İncelemelerManşetler

Huawei MateBook D15 (2021) İncelemesi

huawei matebook d15 2021 inceleme

huawei matebook d15 2021 satın alHuawei MateBook D15 2021 i5 – Uzay Grisi
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Huawei farklı ihtiyaçlara ve bütçelere uygun dizüstü bilgisayar seçenekleriyle 2021 yılında da ürün yelpazesini geniş tutmayı sürdürüyor. MateBook D15 geçen yılın ilgi gören dizüstü bilgisayar seçeneklerinden biri olmuştu. Huawei, bu popüler dizüstü bilgisayar modelini 2021’in güncel donanım bileşenleriyle yenileyerek birkaç hafta önce Türkiye’de satışa sunmuştu. Bir süredir deneyimlediğimiz bu dizüstü bilgisayar nasıl bir deneyim sunuyor? Huawei MateBook D15 2021 inceleme yazısında bu sorunun cevabı ile birlikte yorumlar aktarıyoruz.

Huawei MateBook D15 2021 inceleme: Tasarım ve Özellikler

MateBook D15’in tasarımında değişen bir şey yok. Geçen yılın D15 modeliyle aynı malzemenin ve tasarımın kullanıldığını görüyoruz. Hatta Huawei, bu tasarımı daha önce incelediğimiz, 16 inç ekranlı MateBook D16 modelinde de benimsemişti. 15.6 inçlik dizüstü bilgisayarların standartlarında bir boyut ve ağırlık söz konusu. 16.9 milimetrelik kalınlığa sahip gövdesiyle makul sınırlar içinde kalmayı başarırken 1,56 kilogram ağırlık da ev veya iş yeri içinde elde taşırken veya dışarıda çantanızda dururken fazla zahmet vermeyecektir. Alüminyumdan yapılmış gövdesi ve uzay grisi rengiyle de yeteri kadar çekici görünüyor. Huawei’nin daha üst sınıf dizüstü bilgisayarların verdiği havaya tam olarak sahip olmasa da, ondan çok uzak olmadığını belirtmek gerekiyor.

huawei matebook d15 2021 inceleme

MateBook D 15 2021’de de, 15.6 inç ekranı ince olarak nitelendirebileceğimiz bir çerçeve sarıyor. Alt kenar çerçevesi diğer kenarlara göre biraz daha geniş ve buraya Huawei logosu yerleştirilmiş. Diğer kenarlar ise aynı kalınlıkta ve alt tarafa göre çok daha ince. Ekran çerçevesi plastikten yapılmış, aynı durum menteşe için de geçerli. Ekran tamamen arkaya katlanmıyor. Ancak kapağı tamamen açtığınızda klavye ile açının 180 dereceye epey yaklaştığını söyleyebiliriz.

MateBook D15 2021’de de Huawei, geçen yıl olduğu gibi, büyük yüzey alanına rağmen klavyede sayısal tuş takımına yer vermiyor. Bu durumda sık kullandığınız harf tuşları gövdede tamamen ortalanmış oluyor ve yazı yazmak daha rahat oluyor. Tabii ki, bu durum dizüstü bilgisayarda oyun oynarken sayısal tuş takımını sıklıkla kullananlar veya genel olarak klavyede sayısal tuş takımı kullanmayı sevenlerin hoşuna gitmeyecektir.

huawei matebook d15 2021 inceleme

MateBook D 15’in tam boyutlu Q klavyesi büyük tuşlara ve yeterli tuş aralıklarına sahip. Yazı yazmak oldukça rahat, uzun süre boyunca yazı yazmak bile çok yorgunluk vermiyor. Klavye tuşları plastikten yapılmış ve yüzeyi hafif pürüzlü. Tuşların sertliği biraz daha artırılmış, bu da onları daha kararlı hâle getirmiş. Verdiği his geçen yılın modeline göre daha yüksek seviyede bulunuyor. Yani düzgün şekilde yazı yazmak mümkün oluyor. Klavyenin arka aydınlatmaya sahip olmaması karanlık veya loş ortamlarda işinizi biraz zorlaştıracaktır. Üst kısmında fonksiyon tuşlarına çeşitli kestirmelerin da atandığını görüyoruz. Fn tuşunu kapatarak bu ekran parlaklığı, ses, Wi-Fi gibi ayarları daha kolay şekilde yapabilirsiniz.

