.

Bir kulaklık tercih edecek olursanız, seçenekleriniz geniş. 3.5mm kulaklık jakı istediğiniz kulaklığı kullanma konusunda epey geniş bir alan açıyor. Bununla birlikte Süper Cihaz desteğine sahip olan bu tablet, Huawei FreeBuds serisi kulaklıklarla kolay bağlantı ve hızlı geçiş imkanı sunuyor. Özellikle fiyatı düşünüldüğünde, FreeBuds 5i gibi, yakın zamanda çıkan ve performansıyla beğenimizi kazanan bir kulaklığı tercih edebilirsiniz.

huawei matepad se inceleme

Huawei MatePad SE’de 6nm tabanlı Qualcomm Snapdragon 680 işlemci var. Bu işlemcinin orta segment tablet için fazlasıyla tatmin edici bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Bu tablette yapacaklarınız genel olarak internette gezinmek, video izlemek, sosyal medya uygulamalarını kullanmak veya gazete okumak olacaktır. Bu gibi işler için 680 fazlasıyla akıcı bir performans sağlıyor. Tableti kullandığımız süre boyunca genel olarak yukarıda belirttiğimiz çerçevede bir deneyimimiz oldu ve performans açısından tatmin edici bir tabloyla karşılaştık. HarmonyOS kullanıcı arayüzünde akıcı bir gezinti var, uygulamalar ve oyunlar bekletmeden açılıyor, uygulamalar arasındaki geçişler de hızlı. Isınma konusunda da makul sınırların dışına çıkılmıyor. 4 GB RAM ile yüksek bir çoklu görev performansı sunulmasa da, bu tabletle aynı anda birden fazla uygulamayı senkronize biçimde kullanmayacağınızı düşünüyoruz. 2-3 uygulama arasında yeniden yükleme olmadan geçiş yapabilirsiniz.

128 GB dahili hafıza içerik tüketimine odaklanan tablet için yeterli. Eskisine nazaran video izleme işini internet üzerinden gerçekleştireceğiniz için saklama alanını dahili videolarla doldurma gibi bir durum pek söz konusu olmayacaktır. Tabletin kameraları da sadece acil durumlarda belge tarama ve benzeri işler için kullanılacağından çekilen fotoğraflar ve videolar da saklama alanında fazla yer tutmayacaktır.

Kamera demişken, arkada 5 megapiksel, f/2.2 diyafram açıklıklı ve otomatik odaklı bir kamera var. Arka kamera 1080p video kayıt yeteneğine sahip. Önde ise 2 megapiksel, f/2.4 kamera var. Bu kamera da 720p video desteğine sahip. Yukarıda da söylediğimiz gibi, ana kamera genel olarak belge tarama gibi işler için ihtiyaçları karşılar. 2 megapiksel kamera da video görüşmeleri için yeterli iş görür. Düşük ışıktaki performans da fena değil. Pürüzsüzleştirme ile detaylarda kayıp olsa da, karşı tarafın sizi rahatlıkla görmesini sağlayacak bir parlaklık ve netlik var.

huawei matepad se inceleme

MatePad SE’nin 5100 mAh kapasiteli pili ortalamada iki günlük bir tek şarj performansı sergiliyor. Genel olarak iki günde bir şarj etmek yeterli oldu. Tableti uzun süre kullanmadığınız durumlarda güç tüketimi epey düşük oluyor. Birkaç gün sonra ekranı açtığınızda yine tatmin edici seviyelerde pilin bulunduğunu görebilirsiniz. Tam ekran parlaklığında YouTube veya Netflix videosu izlerseniz, 5-6 saat arası bir performans sergileniyor. 10W şarj desteği ve 5W ters kablolu şarj desteği var. İhtiyaç duyduğunuzda MatePad SE’yi bir powerbank gibi de kullanabilirsiniz.

Huawei’nin MatePad SE’de altını çizdiği önemli özelliklerden bir tanesi de yüksek performanslı antene sahip olması. Huawei, patentli anten çözümünün internetin zayıf olduğu bazı bölgelerde bile iyi bir performans sağladığını ve videoların hızlı şekilde yüklendiğini söylüyor. Biz de kablosuz ağ ve internet performansı konusunda memnun kaldık. Özellikle Netflix’te video izlemek için bu tableti kullandık ve her seferinde izlemek istediğimiz dizi veya filmler hızlı şekilde oynamaya başladı.