Bir Huawei klasiği hâline geldi; MateBook 13 modellerinin dışında kameranın klavyenin içine yerleştirildiğini görüyoruz. 2021 model MateBook D 15’te de bu durum değişmiyor. Fonksiyon tuş dizisinin tam ortasında üzerinde kamera simgesi bulunan tuş görünümünde bir kamera var. Buna bastırdığınızda web kamerası açılıyor. Geçen yılın MateBook D15 incelemesinde kamera için söylediklerimiz bu yılın modeli içinde geçerli. Web kamerası yerleştirildiği yer itibarıyla pek pratik bir çözüm sunmuyor. Görüntülü görüşme yaparken veya kamerayı kullanarak video çekmek istediğinizde, karşıdaki kişi veya izleyen size sanki aşağıdan bakıyormuş gibi bir görünüm oluşuyor. Ancak bilgisayarının tabanına bir cisim veya dayanak koyup tabanı yükselterek ara çözüm geliştirebilirsiniz. Bu web kamerası yapısının iyi tarafı ise, gizlilik konusunda endişeli olanların kameraya bant yapıştırmak zorunda kalmaması. Zaten kamerayı kullanmadıktan sonra ister istemez kapatmayı tercih edeceksiniz. Kameranın konumu ve sunduğu görüş açısı dışında, görüntülü görüşmeler ve toplantılar için yeterli bir görüntü kalitesi sunduğunu görüyoruz. Farklı ışık koşullarında işinizi tatmin edecek biçimde görecektir.

huawei matebook d15 2021 inceleme

Klavyenin hemen önünde izleme dörtgenini görüyoruz. Yeteri kadar büyük bir izleme dörtgeni var ve yüzeyi de yumuşak. Aynı zamanda tepkiselliği de iyi. Tıklamalarda da iyi bir basma aralığı var. Herhangi bir fareye ihtiyaç duymadan işlerimizi rahatlıkla yerine getirebiliyoruz. Aynı zamanda çoklu dokunmatik hareketleri desteklemesi de Windows 10 kullanıcı arayüzünde gezinirken avantaj sağlıyor.

Kameraya yerleştirilmiş web kamerası gibi, klavyenin sağ üst köşesinde bulunan parmak izi okuyucusu entegre edilmiş güç düğmesi de bir Huawei alamet-i farikası hâline geldi. 2021 model MateBook D 15’te de biyometrik kimlik doğrulama birimi olarak parmak izi okuyucusu kullanılıyor. Parmak izlerinizi ister kurulum sırasında ister daha sonra ekleyebilirsiniz. Hızlı şekilde çalışan bu birim sayesinde kilitli ekranı hızlı biçimde geçebilirsiniz.

huawei matebook d15 2021 inceleme

Portlar bakımından Huawei’nin bu 2021 model dizüstü bilgisayarı ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır Toplam üç adet USB-A portu var. Bunlardan sağ kenarda yer alan iki tanesi USB 2.0 desteğine sahipken, sol kenarda bulunan teki de USB 3.2 Gen 1 desteği barındırıyor. Bu sol taraftaki port ile geçen yılın modeline göre hız anlamında ileri gidilmiş oluyor. Ayrıca sol kenarda bir adet USB-C portu var. Bunu hem USB-C aygıtlarını bağlamak için hem de şarj için kullanıyorsunuz. Üstelik bilgisayar kapalı durumdayken ters şarjı destekliyor, başka cihazları da şarj etmenize izin veriyor. Huawei’nin özel bir güç bağlantı birimi kullanmaması güzel. Ayrıca sol tarafta bir adet HDMI portu da bulunuyor. Böylelikle harici ekranlara veya TV’ye bağlantıyı daha rahat şekilde yapabilirsiniz. Sağ kenarda 3.5mm kombo kulaklık ve mikrofon jakının bulunduğunu belirtelim.

Kablosuz bağlantı tarafında da MateBook D15 2021 modelinde geçen yıla göre önemli bir ilerleme var. Wi-Fi 6 gibi daha yüksek bağlantı hızı sunan, daha yeni bir kablosuz ağ standardı destekleniyor. Özellikle evde veya iş yerinde bulunan diğer cihazlarla daha hızlı veri iletişimi kurmak, dosya transferlerini daha hızlı yapmak için gigabit mertebelerinde hızlara ulaşabilen Wi-Fi 6 daha kullanışlı oluyor. Bunun dışında 2.4 GHz ve 5 GHz olmak üzere çift bant Wi-Fi desteği mevcut. Wi-Fi bağlantı performansının genel olarak iyi olduğunu, herhangi bir sıkıntı yaşamadığımızı söyleyelim. Bluetooth desteği de mevcut. Ayrıca NFC desteği de var. Klavyenin sağ alt köşesinde gördüğünüz Huawei Share etiketinin oldu yerde NFC alıcısı var.

Huawei MateBook D15 2021 inceleme: Ekran ve Ses

Huawei MateBook D15 2021’in ekranı 15.6 inç köşeden köşeye uzunluğa ve 1920 x 1080 piksel Full HD çözünürlüğe sahip. Huawei’nin FullView olarak nitelendirdiği bu ekran, ince ekran çerçevesi sayesinde yüzde 87 gibi yüksek bir ekran-gövde oranı yakalanıyor. Ekran yüzeyi mat kaplamaya sahip. Bu durum dışarıda veya parlak ışığın altında çalıştığınız ortamlarda ekrandaki yansımayı azaltıyor. Böylelikle parlaklığı çok yüksek seviyede olmayan ekranın görünürlüğüne katkı sağlanıyor. 250 nit maksimum parlaklık seviyesi ile Huawei MateBook D 15’in sunduğu görsel deneyim ortalamalarda bulunuyor.

huawei matebook d15 2021 inceleme

IPS teknolojisine sahip olan ekranın görüş açıları yüksek. Görüş açısı arttıkça parlaklıkta çok büyük azalma yok, aynı durum renk canlılığı için de geçerli. Bu durum bilgisayarın başında birden fazla kişi olduğunda da herkesin tatmin edici bir deneyimi elde edebileceğini gösteriyor. Renk desteği konusunda da MateBook D 15 2021’in ekranı ortalamalarda geziniyor. Yine de, renklerin canlılığını geçen yılın modelindekine göre biraz daha iyi bulduğumuzu belirtmemiz gerekiyor. Fotoğraf veya video düzenleme işleri için ideal bir ortam olmasa da, 2020 yılının modeline göre bir ilerleme olduğunu söyleyebiliriz.

MateBook D 15’in 16:9 görüntü oranlı Full HD ekranı film veya video izlemek için yeterli bir ortamı sunuyor. Okulda, yolculuklarda veya evde istediğiniz içeriği ekran sayesinde tatmin edecek biçimde seyredebilirsiniz.

huawei matebook d15 2021 inceleme

Ses tarafına gelecek olursak; alt tarafa, yanlara doğru yerleştirilmiş iki adet hoparlör var. Bunlar konumları itibarıyla bilgisayarın konulduğu yüzeyden yapılan yansımadan da yararlanarak biraz daha güç kazanıyor. Ses çıkış şiddeti biraz daha yüksek olabilirdi, buna rağmen çoğu kullanıcının tatmin edici seviyede bulacağını söyleyebiliriz. Stereo ses etkisi iyi, baslar çok yüksek seviyede olmasa da, etkisi hissediliyor. Orta frekanslar biraz daha ön planda, vokaller de anlaşılır seviyede. SteelSeries tarafından sunulan Nahimic adlı yazılımı kullanarak hoparlör ve kulaklık çıkışları için ses profillerini dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Bu yazılım zengin kontroller sunuyor ve ses çıkışında fark yaratıyor. Film izlerken de yeterli olacaktır. Sonuç olarak düzgün bir ses deneyimi sunuluyor.

Huawei MateBook D15 2021 inceleme: Performans ve Pil

Geçen yılın D15 modellerini genel olarak AMD Ryzen işlemcilerle görmüştük. Huawei, bu yıl ise tercihini AMD işlemcilerle olduğu kadasr 11. nesil Intel Core işlemcilerden yana da kullanıyor. Elimizde bulunan Huawei MateBook D15 2021 modelinde 11. nesil Intel Core i5-1135G7 işlemci, Iris Xe dahili grafik işlemci birimi, 16 GB RAM, 512 GB NVMe PCIe SSD yer alıyor.

huawei matebook d15 2021 inceleme

Bu donanım paketi günlük işler için fazlasıyla yeterli. İnternette gezinme, Netflix veya YouTube’da film veya video izleme; Word, Excel, PowerPoint gibi ofis uygulamalarında proje veya sunum hazırlama gibi işler için MateBook D 15 yeterli performansı sağlıyor. Dizüstü bilgisayarın bu açıdan fazla güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duymayan çalışanlar ve öğrenciler için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Elimizdeki 16 GB RAM’li model Fotoğraf düzenleme ve video yapım gibi konularda da yeterli oluyor. Çoklu görev konusunda da iyi bir performans sergiliyor. Fn + P kısayol tuşunu kullanarak yoğun oyun veya profesyonel düzeyde video düzenlemeye güç sağlamak amacıyla Performans Mod’a geçiş yapabilirsiniz.