Huawei MatePad SE inceleme: Yazılım

Huawei MatePad SE’de HarmonyOS 3 yüklü olarak geliyor. Daha önce yayınladığımız Huawei MatePad Pro 12.6 (2022) incelemesinde, geçtiğimiz yaz yayınlanan işletim sistemine gelen yenilikler hakkında detaylı biçimde konuşmuştuk. Tabletin büyük ekranıyla uyumlu, düzenli görünen, basit ve işlevsel widget’larla verimli biçimde kullanılabilecek bir ana ekran var. Widget’ları yığın hâline getirebilir veya çoğunlukla Huawei’nin Notlar, İnternet Tarayıcısı gibi yerleşik uygulamalarında, uygulama simgesi üzerinde sürükleyip genişleterek daha fazla bilgi veya kontrole erişebilirsiniz.

huawei matepad se inceleme

MatePad SE’nin 10.4 inç ekranı, aynı anda iki uygulamayı yan yana açmak için yeterli. Bununla birlikte, iki uygulamayı bölünmüş pencerede açtığınızda, daha fazla uygulamayı yüzer pencerede açamıyorsunuz. İki pencereden birine yeni uygulamayı taşımanız gerekiyor. Pencereler arasında sürükle-bırak işlemleri rahatlıkla yapılabiliyor. SuperHub özelliği ise, fotoğraf veya metin gibi içerikleri sürükleyebileceğiniz ve daha sonra başka uygulamaya kolaylıkla bırakabileceğiniz, kopyalama panosu gibi bir işlev görüyor.

Şimdiye kadar Huawei telefon ve tabletlerinde nasıl bir uygulama deneyiminin yaşandığı hakkında çok şey yazıp çizdik. Huawei AppGallery, özellikle popüler yerli uygulamalar konusunda epey zengin bir arşiv sunuyor. Tablette kullanabileceğiniz Exxen, TV+ ve bunun gibi multimedya uygulamaları mevcut. Netflix, Prime Video gibi uygulamaları da AppGallery’den arayıp bularak yükleyebilirsiniz. Bu tür uygulamaları indirmek için karşınıza çıkacak ek ekranlara onay vermeniz pek gerekmiyor. YouTube gibi uygulamaları da GSpace aracılığıyla yükleyebilirsiniz. Ancak Huawei telefonlarından farklı olarak, GSpace’in tablet versiyonunda uygulama geçişlerinde reklamlar görüntüleniyor. Tabii ki, belirli sürelerde abonelikler satın alarak reklamları kaldırma imkanınız var.

huawei matepad se inceleme

MatePad SE aynı zamanda çocuklar için de düşünülebilecek bir tablet ve Huawei, tablette buna özel bazı araçlar ve ayarlar sunuyor. Çocuk Köşesi, içinde bir çizim tuvali, ses kaydedicisi ve özel multimedya galerisi barındıran bir bölüm. Üstelik bu köşe çok katmanlı göz koruması ile çocuklarınızın tablette bir şeyler okurken veya oyun oynarken göz sağlıklarını gözetecektir. Mavi ışık filtresi ve eKitap modu kullanılabilirken engebeli yol ve duruş uyarıları da mevcut. Dahili Ebeveyn Kontrolü ise zaman, uygulama ve içerik yönetimi yaparak çocuklarınızın MatePad SE’yi dengeli ve güvenli biçimde kullanmasına katkıda bulunuyor.

Huawei MatePad SE inceleme: Sonuç

  • huawei matepad se inceleme
  • huawei matepad se inceleme
  • huawei matepad se inceleme
  • huawei matepad se inceleme
  • huawei matepad se inceleme
  • huawei matepad se inceleme
  • huawei matepad se inceleme

Huawei MatePad SE, sağlam ve kaliteli bir tablet olduğu hissini iyi şekilde veren bir tablet. Tasarımıyla çok fazla ön plana çıkmasa da, iyi biçimde ayarlanmış kalınlığı, ağırlığı ve tasarım detayları sayesinde yatay veya dikey yönde rahatlıkla tutulup kullanılabiliyor. 2K ekranının parlaklığı içte ve dışta kullanım için yeterli. Video izlemek için de fazlasıyla elverişli bir ortam sunuyor. Stereo hoparlörler de buna iyi şekilde destek oluyor. Snapdragon 680 işlemci ve 4 GB RAM, bu orta segment tabletten beklenen performansı sunması için yeterli. İki uygulamayı yan yana kullanma konusunda da iyi bir deneyim var. Pil konusunda da iyi bir grafik çiziyor, özellikle uzun bir bekleme süresi var. HarmonyOS 3 düzenli bir ana ekran ve kullanışlı araçlar sunuyor. Huawei AppGallery’den birçok farklı uygulamaya erişmek mümkünken, bu tablette olmazsa olmaz olan Netflix, Prime Video gibi uygulamaları da kolaylıkla indirebilirsiniz. MatePad SE, ekranı, kullanım kolaylığı ve optimum performansıyla özellikle çocuklar için iyi bir seçim olacaktır. Bunun yanı sıra evde veya eğlence için gittiği yerlerde video veya TV izlemek için bir tablet arayanlar için de Huawei MatePad SE iyi bir seçim olabilir.

huawei matepad se satın al

Huawei MatePad SE

  • 2K Eye Comfort HUAWEI FullView Ekran
  • Çocuk Köşesi ve Ebeveyn Kontrolleri
  • Histen 8.0 Surround Ses Teknolojisi
  • ₺4.499
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

İLGİLİ HABERLER