Geçen yılın AMD Ryzen 5 3500U CPU’lu MateBook D15 modeliyle karşılaştırdığımızda, PC Mark 10 veya GeekBench 5 testlerinde Intel Core i5-1135G7 işlemcili ve 16 GB RAM’li versiyonun dikkate değer biçimde önde olduğu görülüyor. Isınma konusunda da Huawei’nin dizüstü bilgisayarı iyi bir grafik ortaya koymaya devam ediyor. Alt tarafta yer alan büyük bir havalandırma ızgarası sıcak havanın atılması konusunda yardımcı oluyor. Bilgisayarı kullanırken fan sesini neredeyse hiç denecek seviyede az duyduğumuzu söylesek yanlış olmaz. Benchmark testlerinde gövde sıcaklığı da makul sınırlarda kalıyor, rahatsız edici seviyelere çıkmıyor.

Pil tarafında ise, bu dizüstü bilgisayarın 42 vat-saat kapasiteli bir pille geldiğini görüyoruz. Bu dizüstü bilgisayarın ortalama seviyede ihtiyaçları ve kullanım yoğunluğu olan kimseler için 5-6 saat arasında bir pil ömrü sunmaya devam ettiğini görüyoruz. Uzun uçak yolculuklarında 2 ya da 3 tam uzunlukta filmi bitirebilirsiniz. Ya da dışarıda gezinirken çalışmanız gerektiğinde ve belirli aralıklarla kullandığınızda, tek bir şarjla sabahtan akşama kadar idare etmeniz mümkün olacaktır. Ancak ofise getirdiğiniz bilgisayarın şarjını evde unutursanız, tek bir şarjla sabahtan akşama kadar çalışmanız mümkün olmayacaktır.

huawei matebook d15 2021 inceleme

Neyse ki, MateBook D15’in USB-C portu üzerinden şarj olması iyi bir şey. MateBook D 15’i akıllı telefonunuzun şarj adaptörünü kullanarak bile şarj edebilirsiniz. USB-C uçlu şarj adaptörlerinin daha da yaygınlaştığını düşünürsek, bunu bir avantaj olarak da görebiliriz. Kutudan çıkan Huawei’nin klasik 65W güç adaptörü de hızlı şarj imkanı sunuyor. Yarım saatte yüzde 50’lik doluluk vadediyor ki, pratikteki deneyimlerimiz ve testlerimiz de bu iddianın yanlış olmadığını gösteriyor. Bir buçuk saat gibi bir sürede de pilin tamamı doluyor. Bu arada 15 dakikalık hızlı bir şarjla 2 saatlik kullanım da elde ediliyor.

Huawei MateBook D15 2021 inceleme: Yazılım

2021 model MateBook D 15’te de Windows 10 Home yüklü olarak geliyor. Alıştığınız Windows PC deneyimini bu dizüstü bilgisayarda yaşayabilirsiniz. Microsoft Store mağazası üzerinden istediğiniz modern uygulamayı veya oyunu indirebileceğiniz gibi klasik Windows uygulamalarını da rahatlıkla kurabilirsiniz.

huawei matebook d15 2021 inceleme

Diğer Huawei dizüstü bilgisayarlarında olduğu gibi, yüklü olarak sunulan uygulamalar konusunda aşırıya kaçılmıyor. Yüklü gelen uygulamaların çok sınırlı tutulduğunu görüyoruz. Huawei’nin daha önceki bilgisayarlarında da gördüğümüz PC Manager uygulaması mevcut. Bu uygulama üzerinden daha önce olduğu gibi bilgisayarınız üzerinde tanılama yapabilir, sürücü güncellemelerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer elinizde Huawei markalı bir Android telefon varsa, MateBook D15 ile kesintisiz çalışma imkanı bulabilirsiniz. Huawei Share yardımıyla, EMUI 10 veya üstü sürümle çalışan Huawei telefonunuzu MateBook D15 izleme dörtgeninin yanındaki alana dokundurarak fotoğraf, video veya belge aktarımını kolay şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra, telefonun ekranını dizüstü bilgisayarda görebilir, aralarında dosyaları sürükleyip bırakarak taşıyabilir, aynı klavyeyi ve fareyi kullanarak telefonunuzda arkadaşlarınızla mesajlaşırken dizüstü bilgisayarınızda çalışmaya devam edebilirsiniz. Elimizde bulunan Huawei Mate 40 Pro ile bu işlemleri daha önceki Huawei dizüstü bilgisayar deneyimlerimizde olduğu gibi hızlı, sorunsuz ve pratik biçimde gerçekleştirdik.

huawei matebook d15 2021 inceleme

PC Manager uygulamasının yeni sürümünde Çoklu Ekran İş Birliği olarak adlandırılan özellik daha da genişletiliyor. Eğer bir Huawei tabletiniz varsa, onu MateBook D15’in yanında ikinci bir ekran gibi kullanmak mümkün hâle gelecek. Bunu henüz deneyimleme imkanımız olmadı, ancak Huawei’nin Türkiye’de yeni satışa sunduğu MatePad 11 ile birlikte bunun mümkün olacağını düşünüyoruz. Bu tablet elimize geldiği takdirde deneyimleme ve izlenimlerimizi MatePad 11 incelemesine aktarma imkanı bulacağız.

Öte yandan PC Manager uygulaması ekran görüntüsü alma veya ekran videosu kaydetme gibi işlevler için de oldukça kullanışlı görünüyor. Windows’un kendi Alıntı ve Taslak uygulaması yerine PC Manager’ın kendi araçlarını kullanabilirsiniz. Görev çubuğundaki simgeye tıklattığınızda ekranın sağında belirecek sütun üzerinde bildirimleri, belgeleri ve bilgisayarın kopyalama panosunun geçmişini görebilirsiniz. Bu sütun bir şekilde işinize yarayacaktır.

Diğer Huawei dizüstü bilgisayarlarında olduğu gibi, MateBook D15 2021’de de diskin iki bölüme ayrıldığını, bir bölüme Windows’un yüklendiğini, diğerinin de dosyalar için boş geldiğini görüyoruz. 460 GB’lık kullanılabilir disk alanı olan elimizdeki modelde, 119 GB’lık alana sahip olan “C” dizininin dolmaya yakın olduğunu, bir aylık kullanım sonunda gördük. Eğer bu dizüstü bilgisayarı satın alırsanız, başlangıçta disk bölümlerinin hacimlerinde düzenleme yapmanızı tavsiye ederiz.

Huawei MateBook D15 2021 inceleme: Sonuç

MateBook D15 2021 geçen yılın modellerinde gördüğümüz şık tasarımı ve iyi malzeme kalitesini devam ettiriyor. Uzay grisi rengi de hoş duruyor. Kalite açısından üst sınıf Huawei dizüstü bilgisayarlarının seviyesinde olmayabilir, ancak kendi fiyat segmenti içinde gerçekten de kalburüstü konumunda bulunuyor. Full HD ekranı her ortamda tatmin edici kullanım sağlayacak seviyede, yeterli bir multimedya deneyimi de sunar. Stereo hoparlörlerinin de çoğu kullanıcı için ihtiyaçları karşılayacak seviyede bulunduğunu söyleyebiliriz.

11. Nesil Intel Core i5 işlemci ve ona eşlik eden 16 GB RAM ile bu dizüstü bilgisayar çoğu öğrenci veya profesyonel çalışan için yeterli gücü sunacaktır. Bir dizüstü bilgisayarda yaptığı işlerin büyük çoğunluğu Office dokümanları ile rapor veya ödev hazırlama, ara sıra da Photoshop ve benzeri yazılımlarla fotoğraf düzenleme oluşturuyorsa, donanım paketi yeterli gücü sunacaktır. Geri kalan zamanlarda eğlence istediğinizde de yeterli bir oyun deneyimi sunar, ancak bu tarafta beklentileri çok yüksekte tutmamakta fayda var.

Eğer bir Huawei telefonunuz varsa, MateBook D15 ile yapacaklarınızın sınırı daha da genişleyecektir. Üstelik PC Manager’ın yeni sürümüyle birlikte tabletlerin ikinci ekran gibi kullanılabilecek olması, bu dizüstü bilgisayarın yanında Huawei’nin HarmonyOS ile çalışan tabletini satın almayı da daha cazip hâle getirebilir.

2021 model, Intel Core i5 işlemcili ve 16 GB RAM’li Huawei MateBook D15 modeli, sahip olduğu fiyatla 10 bin TL bandına yakın dursa da, birçok açıdan fiyatının hakkını veren bir ürün. Bütçesi yeterli olan öğrenciler veya çalışanlar için değerlendirme listesinde yer alabilir.

huawei matebook d15 2021 satın alHuawei MateBook D15 2021 i5 – Uzay Grisi
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER